Cała prawda o makaronach - nitka z jaj przepiórczych Golaird


Cała prawda o makaronach - nitka z jaj przepiórczych Golaird
2011-04-19
Makarony zyskały złą sławę. Mówi się, że są kaloryczne i dostarczają dużych ilości węglowodanów, dlatego często są pierwszym produktem odrzucanym przez osoby „na diecie” i nie tylko. Niesłusznie.

Bez węglowodanów organizm będzie zakwaszony i pojawią się objawy niedoborowe wielu witamin i minerałów, które występują w produktach węglowodanowych. Zburzone zostanie trawienie innych składników pokarmowych oraz wystąpią zaparcia. Podkreślić jednak należy, że prozdrowotnie działanie wykazują jedynie węglowodany złożone (czyli skrobia), a nie cukry proste (sacharoza, czyli nasz biały cukier) – komentuje pani Justyna Jessa dietetyk poradni PrenaVita.

Jak makaron wybrać mam?

Na rynku mamy dziesiątki różnych makaronów, dlatego trzeba dokładnie wiedzieć, które z nich są wartościowe pod kątem odżywczym, ale również sensorycznym. Bardzo cenne są makarony ciemne, z mąki razowej, gdyż dostarczają w największych ilościach wymienionych wcześniej składników odżywczych i balastowych. Dla uzyskania jeszcze większej wartości odżywczej naszej diety, warte polecenia są makarony na bazie jaj przepiórczych, zamiast kurzych.  Dostarczają one większych ilości niacyny, witaminy B1 i B2, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz witaminy oraz co najważniejsze - nie zawierają szkodliwego cholesterolu.

Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób uczulonych na któryś ze składników jaja kurzego. Takim makaronem na rynku w Polsce jest produkt marki Goliard. Makaron Nitka z jaj przepiórczych Goliard został wyprodukowany z 12 jaj na każdy kilogram maki. Opakowanie zawiera 250 gram produktu, makaron jest szybki w przygotowaniu, gdyż gotujemy go ok. 4 minut. Każdorazowo na opakowaniu producent umieszcza tabelę z pełną informacją żywieniową dla konsumenta ( kalorie, tłuszcze, weglowodany, białka itp.) Dodatkowym atutem jest to, że do jego produkcji używa się pszenicy durum, zamiast pszenicy zwyczajnej. Mąka z pszenicy durum (czyli semolina)  jest bogatsza w składniki odżywcze od mąki zwyczajnej i ma dodatkowe atuty technologiczne i sensoryczne: nie skleja się podczas gotowania i ma wyjątkowy smak.

Energia z makaronu

Makarony są doskonałym, niedrogim, smacznym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Jeżeli chcemy, aby nasza kuchnia była zdrowa i wszechstronna, nie zapominajmy o spożywaniu makaronów pod różną postacią (pasty, sałatki, czy dodatku do zup). Odpowiednio dobrane i wkomponowane do codziennego menu pozwolą zachować zdrowie i zgrabną sylwetkę.

Węglowodany złożone (a takie występują m.in. w makaronach) są ważne w diecie. Energia z nich pochodząca powinna stanowić podstawę (45-75%) diety zarówno osoby odchudzającej się, jak i osoby bez problemów z nadmierną masą ciała. Mitem jest, że muszą je ograniczać chorzy na cukrzycę. Osoby te również powinny spożywać takie ilości węglowodanów, ale muszą uważać na to, aby produkty je zawierające, jak ryż, makaron, ziemniaki nie były nadmiernie rozgotowane, gdyż zwiększa się wówczas ich indeks glikemiczny, czyli wchłanianie węglowodanów do krwioobiegu następuje szybciej. Sposób ich przygotowania al.-dente jest korzystniejsze również dla osób nie mających problemów z gospodarką węglowodanową.

Materiał prasowy powstał we współpracy z Panią dietetyk Justyna Jessą.

Mgr Justyna Jessa

Specjalistka do spraw prawidłowego i racjonalnego odżywiania. Współpracowała ze szpitalami
warszawskimi w zakresie przygotowywania zbilansowanych diet dla pacjentów z różnymi
schorzeniami. Prowadzi wykłady na temat chorób cywilizacyjnych. Konsultanta miesięcznika
"Mam dziecko". Autorka artykułów poświęconych zdrowiu i tematyce żywienia.

Cena w sklepie:

Makaron nitka z jaj przepiórczych (250 gram): 3,20 zł


Marka Goliard

Początki Firmy Goliard sięgają roku 1991, kiedy to w Rędzinach koło Częstochowy Jerzy Urbańczyk – obecnie Prezes Firmy oraz Bogumił Gonera  - Wiceprezes postanowili założyć spółkę cywilną zajmującą się produkcją i sprzedażą makaronów.  Pomysł w krótkim okresie czasu okazał się strzałem w dziesiątkę. W 1995 r. Spółka Cywilna została przekształcona na Goliard Sp. z o.o.

Jako jedna z pierwszych Firm w Polsce rozpoczęła produkcję makaronów jajecznych tradycyjną metodą walcowaną . Pierwszym i sztandarowym produktem Firmy był makaron rosołowy zwany najpierw Rędzińską Nitką Domową, a obecnie Nitką Domową Luksusową. Produkt ten dzięki swym wyśmienitym walorom smakowym w bardzo szybkim czasie pozwolił Firmie wyrosnąć z producenta regionalnego na Firmę o ogólnokrajowej marce piastującej obecnie drugie miejsce w kraju. Coraz większy popyt w kraju na produkty wykonywane metodami tradycyjnymi spowodował że Firma Goliard uruchomiła następną linię do produkcji Makaronów Walcowanych . Technologia ta pozwoliła na wyprodukowanie najwyższej jakości makaronów jajecznych  takich jak gniazda wstążki, wstęgi, wstążeczki, niteczki.  Firma posiada również własne laboratorium gdzie każda dostawa surowców jak również każda partia gotowego wyrobu jest dokładnie sprawdzana zgodnie z wszystkimi Unijnymi wymogami, co pozwala oferować wszystkim klientom bezpieczne towary o najwyższej i od lat niezmiennej jakości. Goliard jest firmą która cały czas inwestuje w rozwój i świadomość swojej marki.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

SUPERB PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl