Jesienne zdrowe słodkości, czyli jaglane babeczki z bakaliami Siesta *wypiek bezglutenowy


Jesienne zdrowe słodkości, czyli jaglane babeczki z bakaliami Siesta *wypiek bezglutenowy
2016-11-29
Proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe babeczki, to doskonała propozycja na jesienną przekąskę do kawy, drugie śniadanie albo posiłek potreningowy.

Bezglutenowe, pełne wartościowych składników wypieki są alternatywą dla niezdrowych słodyczy, które zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym kuszą na każdym kroku. Kasza jaglana w zupełnie nowej odsłonie, z pysznymi bakaliami Siesta, to przepis na słodkie, jesienne dni!

Babeczki jaglane z bakaliami Siesta, świeżymi owocami i aromatycznym cynamonem to rozkosz dla ciała i dla ducha. Kasza jaglana jest jedną z najbardziej wartościowych kasz, doskonałą do przygotowywania zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Zawiera m.in. bardzo dużo białka, żelazo, potas, krzem (odpowiedzialny za stan włosów i paznokci), oraz witaminy z grupy B i E. Odkwasza organizm i na długo dodaje energii. Warto wprowadzić ją do diety 1-2 razy w tygodniu – zwłaszcza jesienią i zimą, gdy potrzebujemy węglowodanów złożonych, potraw jednocześnie lekkostrawnych i rozgrzewających. Kasza jaglana w towarzystwie wartościowych bakalii Siesta, w oryginalnej formie wilgotnych, mięciutkich babeczek, będzie idealnym deserem czy słodką przekąską w ciągu dnia.

Babeczki jaglane z bakaliami Siesta

 

Składniki (na 6 babeczek):

  • 0,5 puszki mleka kokosowego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 gruszka
  • 0,5 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Żurawina suszona Siesta
  • Migdały płatki Siesta
  • Rodzynki królewskie Siesta
  • Morele suszone Siesta
  • Orzechy włoskie Siesta
  • Wiórki kokosowe Siesta
  • Cynamon mielony Appetita

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj (ok. 10 min.) w mleku kokosowym. Odstaw do ostygnięcia. Jajka zblenduj z bananem, olejem kokosowym, miodem i Cynamonem mielonym Appetita. Do masy dodaj kaszę jaglaną i miksuj do połączenia składników. Bakalie i gruszkę posiekaj. Dodaj do ciasta, mieszając łyżką.

Foremki posmaruj tłuszczem i wlej masę (babeczki rosną, więc zostaw margines kilku milimetrów). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 25 minut. Przed podaniem udekoruj wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

Żurawina suszona Siesta, 100 g, cena: ok. 5 zł

Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 7 zł

Rodzynki królewskie Siesta, 90 g, cena: ok. 4 zł

Morele suszone Siesta, g, cena: ok. zł

Orzechy włoskie Siesta, 80 g, cena: ok. 6 zł

Wiórki kokosowe Siesta, 90 g, cena: ok. 3 zł

Cynamon mielony Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl