Ocet balsamiczny marki Ponti – sposób na wielkanocne jaja w marynacie


Ocet balsamiczny marki Ponti – sposób na wielkanocne jaja w marynacie
2017-02-02
Jajka stanowią integralny element wielkanocnego śniadania - nie tylko w postaci pisanek, ale również świątecznych przysmaków. Ciekawą formą podania ich w tym roku będą jaja marynowane w occie balsamicznym.

Aby przepis się udał warto dodać oryginalny ocet balsamiczny marki Ponti, o tradycyjnej włoskiej recepturze z Modeny.

Jajka, którymi dzielimy się składając życzenia nie muszą być zawsze serwowane w klasyczny sposób. Zamarynowanie ich kilka dni przed świętami w occie balsamicznym nada im piękną barwę oraz ciekawy, słodko - kwaskowaty smak, same jaja z kolei będą jędrne i twarde. Niecodzienny sposób przyrządzenia tego posiłku przypadnie do gustu wszystkim, którzy w kuchni nie boją się eksperymentować. Do zalewy warto użyć octu balsamicznego z najwyższej półki. Da nam to gwarancję mocnego koloru oraz wspaniałego smaku. Ocet balsamiczny marki Ponti produkowany w Modenie – miasteczku na północy Włoch - nie ma sobie równych wśród konkurencji. Otrzymywany przez mieszanie octu winnego i gotowego moszczu z winogron, dzięki leżakowaniu w drewnianych baryłkach dojrzewa, otrzymując wyjątkowy ciemnobrunatny kolor. Jego zrównoważony, przyjemny, słodko - kwaśny smak wspaniale komponuje się z jajami, warzywami, czerwonym mięsem, mozzarellą i bazylią a nawet deserami z lodów i owoców leśnych.

Produkt dystrybuowany jest w poręcznych butelkach o pojemności 250 i 500 ml z ciemnego szkła dla zachowania walorów smakowych.

 

Ocet Balsamiczny z Modeny marki Ponti

Pojemność: 250 ml, 500 ml

Cena: 10,99 zł/ 250 ml

Cena: 16,59 zł/ 500 ml

 

Przepis na jaja marynowane w occie balsamicznym

Przepis powstał przy współpracy z blogiem Apetyt na Kuchnię (http://apetyt-na-kuchnie.pl/)

Składniki (słoik 0,9 litra)

8 jajek

3/4 szklanki octu balsamicznego Ponti

3/4 szklanki wody

1/5 szklanki octu winnego, np. czerwonego

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki soli

2 ząbki czosnku

4 listki laurowe

4 ziela anglelskie

1 chilli

 

Wykonanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie. Obierz.
  2. Przygotuj marynatę. Wlej do garnka ocet, wodę, miód, przyprawy. Zagotuj. Ostudź.
  3. Jajka ułóż w słoiku, zalej marynatą. Zakręć słoik.
  4. Słoik z jajkami przełóż do lodówki. Po 4–5 dniach jajka są gotowe. Bardzo przyjemnie łączą się np. z majonezem z wasabi.

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl