Niezawodny tort, który podbije serca!


Niezawodny tort, który podbije serca!
2024-05-09
Ten niezawodny przepis na tort owocowy podbije serca Twoich gości! To ciasto, które zachwyci swoim smakiem i wyglądem. Wspaniałe owoce, delikatne ciasto i krem - to połączenie gwarantuje niezapomniany smakowy festiwal!

A co najlepsze, przygotowanie tego tortu to czysta przyjemność! Nie musicie się martwić, czy ciasto opadnie, bo ten przepis zapewni Wam idealną konsystencję. A dekoracje? O, to już Wasza domena! Pozwólcie swojej wyobraźni biegać po łąkach kreatywności, bo ten tort będzie idealną płótnem dla Waszych pomysłów!

Czy gotowi jesteście na kulinarną przygodę pełną owocowych smaków i słodkich rozkoszy? Zanurzcie się w tym przepisie i stwórzcie własne arcydzieło deserowe!



TORT WARSTWOWY Z MALINAMI

Składniki :

CIASTO :

- 600g mąki

- 300g margaryny

- 150g cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2 jajka

MASA : 

- 200g serka homogenizowanego

- 500g świeżych malin 

- 400g śmietany

- 2 opakowania proszku do usztywniania piany

- 3 łyżki cukru

- 12 płatków bialej lub czerwonej żelatyny

- 4 łyżki gęstego soku malinowego

- cukier puder do posypania



Sposób przyrządzania :

  1. Mąkę zagnieść z margaryną pokrojoną na małe kawałki, cukrem, cukrem waniliowym i jajami, wyrobić ciasto.
  2. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30minut.
  3. Zrobić 5 równych placków; najłatwiej póki ciasto jest jeszcze sprężyste.
  4. Około 1/5 ciasta rozwałkować między dwiema warstwami folii.
  5. Następnie zdjąć górną warstwę folii. Postawić na cieście bok tortownicy i odciąć wystające brzegi ciasta.
  6. Czynności powtarzać aż do momentu przygotowania pięcu równej wielkości krążków z ciasta.
  7. Następnie ułożyć je jeden na drugim i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  8. Po wyjęciu z piec kolejno w tortownicy. Najłatwiej układa się je na dnie formy za pomocą warstwy folii, które zapobiega przełamaniu. 
  9. Temperatura i czas pieczenia : 10 minut w 175 stopniach.
  10. W tym czasie maliny podgrzać z cukrem.
  11. Żelatynę moczyć w zimnej wodzie przez około 10 minut. Lekko wycisnąć i rozpuścić w zdjętych z kuchenki, gorących jeszcze malinach. Otrudzić. 
  12. Gdy masa zacznie tężeć, dodawać kolejno serek homogenizowany i śmietanę ubitą z proszkiem do usztywniania. Niewielką ilość śmietany odłożyć do garnirowania.
  13. Jeden z placków ułożyć na tortownicy, posmarować jedną częścią kremu, przykryć drugim plackiem, skropić go sokiem malinowym (tak samo trzeci i czwarty), zanim zostanie posmarowany kremem i przykryty kolejnym plackiem.
  14. Ostrożnie nacisnąć ostatni placek, posmarować cienką warstwą kremu i grubo posypać cukrem pudrem. 
  15. Dekorować bitą śmietaną, kremem oraz malinami.

Smacznego!

Źródło fotografii: pexels.com
Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

redakcja

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl