Jesień pachnąca cynamonem


Jesień pachnąca cynamonem
2016-10-12
W chłodne i pochmurne dni tęsknimy za słońcem i ciepłem. Warto sięgnąć wtedy po napoje i potrawy, które nie tylko nas rozgrzeją, lecz także wprowadzą w dobry nastrój. Doskonale w tej roli sprawdzi się cynamon o słodkim aromacie i korzennym smaku. Galeo podpowiada, do czego najlepiej go wykorzystać.

Cynamonu powinni używać w kuchni wszyscy, którzy chcą nadać swoim potrawom niepowtarzalnego smaku i zapachu. Z czym współgra na talerzu najlepiej? Ze słodkościami. Szarlotka czy pieczone jabłka z cynamonem to już klasyka, ale inne owoce też się z nim świetnie komponują – chociażby gruszki smażone na maśle jako dodatek do mięsa czy śliwki w tarcie. Może być też podstawą nadzienia do bułeczek drożdżowych lub francuskich ciastek.

 

Osoby, które nie wyobrażają sobie poranka bez dobrze zaparzonej kawy, powinny spróbować tego gorącego napoju właśnie z dodatkiem cynamonu – pobudzi on do działania, poprawi koncentrację i rozgrzeje. W mroźne dni warto również przygotować gorącą czekoladę albo mleko z miodem czy cukrem trzcinowym ze szczyptą tej przyprawy, która nada im przyjemnej, korzennej nuty. Cynamon z powodzeniem możemy również dodawać do dań wytrawnych. Świetnie pasuje do wielu zup kremów, podkreśla smak jagnięciny, a w połączeniu na przykład z pomarańczami idealnie komponuje się z mięsem drobiowym.

Warto również pamiętać, że cynamon charakteryzuje się nie tylko wspaniałym smakiem i zapachem, lecz także przyspiesza przemianę materii. Należy jednak zachować umiar z jego stosowaniem podczas odchudzania, ponieważ pobudza również apetyt.

 

Cynamon Galeo dostępny jest w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach E.Leclerc, Kaufland i Carrefour.

Cynamon Galeo ma przyjemny, słodki zapach i lekko piekący, korzenny smak. Jest doskonałym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu i pieczonych jabłek. Wzbogaca smak grzanego wina, zup i przetworów z owoców. Polecany jest do aromatyzowania dań mięsnych, zwłaszcza z jagnięciny. Do potraw należy dodawać go pod koniec gotowania.

Masa netto: 12 g

Cena: ok. 1,29 zł

***

Cynamonowy krem marchewkowy

Składniki:

·         5 marchewek

·         2 ziemniaki

·         ½ pomarańczy

·         1 litr wody

·         3 łyżki oliwy

·         1 cebula

·         1 ząbek czosnku

·         1 pietruszka

·         ½ łyżeczki cynamonu Galeo

·         2-3 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego

·         sól i pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyć i obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, a ziemniaki w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodać ziemniaki oraz marchewkę i obsmażyć przez kilka minut. Zalać wodą i gotować warzywa do miękkości. Ostudzić zupę, a następnie zmiksować aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodać sok z pomarańczy, sól, pieprz oraz cynamon. Zabielić śmietaną lub jogurtem.

 

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Koszt: ok. 5 zł, koszt 1 porcji: ok. 1,25 zł

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl