Pożywne śniadanie - zdrowe i rodzinne


Pożywne śniadanie - zdrowe i rodzinne
2017-05-18
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia. Niestety często jest przez nas bagatelizowane lub spożywane w pośpiechu – w postaci szybkich i niekoniecznie zdrowych przekąsek.

Nie zdajemy sobie sprawy jak jedna codzienna rutyna może wpłynąć na pozostałe aspekty naszego życia. Dlatego pożywne śniadanie warto na dobre wprowadzić do naszego planu dnia i stworzyć z tego przyjemny i smaczny rytuał. Co możemy dzięki temu zyskać?

Sposób na energię i dobry nastrój!

Abyśmy codziennie mogli cieszyć się zdrowiem i energią, nasze ciało musi dostać od nas potrzebne składniki. Jak ma się do tego poranny posiłek? Odpowiednio skompletowany dostarcza witamin i składników odżywczych, dzięki czemu pomaga nam rozbudzić się i przygotować na wyzwania codziennego dnia. Dodatkowo usprawnia działanie układu trawiennego, krwionośnego i podnosi odporność na stres. Jeśli dbamy o sylwetkę, wartościowe i dobrze zbilansowane śniadanie to najlepsze, czym możemy „uraczyć” swoje ciało od rana. Wbrew pozorom, ominięcie tego porannego rytuału wcale nie pomoże nam w zgubieniu zbędnych kilogramów – wręcz przeciwnie, może nawet zaszkodzić, ponieważ brak energii powoduje spowolnienie metabolizmu.

Naczelne zasady „dobrego śniadania”

Po całej nocy nasz organizm jest odwodniony i zaspany, dlatego dobrze zacząć dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną, wypitej na pusty żołądek. Pobudzi trawienie i wydzielanie soków żołądkowych. Samo śniadanie powinno zostać zjedzone do około godziny po przebudzeniu. Dzięki temu ożywimy nasze ciało, które „odwdzięczy się” dobrym nastrojem i przygotuje nas do działania. Śniadanie powinno pokryć około 1/3 zapotrzebowania energetycznego w ciągu całego dnia. Warto także pamiętać, że w naszej diecie powinny znaleźć się wszystkie składniki pokarmowe (węglowodany, białka, tłuszcze oraz błonnik). Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych produktów, dzięki którym naładujemy akumulatory na cały dzień:

·         nabiał – to źródło wapnia, białka oraz witamin A i D. Znajdziemy go w mleku, serach czy jogurtach naturalnych;

·         produkty zbożowe – zapewniają odpowiednią ilość błonnika w naszej diecie oraz dostarczą niezbędnych do wytworzenia energii węglowodanów. Warto więc sięgnąć po musli lub ciemne pieczywo (najlepiej z dodatkiem ziaren);

·         zdrowe tłuszcze – zjedzenie tłuszczowego śniadania pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i daje energię na długie godziny (ułatwia przemiany energetyczne zachodzące w organizmie). Rano warto więc sięgnąć po awokado, orzechy nerkowca, migdały czy tłuste ryby.

Najlepiej smakuje z rodziną!

Czy śniadanie to tylko kwestia dostarczenia kalorii? Niekoniecznie – to także idealny moment na podtrzymywanie rodzinnych relacji. Jak doskonale wiemy, wspólne spędzanie czasu pomaga tworzyć trwałe i silne więzi. Rodzinne celebrowanie posiłków to wyjątkowa chwila, kiedy wszyscy mogą zebrać się przy stole, by razem zjeść, porozmawiać, wymienić się doświadczeniami i po prostu spędzić miło poranek. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż ciągły pośpiech i np. jedzenie kanapki w samochodzie w drodze do pracy.

Pełnowartościowe śniadanie dzięki sprzętom AGD?

Jak więc wykorzystać pełnię możliwości, jakie daje nam rodzinne śniadanie? Przyjemność możemy czerpać nie tylko z samego jedzenia, ale także z jego przygotowania. Idealnymi pomocnikami mogą okazać się wielofunkcyjne sprzęty AGD, dzięki którym „wyczarujemy” naprawdę smakowite potrawy. Jeśli zależy nam na pełnowartościowym i zdrowym posiłku, warto wiedzieć, że w tym przypadku śmiało możemy skorzystać z jednego z programów kuchenki mikrofalowej (np. marki Hotpoint) – dzięki funkcji Steam daje możliwość gotowania warzyw i potraw na parze. Taki proces pozwoli wydobyć bogaty smak i aromat oraz sprawi, że wyjęte danie będzie smaczne i zdrowe, bowiem nie utraci swoich wartości odżywczych. W tym samym czasie nasz ekspres może przyrządzić nam pyszną, pobudzającą kawę. W efekcie będziemy mogli delektować się smakiem espresso, cappuccino, latte czy americano, które idealnie sprawdzi się na początek dnia. Podczas gdy urządzenia będą zajęte swoją „pracą” – my będziemy mieli chwilę na wyjęcie z lodówki i pokrojenie warzyw, owoców oraz nakrycie do stołu. Przy zaangażowaniu całej rodziny przygotowanie śniadania stanie się przyjemnością i dobrą zabawą.

A zatem – do dzieła i smacznego!



Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl