Czym dekorować wypieki?


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Czym dekorować wypieki?
2017-09-03
Często przygotowujesz domowe wypieki? Masz jednak problem z udekorowaniem ciast i ciasteczek?  Jeśli w takich sytuacjach korzystasz najczęściej ze sklepowych ozdób - mamy dla Ciebie proste i szybkie rozwiązanie. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na polewę czekoladową, lukier i inne ozdoby, którymi udekorujesz pierniczki, sernik czy ciasto marchewkowe. Dzięki nim Twoje słodkości będą nie tylko pysznie smakować, ale i świetnie wyglądać podane na stole!

Domowy lukier

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Do zdobienia ciast i ciasteczek świetnie nada się przede wszystkim lukier. Ta znana od lat dekoracja jest szybka w przygotowaniu, a przy tym dziecinnie prosta. Wystarczy, że połączysz szklankę cukru pudru z sokiem z połówki cytryny i będziesz je dokładnie ucierać przez około 10 minut. Gdy lukier będzie zbyt rzadki, dodaj do niego cukier, a gdy zbyt gęsty - sok z cytryny. Swobodnie możesz też zaszaleć z kolorem lukru.

Jak? Dodając do niego sok z warzyw! Dodatek buraka sprawi, że lukier stanie się lekko różowy, marchewka nada mu pomarańczowego odcieniu, zaś szpinak - zielonego. Aby uzyskać brązowy lukier, do cukru pudru i soku z cytryny dodaj odrobinę kakao. Co ozdabiać domowym lukrem? Świetnie sprawdzi się on zwłaszcza do dekorowania bożonarodzeniowych pierniczków czy makowca, ale z powodzeniem można pokryć nim też ciasto marchewkowe.

Polewa czekoladowa

Idealnie brązowa, błyszcząca i pozbawiona grudek polewa czekolada podkreśli charakter każdego słodkiego dzieła. By zachwycała swoim smakiem, do jej przygotowania wykorzystaj dobrej jakości gorzką czekoladę o dużej zawartości kakao. Całą tabliczkę rozpuść najpierw w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady o jednolitej masie dodaj jedną łyżeczkę masła, dzięki któremu czekolada pięknie zaschnie na przygotowywanym cieście lub ciastkach. Polewę czekoladową możesz wykorzystać do zdobienia większości domowych wypieków. Najlepiej jednak udekoruje sernik, murzynka, brownie, kruche ciasteczka, a nawet urodzinowy tort. Jeśli wolisz, możesz też poeksperymentować z białą czekoladą . Jasna polewa najlepiej pasować będzie do kontrastujących kolorystycznie wypieków, na przykład kakaowych bab czy też babeczek.

Ozdoby jak z cukierni

Szukając inspiracji na przyozdobienie wypieków, nie musisz korzystać z gotowych, sklepowych rozwiązań. Cukiernicze ozdoby bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu z prostych, dostępnych pod ręką składników. Przykładowo - z cukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym możesz stworzyć kolorową posypkę, która przyozdobi ciasteczka przygotowane na urodziny dziecka. A co powiesz na fantazyjne czekoladowe rurki? Rozprowadzoną na blaszce roztopioną czekoladę wstaw na pół godziny do lodówki. Gdy zastygnie zbieraj ją szpatułką. Zrolowane kawałki czekolady świetnie przyozdobią wszystkie ciasta z białymi kremami na wierzchu. Z kolei z cukru uprażonego na patelni z dodatkiem masła oraz orzechów laskowych możesz przyrządzić obłędnie karmelowy krokant. Chrupiąca posypka przyda się do dekoracji maślanych ciasteczek, słodkich tart oraz ciast przekładanych kremem.

Nadesłał:

Serwis kulinarny
http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl