Napoje typu light w diecie świąteczno-karnawałowej


Napoje typu light w diecie świąteczno-karnawałowej
2014-12-03
Święta Bożego Narodzenia i następujący po nich okres karnawału to czas, kiedy jemy dużo i obficie. Warto pamiętać, że to co pijemy, także wpływa na ogólny bilans kaloryczny naszych posiłków, który można obniżyć sięgając np. po napoje słodzone niskokalorycznymi substancjami słodzącymi.

Wspólne siedzenie z bliskimi przy stole, celebrowanie smaku ulubionych potraw - z tym wielu z nas kojarzy okres świąteczny. Dla tych, którzy liczą kalorie i trzymają się wcześniej ustalonych diet, to dodatkowo czas próby. Bo o ile wybór potraw, trafiających na nasz talerz jest raczej oczywisty - będziemy starali się spróbować wszystkiego, nawet w niewielkich ilościach, o tyle decyzja, czego napić się, nie należy do prostych. Wybrać kompot z suszu, wodę czy może sięgnąć po ulubione napoje? Oto kilka prostych sposobów na ekonomiczne zarządzanie kaloriami, opracowanych wspólnie z dietetyczką, dr inż. Joanną Myszkowską - Ryciak.

Wybieraj mniej kaloryczne produkty

Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia warto przemyśleć, jakie produkty trafią na nasze stoły. Robiąc zakupy można wybrać artykuły o obniżonej lub zerowej kaloryczności. Dotyczy to zarówno żywności, jak i napojów - radzi dr inż. Joanna Myszkowska - Ryciak. Badania i opinie ekspertów, w tym Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wskazują, że produkty zawierające niskokaloryczne substancje słodzące są rekomendowane jako zamiennik cukru dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takich jak cukrzyca typu 2. Zawarte w nich słodziki nie wpływają bowiem na poziom glukozy we krwi, jak również nie dostarczają istotnych ilości energii. Substancje te są jednymi z najlepiej zbadanych dodatków do żywności na świecie. Dla przykładu, bezpieczeństwo stosowania jednego z najpopularniejszych słodzików - aspartamu - potwierdziło aż 200 różnych badań prowadzonych na przestrzeni 40 lat.[1]

 

Bądź świadomym konsumentem - czytaj etykiety

Dokonując zakupów warto pamiętać, jak ważne są informacje zawarte na etykietach wybieranych przez nas produktów. Z badań przeprowadzonych w kwietniu bieżącego roku przez INSE Research wynika, że tylko 9% badanych zawsze sprawdza skład kupowanych produktów. Prawie co 5. ankietowany nigdy nie zwraca uwagi na kluczowe informacje umieszczane przez producentów.[2] Pamiętaj, że artykuły, które wkładasz do koszyka, trafiają później na twój talerz. Stosowanie wyrobów o obniżonej wartości kalorycznej, w tym zawierających słodziki, to idealne rozwiązanie dla chorych na cukrzycę lub osób pragnących zmniejszyć swoją masę ciała - dodaje dr inż. Joanna Myszkowska - Ryciak. Nawet tylko na czas świąt, bo jak potwierdzono podczas drugiej konferencji Międzynarodowego Stowarzyszenia ds. Substancji Słodzących, zastosowanie słodzików w diecie może przyczynić się do zmniejszenia dobowego bilansu energetycznego, a tym samym do redukcji wagi.[3]

Nie obawiaj się utraty przyjemności smakowej

Pamiętaj, że wybierając napoje o niższej wartości kalorycznej nadal możesz cieszyć się słodkim smakiem. Jak podkreśla ekspertka, dietetyczka, dr inż. Joanna Myszkowska - Ryciak zawarte w napojach słodziki - wśród nich aspartam - są w stanie zaspokoić potrzebę słodkiego smaku, dostarczając jednocześnie znacząco mniej energii. Co więcej, badania wskazują, że wypicie takich napojów może nawet hamować apetyt na około godzinę.

Nie musimy zatem unikać słodkości i napojów słodzonych w okresie świątecznego relaksu - pamiętajmy jednak, by planować i kupować mądrze.


[1] Czyt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących, 2013.

[2] Raport z badania świadomości i opinii Polaków na temat niskokalorycznych substancji słodzących. Badanie zrealizowane przez INSE Research; Łódź, kwiecień 2014.

[3] Konferencja Międzynarodowego Stowarzyszenia ds. Substancji Słodzących, Dlaczego liczy się niska kaloryczność: zastosowanie słodzików w codziennej diecie, Bruksela, kwiecień 2014 r. Czyt. http://www.sweeteners.org/pl/wmediach/eksperci-isa-potwierdzaja-niskokaloryczne-substancje-slodzace-pelnia-wazna-role-w-zwalczaniu-globalnych-wyzwan-zdrowotnych.

 


 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

mg

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl