,,Niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”


2017-02-01
Słowa Hipokratesa nie tracą aktualności. Mimo postępów w zakresie medycyny, technologii oraz łatwiejszego dostępu do zdrowej żywności liczba zachorowań na choroby dietozależne stale rośnie. Edukacja żywieniowa w miejscu pracy może im skutecznie przeciwdziałać.

Badania naukowe wskazują, że aż 70% schorzeń wynika z nieodpowiedniej diety. Nawyki żywieniowe powinny być kształtowane w młodości i podtrzymywane przez lata, również w miejscu pracy. To właśnie tam spędzamy 60-70% czasu, co powinno przekładać się na największą liczbę spożywanych posiłków.

Wielu pracodawców w Polsce zmaga się z problemem absencji, spowodowanej chorobą pracowników lub ich dzieci. Wynika to z obniżonej odporności, która swoje źródło ma często w nieregularnych, ubogich w antyoksydanty, witaminy i inne wartości odżywcze posiłkach. Dlatego uświadomienie zarówno sobie, jak i pracownikowi najważniejszych potrzeb związanych ze zdrowiem, a także właściwym odżywianiem w miejscu pracy, przynosi wiele korzyści dla całej organizacji.

„Dbając w miejscu pracy o strefę wellbeing, warto zapewnić pracownikom benefity w postaci świeżych warzyw i owoców oraz pomyśleć o edukacji w zakresie zdrowego odżywiania. Zapewni to efektywniejsze wykorzystanie potencjału zawodowego oraz uchroni przed problemami zdrowotnymi” – mówi Sylwia Górzna, ekspertka Edukacji Żywieniowej PL.

Tworzenie przyjaznego środowiska pracy w nurcie wellbeing pozytywnie wpływa na wydajność pracowników, chroni ich przed wypaleniem zawodowym, przewlekłym zmęczeniem czy ograniczeniem rozwoju ich potencjału w sferze zawodowej.

Aby wspierać pracodawców w tych działaniach Edukacja Żywieniowa PL we współpracy z firmą Take a Fruit przygotowała Program RAZEM dla Zdrowia Pracowników, który edukuje pracodawców i pracowników na temat wpływu zdrowego odżywiania na życie prywatne i zawodowe. W trakcie Benefits Festiwal twórcy programu – na podstawie raportu z badania zachowań żywieniowych w miejscu pracy – opowiedzą o korzyściach płynących ze zdrowego odżywiania. Omówią również temat „Weź owoc. Jedź zdrowo. Żyj dobrze, czyli dlaczego warto spełniać potrzeby żywieniowe pracowników zapewniając im codzienną porcję zdrowych przekąsek”. W ramach swojego wystąpienia wyjaśnią również organizacjom jak uzyskać efektywność, motywacje i zaangażowanie pracowników.

Benefits Festiwal to spotkanie liderów rynku produktów benefitowych z osobami odpowiedzialnymi za politykę benefitową w firmach. Odbędzie się 9. lutego w BABCE do wynajęcia przy ulicy Młocińskiej 5/7 w Warszawie.

 

Więcej informacji o festiwalu: http://benefitsfestival.pl/

Więcej informacji o Programie RAZEM dla Zdrowia Pracowników:

Sylwia Górzna  
+48 510 210 618               
sgorzna@edukacjazywieniowa.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Okaeri Consulting

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl