AROMAT ŚWIEŻEGO CHLEBA I SMAK MIODU W JEDNYM PIWIE - KSIĄŻĘCE CHLEBOWO MIODOWE


2014-11-14
Książęce znów udowadnia, że świat piwa jest nieskończenie bogaty. W sezonie jesienno-zimowym prezentuje nowe piwo Książęce Chlebowo Miodowe o wytrawnym miodowym smaku i aromacie świeżego chleba.

Wytrawny smak i niezwykły aromat

Książęce po raz kolejny pozwala odkryć jak fascynujące może być piwo, zamykając w jednej butelce wytrawny smak dopełniony słodyczą. Sekret tkwi w połączeniu przez najlepszych piwowarów Tyskich Browarów Książęcych wyłącznie naturalnych składników. Mieszanka trzech rodzajów słodów nadaje mu ciepły chlebowy aromat z nutą karmelu. Dzięki słodom karmelowym piwo Chlebowo Miodowe zyskuje również głęboki bursztynowy kolor. Wytrawny charakter piwa z delikatnym słodkim akcentem wyczuwalnym na finiszu to efekt wykorzystania chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz naturalnego miodu lipowego pochodzącego z okolic Nowego Sącza.

 

- Piwa miodowe zwykle charakteryzują się bardzo dużą słodyczą. Tworząc nasze piwo, chcieliśmy osiągnąć bardziej zbalansowany smak. Dlatego połączyliśmy intensywną chmielową goryczkę ze słodyczą naturalnego miodu lipowego. W ten sposób powstała unikatowa receptura piwa miodowego o wytrawnym charakterze. Dopełnieniem smaku piwa Książęce Chlebowo Miodowe jest zbożowy aromat, ale w niespotykanym wydaniu. Dzięki słodom karmelowym można w nim wyczuć nuty świeżo pieczonego chleba czy ciastek piernikowych – powiedział Leszek Popiołek, główny piwowar Tyskich Browarów Książęcych.

 

Smak i aromat piwa Książęce Chlebowo Miodowe został już doceniony przez ekspertów. Chlebowo Miodowe otrzymało złoty medal w kategorii piw miodowych w prestiżowym konkursie Golden Beer Poland 2014. 

 

Książęce rytuały

Książęce Chlebowo Miodowe najlepiej będzie smakować schłodzone do temperatury 4-7°C. Piwni sensorycy zalecają serwowanie go w pokalu o wypukłym kształcie w górnej części, dzięki któremu piwo uwolni swój bogaty bukiet aromatów. Po lekkim ogrzaniu szklanki w piwie można wyraźnie wyczuć zapach miodu.

 

Z Książęcym przy stole

Limitowana edycja Książęce to również niebanalne połączenia kulinarne. Będzie idealnie pasowało do dań z mięs takich jak żeberka, pieczona szynka w przyprawie piernikowej czy stek z polędwicy wołowej. Doskonale podkreśli smak potraw z miodem, szczególnie przystawek. Znawcy kuchni polecają podanie piwa Książęce Chlebowo Miodowe do zapiekanych wędzonych śliwek zawijanych w boczku czy pieczonego sera camembert z orzechami i odrobiną miodu.

 

Książęce tworzy kolekcję, na którą składają się trzy niebanalne piwa: Czerwony Lager, Ciemne Łagodne i Złote Pszeniczne oraz edycje limitowane, odmienne w zależności od sezonu (Korzenne Aromatyczne, Jasne Ryżowe oraz Burgundowe Trzy Słody).

 

Książęce Chlebowo Miodowe można kupić w sklepach od 20 października aż do wyczerpania zapasów w butelkach 500 ml w cenie ok. 3,59 PLN.

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

RC2

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl