Aromatyczny żurek według Galeo


Aromatyczny żurek według Galeo
2017-03-09
Dziś trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez żurku lub białego barszczu. Niełatwo też znaleźć jedną obowiązującą recepturę, ponieważ praktycznie każdy ma na nie nieco inny przepis. Łączy je jednak to, że powinny mieć wyrazisty smak i aromat, które najłatwiej uzyskać z pomocą przyprawy do żurku
Żurek wielkanocny to w przeciwieństwie do żuru postnego sycąca zupa, z kawałkami wędlin i kiełbas, często gotowana na wędzonce, a do tego podawana z jajkami na twardo… lub twarogiem. Jej podstawą jest zakwas żytni, a barszczu białego – pszenny. Chociaż nie brakuje też innych teorii, np. mówiących, że zupy te można gotować na kwasie np. z ogórków.

Niezależnie od tego, która wersja zagości na wielkanocnym stole, powinna intensywnie pachnieć – przede wszystkim czosnkiem i majerankiem. Właśnie te zioła znalazły się

w przyprawie Galeo do żurku i barszczu białego. Smak dania podkreślają również cebula, koperek, marchew, pasternak i liście selera. Kompozycja stanowi całość, ponieważ

dopełniają ją liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz, bez których trudno wyobrazić sobie większości polskich zup.

Przyprawę do żurku i barszczu białego Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland,

Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.

***

Przyprawa do żurku i barszczu białego to oryginalna mieszanka ziół i przypraw najwyższej jakości, która doskonale wzbogaca smak i aromat żurku i białego barszczu.

Polecana również do przyprawiania innych domowych zup, np. kartoflanki.

Składniki: czosnek, sól, majeranek, cebula, pasternak, marchew, pieprz czarny, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, liście selera
Masa netto: 20 g
Cena: ok. 1,29 zł

***

Żurek domowy

Składniki:
•    150 g boczku wędzonego
•    250 g białej kiełbasy
•    ok. ½ szklanki żuru z butelki
•    4 jajka na twardo
•    1 łyżka mąki pszennej
•    1 opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego Galeo

Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, zalać 1,5 l zimnej wody i ugotować. Wlać żur z butelki. Mąkę rozprowadzić w ¼ szklanki wody i powoli dodawać do żurku ciągle

mieszając. Dodać przyprawę do żurku i barszczu białego i zagotować. Podawać z jajkiem na twardo.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Koszt: ok. 15,5 zł, danie dla 4 osób

Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl