Kuchnia wolna od bakterii – powłoka antybakteryjna


Kuchnia wolna od bakterii – powłoka antybakteryjna
2016-04-19
Czy wiesz ile bakterii może znajdować się na 1 cm2 wnętrza Twojej lodówki? Nawet 8000! Jeszcze więcej możesz ich spotkać na blacie i we wnętrzu zlewozmywaka kuchennego. Lepiej uważaj – jeśli w Twojej kuchni zagości zbyt dużo bakterii, możesz nabawić się przykrych problemów gastrycznych.

Problemy wynikające z zakażeń bakteryjnych, bywają niestety często lekceważone. Pierwsze symptomy zakażenia łatwo przeoczyć, ponieważ mogą one nie być bardzo uciążliwe. Ból głowy może zostać zinterpretowany jako lekka migrena, a niestrawność zrzucona na karby ciężkiego, tłustego obiadu. 
 
Zlewozmywaki antybakteryjne – warto?
Kuchnia bez zlewozmywaka kuchennego nie byłaby kuchnią, tymczasem to miejsce upodobały sobie niemile widziane bakterie. Nic dziwnego, skoro w zlewozmywaki kuchenne panują dla nich najlepsze warunki, jakie mogłyby sobie wymarzyć. A od zlewu bardzo krótka droga do żywności… 
Przed bakteriami w okolicach zlewozmywaka kuchennego można się jednak bronić. Najlepszą bronią będzie zakup zlewozmywaka antybakteryjnego, np. granitowego. Producenci kuchennych zlewów granitowych oferują modele jednokomorowe, 1.5 komorowe oraz dwukomorowe - wszystkie w wariantach antybakteryjnych (przykłady tutaj i tutaj). Specjalna powłoka ochronna zawierająca nanocząsteczki srebra skutecznie zabija m.in. bakterie paciorkowca, jak i pałeczki E.Coli. 
 
Lodówka wolna od bakterii 
Prawie wszyscy wiodący producenci lodówek proponują w swojej ofercie modele wzbogacone o rozwiązania eliminujące różnego rodzaju bakterie. Okazuje się bowiem, że niska temperatura panująca w lodówce jest niewystarczająca. Skutecznie redukuje bakterie za to filtracja powietrza i światło LED. 
 
Hiper czysty blat
Kładzenie produktów spożywczych bezpośrednio na blacie jest dla większości z nas czynnością naturalną i wykonujemy ją bezwiednie. Tymczasem nie ma co się łudzić, że nie ma w tym obszarze bakterii. Na szczęście nietrudno znaleźć blaty, które dzięki substancjom aktywnym w laminacie eliminują aż 99% bakterii. A im mniej bakterii, tym trudniej jest im się rozmnażać.
 
Kuchnia jest miejscem, w którym powinno być zawsze czysto, ponieważ to właśnie tam przechowujemy żywność, przygotowujemy posiłki i jemy. Dużym utrudnieniem w zachowaniu tej czystości jest fakt, że bakterie są niewidoczne dla naszych oczu. Na szczęście nowoczesne metody walki z zarazkami oferowane przez producentów wyposażenia do kuchni, to dobre rozwiązanie na zachowanie idealnej czystości. 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Milena Bros

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl