Jak udekorować stół?


2015-05-12
Spotkania przy stole zastawionym smakowitymi potrawami to doskonała okazja do rozmów z przyjaciółmi i miłego spędzenia czasu. Na atmosferę oraz przebieg wizyty, z pewnością mają wpływ przygotowane dania, ale także dekoracja stołu. Odpowiednio go przybierając, sprawimy, że spożywany wspólnie posiłek będzie jeszcze większą ucztą, a goście nie będą chcieli wstać od stołu.

Powszechnie wiadomo, że walory estetyczne oraz sposób podania potrawy, maja ogromny wpływ na efekt końcowy. Nawet najlepiej przyprawiona i upieczona sztuka mięsa, nie będzie smakowała tak wybornie, jeśli zostanie podana na niechlujnie zastawionym stole. Dlatego przygotowując się na przyjęcie gości, warto poświęcić chwilę uwagi dekoracji stołu.

Obrus i serwetki

Podstawą pięknie przygotowanego stołu jest naturalnie obrus. Biały jest rozwiązaniem uniwersalnym – sprawdzi się przy każdej okazji. Niestety, będą na nim doskonale widoczne wszystkie plamy. Aby tego uniknąć można ułożyć kilka serwetek w innych kolorach lub z ciekawymi aplikacjami, w miejscach gdzie ustawimy półmiski i wazy. Trzeba także pamiętać, aby dobrze wypracować obrus przed położeniem na stole – tylko wtedy materiał idealnie ułoży się na powierzchni.

Świeże kwiaty

Kwiaty w wazonie sprawdzą się zawsze. Niezależnie od pory roku, możemy wybrać okazy, które nadadzą stołowej stylizacji świeżość i masę wdzięku. Warto także umieścić np. tych samych kwiatów lub pojedyncze pączki przy serwetkach na których ułożymy sztućce – dzięki temu kompozycja będzie bardziej kompletna i znacznie efektowniejsza.

Zadbaj o nastrój

Nie bez powodu powiedzenie „kolacja przy świecach” jest synonimem miłej atmosfery i romantycznego wieczoru. Dekorując stół, nie można zapominać o przybraniu go świecami. Można postawić na pojedyncze, smukłe świece, ustawione w wysokich świecznikach. Warto tu jednak zwrócić uwagę, aby zbyt wysokie świece i świeczniki, nie przesłaniały nam rozmówców. Wychylanie się zza nich, aby nawiązać kontakt wzrokowy, na pewno nie będzie wygodne.

Komponując dekorację stołu, należy także pamiętać o umiarze. Jeśli nasz stół nie jest zbyt duży, a ma przy nim zasiąść kilka osób, nie można przesadzić z dekoracjami – najlepiej ograniczyć się do jednej niewielkiej ozdoby.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

monrou

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl