Najlepsze dania z polskich grzybów


Najlepsze dania z polskich grzybów
2017-08-22
Zbieranie grzybów to polski sport narodowy. Dosłownie! Co roku podczas „Święta Grzybów” w Węglińcu odbywają się nieoficjalne mistrzostwa Europy w zbieraniu grzybów. Polacy najbardziej lubią maślaki, borowiki, gąski i podgrzybki.

Zbieranie grzybów to polski sport narodowy. Dosłownie! Co roku podczas „Święta Grzybów” w Węglińcu odbywają się nieoficjalne mistrzostwa Europy w zbieraniu grzybów. Polacy najbardziej lubią maślaki, borowiki, gąski i podgrzybki.

W tym roku mamy wysyp grzybów i będziemy się nimi cieszyć do późnej jesieni – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Serdecznie namawiam Was na grzybobranie, a potem na  skorzystanie z naszych nowych przepisów na grzybowe przysmaki: wątróbki z borowikami, selerowo-grzybowy krem i placek z kurczakiem i podgrzybkami – dodaje.

 

Jak najlepiej wykorzystać polskie grzyby?

 

Maślaki to grzyby niezwykle aromatyczne. Mają lepką skórkę, którą trzeba usunąć podczas oczyszczania – może być kwaśna i gorzka, a w dodatku jest bardzo ciężkostrawna. Maślaki świetnie nadają się do przygotowania risotto.

 

Borowiki to grzyby szlachetne. Wykorzystywane są w kuchniach na całym świecie. W Polsce najczęściej dodajemy je do potraw bożonarodzeniowych, ale ze świeżych grzybów przyrządzamy przede wszystkim krem borowikowy.

 

Podgrzybki to najpopularniejsze grzyby leśne. Mają mniejsze wymagania niż borowiki, dlatego łatwiej znaleźć je w lesie. Są nieco mniej szlachetne, ale równie aromatyczne co borowiki. Najlepiej pasują do dań obiadowych z mięsem.

 

Gąski i kurki królują podczas śniadań. Bardzo często wykorzystujemy je do jajecznicy, ale ich smak doskonale pasuje też do serów – zwłaszcza pleśniowych, jak np. camembert. Podduszone w słodkiej śmietanie stworzą sos idealny do mięs.

 

Wrzesień w „Kuchni”

 

We wrześniowym numerze magazynu „Kuchnia”, dostępnym w kioskach od 22 sierpnia br., znajdziesz przepisy na potrawy z grzybami oraz wszystko o przecierze pomidorowym wraz z pięcioma przepisami na świetne dania z jego wykorzystaniem.  A ponadto:

·         jedziemy na Węgry i wracamy z papryką, winem i kandyzowanymi owocami,

·         zwiedzamy Tbilisi w 48 godzin i podpowiadamy, gdzie zjeść, gdzie spać i co zobaczyć,

·         sprawdzamy, czym różni się kiszenie od kwaszenia.

W najnowszym numerze magazynu znajdziesz także kontynuację konkursu „Gotuj z Kuchnią”, w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną – wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.

Magazyn „Kuchnia” zaprasza również na warsztaty kuchni włoskiej, które poprowadzi Marco Ghia – ekspert kuchni włoskiej, który pracował w najlepszych restauracjach na świecie. Już 30 września
br. w Akademii Kulinarnej Whirpool pokaże, jak przygotować włoskie dania z gruszkami: risotto, quiche, brioche i carpaccio. Szczegóły na stronie akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty.

 

 

Miesięcznik „Kuchnia” to poradnik zarówno dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, jak i dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. W „Kuchni” można znaleźć również reportaże z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

j.melon@neuron.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl