Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey i limonkami


2014-07-29
Przepis

Składniki:

 

16 udek bez kości

150 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey

4 limonki

1 łyżeczka soli morskiej

6 łyżek oleju roślinnego

8 ziaren ziela angielskiego

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżeczki suszonego chili w płatkach (może być mielone)

2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego

Sposób przygotowania:
Czyste podudzia z kurczaka włożyć do miski lub garnka, limonki pokroić w ćwiartki
i wycisnąć sok na podudzia. Wrzucić ćwiartki do miski z podudziami, wlać 100 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey, dodać sól
i całość dokładnie wymieszać. Odstawić
w chłodne miejsce i marynować około 1-2 h.
W moździerzu utrzeć razem ziele angielskie, kmin rzymski, chili, suszone oregano,
sól morską i pieprz. Wymieszać z olejem roślinnym. Rozgrzać grill. Każdy kawałek mięsa dobrze natrzeć mieszanką ziół i odstawić
na kilkanaście minut. Następnie piec na grillu, obracając w razie potrzeby, aby skórka była chrupiąca i złocista. Smak tak przyrządzonego kurczaka najlepiej uzupełnią grillowane pomidorki koktajlowe.



Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

ComPress1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl