Odyseja smaku, czyli zjedz ośmiornicę w Świętokrzyskiem


Odyseja smaku, czyli zjedz ośmiornicę w Świętokrzyskiem
2018-05-21
Od lat rośnie świadomość kulinarna Polaków. Coraz częściej gotujemy, wychodząc poza ramy kuchni naszych mam i babć dobrze znanych z dzieciństwa. Sięgamy po nowe produkty, nowe przepisy, szukamy inspiracji. Z rosnącą świadomością idzie wzrost oczekiwań względem restauracji, także hotelowych.

Do najlepszych nie tylko przyjeżdżamy na wypoczynek, ale także planujemy przerwę w podróży, np. na wędzonego halibuta z jajkiem poche podawanym na spaghetti z cukinii, cukrowym groszku i marchwi w sosie z miso. To najbardziej popularne danie rybne Essence Restaurant by Odyssey w Świętokrzyskiem, restauracji obecnej w najnowszym przewodniku Gault&Millau.

Najważniejszy jest pomysł
- Hotel to organizm, a więc jego funkcjonowanie zależy od wszystkich narządów. Restauracja, która należy do najważniejszych z nich, już od początku była moim oczkiem w głowie i wiedziałem, że musi spełnić wysokie standardy, zarówno w zakresie kuchni i serwowanych dań, jak i jej umiejscowienia na planie całości obiektu -
mówi Piotr Syska, pomysłodawca i właściciel Odyssey ClubHotel w podkieleckiej Dąbrowie - Ważne, by odwiedzający czerpali przyjemność zarówno ze smaków, jak i przestrzeni, w której się znajdują. Pejzaż świętokrzyski i fragment Kielc, oglądane z restauracyjnego tarasu, to niezwykle piękny widok.

Kuchnia świadomaSzefem kuchni Essence Restaurant by Odyssey jest kielczanin Michał Markowicz. Jego autorska karta dań to mix klasycznych potraw kuchni polskiej z nowoczesnym podejściem do produktów. - Gotujemy świadomie. Po pierwsze, stawiamy na  świeże produkty sezonowe. Idąc cyklem nie tracimy z zasięgu wzroku tych produktów, które na rynku są krótko w trakcie roku. Po drugie, staramy się wyjść naprzeciw smakoszom, oczekującym dań dostosowanych do kolejnych pór roku. W ciepłych miesiącach warto przecież jeść lżej, w odróżnieniu od zimy, gdy inaczej suplementujemy nasze organizmy - podkreśla chef Michał Markowicz - Po drugie, stawiamy zarówno na jakość, przez co rozumiem dobre produkty i smaki, ale też na prezentację. Jedno bez drugiego to droga na skróty. Po trzecie, stawiamy na okolicznych dostawców. Sam pochodzę z tych okolic i wiem, że wsparcie dla lokalnej społeczności wpisuje się w ideę Odyssey.

Kuchnia doceniana

Menu Essence Restaurant by Odyssey to mix smaków klasycznych, by wymienić żurek po świętokrzysku, z daniami w nowoczesnym wydaniu. Popularny jest zarówno wędzony halibut z jajkiem poche, jak i ośmiornica smażona w oliwie z czosnkiem. - Najważniejszy jest smak, ale jak każdy jadam także oczami. Połączenie prezentacji dań z widokiem na dolinę tworzy wspaniały mariaż, dzięki któremu odwiedzają nas także osoby będące w trasie, pragnące na chwilę odpocząć i znakomicie zjeść. Nieskromnie powiem, że znam sekret znakomitej restauracji hotelowej - uśmiecha się Piotr Syska i dodaje - Na naszych talerzach znajdziecie dania przygotowane z miłością do gotowania. Z miłością i pasją w parze idzie jakość, aw ślad za nimi: wyróżnienia i liczne słowa pochwał.

Odyssey ClubHotel Wellness&SPA
Zlokalizowany w podkieleckiej Dąbrowie na zboczu góry Domaniówki, pierwszy i jedyny pięciogwiazdkowy hotel w województwie Świętokrzyskim. Stworzony dla biznesu i na romantyczne wyjazdy we dwoje.
Hotelowa Essence Restaurant by Odyssey została doceniona przez Gault&Millau 2018.
Właścicielem i pomysłodawcą hotelu jest Piotr Syska.
www.hotelodyssey.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

dorota5

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl