Dzień makaronu? Zrób go sam!


2016-10-28
25 października obchodzimy dzień makaronu, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie ulubionego posiłku. W ten szczególny dzień Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool zachęca do zapoznania się z oryginalnymi przepisami swojego autorstwa.

Makaron jest ponadczasowy i uniwersalny, ponieważ harmonijnie łączy się z praktycznie każdym składnikiem, który przyjdzie nam do głowy. Liczba kombinacji smakowych jest nieskończona, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Poświęćcie czas na samodzielne przygotowanie świeżego makaronu i świętujcie ten dzień w rytmie slow. To idealna kwintesencja comfort food – jedzenia kojącego nasze ciało i duszę, szczególnie teraz w jesienne, szare dni. – zachęca Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool. 

 

Zielone tagliatelle ze szpinakiem

Składniki:
- 250 g mąki 00
-
100 g mąki z pszenicy durum
- 2 jajka
- 100 g gotowanych i zmiksowanych liści szpinaku (100 g po przyrządzeniu)

Sposób przygotowania:
Wyrabiamy mąkę ze szpinakiem i jajkiem. Dodajemy kolejne jajko i wyrabiamy masę do momentu otrzymania jednolitego bochenka, który zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto - powinno mieć grubość 1,5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Świeży makaron  tagliolini z sepią

Składniki:
- 200 g mąki 00
- 100 g mąki z pszenicy durum
- 1 torebeczka sepii
-  3 jajka

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut, po czym zawijamy ciasto w folię i odkładamy na 2 godziny. Pamiętajmy, że swoją kuchnię warto wyposażyć w lodówkę, która nie wysusza żywności, dając gwarancję optymalnych warunków przechowywania – taka właśnie jest lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze tagliolini powinny mieć szerokość 3 milimetrów. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą

Makaron lingue di passero z burakiem

Składniki:
-  150 g mąki 00
-  100 g mąki z pszenicy durum
 - 100 g pure z buraków (najłatwiej je przyrządzić, piekąc buraki przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku)

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Tniemy ciasto na małe kuleczki, które rozwałkowujemy. Powstały makaron powinien mieć 1 centymetr średnicy. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą. Tak efektowny makaron idealnie komponuje się z łososiem, gorgonzolą, sardynkami lub selerem naciowym podsmażonym z czosnkiem i cebulą. 

 

Pappardelle z marchewką
Składniki:
- 200 g mąki 00
- 100 g mąki z pszenicy durum
- 1/2 jajka
 -150 g pure' z marchewki

Sposób przygotowania:

Ugniatamy wszystkie składniki przez 15 minut, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto - powinno mieć grubość 1 milimetra i szerokość 24 milimetrów (2,4 centymetra). Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Warsztaty z samodzielnego przygotowywania makaronu to jedne z najbardziej popularnych zajęć w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Warto śledzić stronę http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/, by być na bieżąco z bogatą i różnorodną ofertą warsztatową. Nauka poprzez zabawę to motto, jakie towarzyszy Akademii, która nie jest tylko szkołą kulinarną, ale przede wszystkim miejscem spotkań pasjonatów gotowania i dobrego jedzenia. Zapraszamy zatem do zabawy i kreatywności w kuchni.

 

Domowy makaron bez właściwej lodówki ani rusz

Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki posiadają szereg udogodnień, które ułatwiają przechowywanie produktów spożywczych, w tym makaronu przygotowanego własnoręcznie. W każdym przepisie wyszczególniona jest obowiązkowa czynność, polegająca na włożeniu wcześniej zagniecionego ciasta do lodówki, by nabrało niższej temperatury i tym samym odpoczęło. Unowocześnione modele chłodziarko-zamrażarek wyposażone są w zaawansowane technologie, które mają pomóc w dłuższym i efektywniejszym przechowywaniu żywności np. lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost posiada dwa niezależne systemy NoFrost – jeden w chłodziarce, a drugi w zamrażarce. Dzięki tej technologii urządzenie nie wysusza żywności, dając gwarancję optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia. Produkty te pozostają dłużej świeże, nie wysuszają się i zachowają swój estetyczny wygląd oraz wartości odżywcze.

Lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost

Najwyższej jakości lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów i spełnia ich marzenia. A to wszystko za pomocą zastosowanych technologii:

 

  • Supreme Dual NoFrost

Sekret tej innowacyjnej technologii Whirlpool tkwi w dwóch niezależnych systemach NoFrost – jednym w chłodziarce i jednym w zamrażarce, dzięki czemu korzystamy z zalet technologii Total NoFrost bez wysuszania żywności. Jest to gwarancja optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia.

 

  • 6-ty Zmysł Fresh Control

Ten system nieustająco monitoruje temperaturę i wilgotność panującą w lodówce, a także przywraca prawidłowe parametry temperatury szybciej niż w tradycyjnej lodówce.

 

  • Technologia Freeze Control

Dzięki niej zamrożone jedzenie nie traci wilgotności ani smaku. Znacznie obniżając wahania temperatury w zamrażarce podczas procesu automatycznego usuwania szronu zapobiega powstawaniu oparzeń mrozowych, chroniąc jedzenie przed utratą jakości i koloru. 

 

  • Komora Activ0°

Jest to komora, w której panują idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Temperatura w Activ0° wynosi około 0°C, co oznacza, że jedzenie dłużej pozostanie świeże i zachowa swój wygląd oraz wartości odżywcze. System chłodzenia w komorze Activ0° może zostać wyłączony, a sama komora może być używana do standardowego przechowywania żywności.

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

aleksandratrzcinska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl