Mielone – zawsze dobrze doprawione


Mielone – zawsze dobrze doprawione
2016-09-15
Jak przywołać smak dzieciństwa? Wystarczy przyrządzić kotlety mielone, które kojarzą się z obiadem zrobionym przez mamę lub babcię. Można je łatwo i szybko przygotować. A dzięki przyprawie Galeo do mięsa mielonego – nadać im lekko pikantnej, ziołowej nuty.

Kotlety mielone to jedno z częściej spotykanych dań w polskich domach. Dzięki temu doczekały się tysiąca wersji. Mielone robimy z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego, samej wieprzowiny lub indyka. Dodajemy bułkę namoczoną w mleku lub wodzie, surową albo podsmażoną cebulę, jajka, a czasem czosnek. Niektórzy, aby mięso było bardziej pulchne, dokładają jeszcze odrobinę śmietany lub starty surowy ziemniak.

 

Jak jednak doprawić kotlety, aby nadać im głębię smaku oraz apetyczny aromat? Sięgnąć po specjalnie skomponowaną przyprawę do mięsa mielonego Galeo! W mieszance znajdziemy same naturalne składniki: czosnek, gorczycę, kolendrę, majeranek, słodką paprykę, chili, cząber, natkę pietruszki, pieprz, owoc jałowca, charakterystyczny dla kuchni staropolskiej oraz odpowiednią ilość soli. A to wszystko bez dodatku glutaminianu monosodowego oraz konserwantów. Łyżka przyprawy wystarcza na około pół kilograma mięsa.

 

Teraz należy dokładnie wyrobić mięso, a następnie uformować płaskie kotlety (w trakcie smażenia nieco się zaokrąglą) i obtoczyć w tartej bułce. Mielone smażymy najpierw krótko na dużym ogniu, a potem jeszcze przez kilka minut na mniejszym. W ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę i soczysty środek.

 

Przyprawa do mięsa mielonego Galeo sprawdzi się także w przypadku klopsów, pulpetów, gołąbków, pieczeni bądź pierogów. Znajdziemy ją w opakowaniu o wadze 16 g w cenie ok. 1,29 zł w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour.

Spaghetti z klopsikami

Składniki:

·         250 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki)

·         mała cebula

·         1 białko

·         ½ łyżki przyprawy do mięsa mielonego Galeo

·         oliwa do smażenia

·         200 g passaty pomidorowej lub przecieru

·         ½ łyżeczki bazylii Galeo

·         szczypta czosnku Galeo

·         szczypta pieprzu Galeo

·         sól do smaku

·         20 g startego sera gouda (lub 10 g parmezanu)

·         250 g makaronu spaghetti

 

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, białkiem oraz przyprawą do mięsa mielonego Galeo. Uformować ok. 8-10 kulek i smażyć je na rozgrzanej oliwie do momentu zarumienienia. Wlać przecier lub passatę, w razie potrzeby dodać łyżkę lub więcej wody, doprawić bazylią, czosnkiem, pieprzem i solą. Zdjąć z ognia po 3-4 minutach od momentu zagotowania. Równocześnie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Wyłożyć spaghetti na talerze, polać sosem i posypać serem.

 

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Koszt dania dla 2 osób: ok. 9 zł; koszt 1 porcji: ok. 4,5 zł


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl