Pakowarki jako sposób na zdrowe jedzenie


2015-11-17
Postęp technologiczny daje się również zauważyć w kuchni. Dzisiaj symbolem postępu nie jest teflonowa nawierzchnia na patelni ale coś znacznie bardziej rewolucyjnego - gotowanie sous vide.

Sous vide to technika gotowania dosyć młoda jednak przebojem wdzierająca się do większości dobrych restauracji. Dzięki tej metodzie możemy zachować soczyste, nieprzesuszone mięso nie używając przy tym wiele tłuszczu tak jak w przypadku klasycznego smażenia. Sekretem jest powolne działanie temperaturą na składnik, który zamknięty jest w plastikowym worku i umieszczony jest w kąpieli wodnej.

Możemy ustalić dowolnie jej temperaturę do 100 stopni - bo tyle wynosi maksymalna temperatura wody. Ale gotowanie w kąpieli wodnej to zazwyczaj temperatury rzędu 55 stopni czyli takie przy których białko się ścina a mięso się nie wysusza. Dzięki takiej metodzie otrzymujemy bardzo pyszne jedzenie przy zachowaniu pełni składników odżywczych i wartości mineralnych. Jak zacząć gotować sous vide?

Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w pakowarki dostępne na tej stronie. Są to urządzenia dosyć drogie jednak jeśli weźmiemy pod uwagę korzyści zdrowotne wynikające z zamiany smażenia na tą technikę to będzie dla nas jasne że opłaca się w to zainwestować.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

ageprass

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl