Europejski Dzień Śniadania - dlaczego jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?


Europejski Dzień Śniadania - dlaczego jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?
2018-04-18
Przy okazji Europejskiego Dnia Śniadania, który jest obchodzony 24 kwietnia, warto więc pomyśleć o urozmaiceniu menu śniadaniowego o szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smakowite posiłki.

O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, każdy dobrze wie. Od dziecka powtarzano nam, że dzięki porannemu jedzeniu będziemy mieć siłę i energię na cały poranek i popołudnie. Niestety, niewielu z nas ma rano czas i pomysł na przygotowanie smacznego i pełnowartościowego dania. 

Polacy rano najczęściej jedzą kanapki z serem lub wędliną z dodatkiem pokrojonych warzyw albo płatki z mlekiem. To posiłki, które nie dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, co  może powodować szybką utratę energii i zmęczenie już po kilku godzinach od wstania z łóżka. Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, eksperci marki Jasmeen przygotowali przepisy na sycące śniadania, które można zjeść w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Wcale nie trzeba wstawać wcześnie rano, wystarczy poświęcić trochę czasu wieczorem i przygotować coś na następny dzień.

Jajka na twardo z hummusem

Rano warto jeść  produkty bogate w białko, dzięki któremu dłużej będziemy czuć się syci. Dodatkowo przyspieszy ono (o ok. 25 proc.) naszą podstawową przemianę materii. 

·         2 jajka

·         Hummus z tahiną Jasmeen

·         Natka pietruszki

·         Sól i pieprz

Wieczorem ugotuj jajka na twardo, obierz i schowaj do lodówki. Rano przekrój na pół i nałóż łyżkę hummusu z tahiną Jasmeen. Na koniec ozdób listkami pietruszki. Zjedz wraz z pieczywem pełnoziarnistym.

Babeczki z boczkiem

Zamiast tradycyjnych kanapek można z kolei przygotować wytrawne babeczki, a dodatkowo podkreślić ich smak wybraną pastą.

·         2 ½ szklanki mąki

·         ½ kostki masła

·         2 jajka

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 szklanka mleka

·         szczypta soli

·         2 cebule

·         15 dag żółtego sera

·         5 dag szynki

·         5 dag boczku

·         łyżka oliwy

·         pasta Harrisa Jasmeen

·         pasta Baba Ghanoush Jasmeen

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Pokrój żółty ser, szynkę boczek i cebulę w kostkę. Cebule i boczek podsmaż na oliwie Jajka roztrzep z mlekiem. Masło roztop w rondelku i ostudź, a następnie dodaj do mleka i dokładnie wymieszać. Masę połącz z reszta składników. Do każdej foremki włóż łyżkę ciasta. Piecz około 20 minut. Rano wystarczy posmarować babeczki pastą z bakłażana lub z ostrej papryki.

Smacznego !

Więcej informacji na temat marki Jasmeen znaleźć można na stronie www.levant.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~marlen, 2018-04-25 06:11:33

    Spróbuję zrobić to jajko z hummusem, brzmi smacznie :) Ja śniadania codziennie jadam i staram się żeby róznorodne były. Nie zmienia się jedynie to, że zawsze przed zjedzeniem wypijam szklankę niegazowanej cisowianki z sokiem z cytryny albo limonki w zależności co mam w kuchni.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl