Owoce dla pracowników – naturalna odporność w okresie jesienno-zimowym


2017-12-05
Sezon zachorowań w pełni, w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i grypę. W efekcie przekłada się to na naszą pracę – jesteśmy mniej efektywni i częściej bierzemy wolne. Watro więc zapobiegać chorobom, najlepiej w naturalny sposób.

Cytrusy a odporność

Po pierwsze cytryna. Należy ją spożywać nie tylko w okresie przeziębienia, ale przez cały rok,  gdyż słynie ze swoich właściwości odkażających. Jest bogatym źródłem witaminy C, niezbędnej przy zapobieganiu infekcjom. Owoc ten jest również środkiem leczniczym na gorączkę, bóle głowy i wymioty. Ponadto cytryna zawiera witaminy z grupy B, E oraz potas, magnez i żelazo. Szklanka wody z cytryną wypijana każdego dnia na pewno poprawi Twoją odporność.

Kolejnym cytrusem, mającym dobry wpływa na naszą odporności jest grejpfrut. Tak samo jak cytryna jest bogatym źródłem witaminy C. Wykazuje też działanie antyseptyczne i bakteriobójcze. Natomiast ekstrat z pestek grejpfruta zabija nawet do kilkuset rodzajów wirusów, bakterii i grzybów. Grejpfrut dostarcza również duża dawkę prowitaminy A, czyli beta-karotenu, witaminy z grupy B oraz potas.

Na koniec mandarynki. Zapewne wielu z was zapach mandarynek kojarzy się z okresem przedświątecznym, gdyż właśnie wtedy jest ich w sklepach najwięcej. Bardzo dobrze, ponieważ to w tym okresie najczęściej chorujemy, a mandarynki mogą nam pomóc temu zapobiec. Jest to jeden z bogatszych w witaminę A cytrus . Mandarynki są również bogatym źródłem witaminy C, która chroni organizm przed drobnoustrojami.

Kiwi, banany, ananasy, czyli zdrowy organizm

W temacie odporności i zdrowia nie można zapomnieć o kiwi. Jesienią oraz zimną jest ono najbardziej dostępne i najsmaczniejsze. W sezonie grypowym sprawdzi się idealnie, ponieważ w 100 g kiwi  znajduje się więcej witaminy C niż w cytrynie. Dodatkowo, zawiera witaminę B, która pomaga w przyswajaniu składników odżywczych, a konsekwencją jej niedoborów są anemia, stany depresyjne oraz bezsenność.

Banany bogate są w wiele składników mineralnych, m. in. potas, fluor, fosfor, żelazo czy wapń. Jest też źródłem witaminy C i B, które pomagają we wzmocnieniu odporności. Owoc ten, ze względu na dużą zawartość węglowodanów sprawdzi się idealnie jako zdrowa przekąska. Ponadto, banan jest naturalnym antydepresantem, ze względu na serotoninę – hormon szczęścia.

Ostatni na naszej liście ananas stanowi bogate źródło witaminy A, B1, B2, B6, PP oraz C. Zawiera też błonnik, potas, magnez, fosfor, żelazo i miedź. Owoc ten sprawdzi się idealnie podczas grypy, które zazwyczaj towarzyszy wysoka gorączka, ponieważ łagodzi ból i obniża temperaturę ciała.

Owoce dla pracowników – jedz zdrowo w biurze

Pamiętajmy o idealnym wpływie owoców na nasze zdrowie i odporność. W tym kilkumiesięcznym okresie szczególnego narażenia na infekcje, dieta bogata w świeże owoce wspomoże nasz układ odpornościowy w walce z wirusami. Zamiast sięgać po różne specyfiki z aptek, zadbajmy o to, by w naszej diecie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, nie zabrakło świeżych owoców. Ponieważ w pracy spędzamy dużą część dnia, ważne jest, aby owoce dla pracowników były dostępne w biurach –  zwiększy to ich wydajność oraz pomoże w efektywniejszej pracy i utrzymaniu zdrowia przez cały rok.

Źródło Take a Fruit

www.takeafruit.pl 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KnowledgeHub Fund

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl