Produkty bezglutenowe – krótki przegląd
![]() |
O diecie bezglutenowej powstało już bardzo wiele artykułów i publikacji. Ta liczba stale się powiększa, a spowodowane jest to wynikiem rosnącej liczby osób, borykających się z problemem celiakii czy alergii na gluten.
W obu tych przypadkach wymagana jest trwała lub czasowa eliminacja produktów z glutenem. Czy można sobie poradzić bez chleba, makaronu czy pierogów?
Gluten to złożone białko roślinne, złożone z mniejszych, gliadyny i gluteiny. Wchodzi w skład najbardziej znanych zbóż takich jak pszenica, jęczmień czy żyto. Jego właściwości technologiczne przydają się w procesie przetwórstwa piekarniczego czy cukierniczego, ponieważ zapewnia miękkość i sprężystość wyrobów. Ponad to, jest używany jako zagęszczacz czy stabilizator. Coraz częstsze stosowanie go w produktach nie zbożowych, jako wypełniacz czy dodatek powoduje, że wykrycie jego obecności jest trudne do weryfikacji. Z pozoru bezglutenowe produkty, jak wędliny czy parówki mogą być zanieczyszczone glutenem, co dla osób z celiakią jest bardzo poważnym problemem.
Nietolerancja na gluten jeszcze kilka lat temu stanowiła prawdziwe wyzwanie. Dla osób z celiakią była niczym wyrok, wiążący się z całkowitym wykluczeniem chleba, bułek, słodkich wypieków, pierogów i makaronu. To bardzo obniżało urozmaicanie diety i było powodem pogorszenia samopoczucia, braku możliwości pełnego cieszenia się jedzeniem wynikająca z wyjątkowej restrykcyjności diety. Rynek spożywczy przygotował jednak odpowiedź dla tych osób, w postaci produktów bezglutenowych. Odpowiedni proces przetwórstwa zaowocował wytworzeniem dobrej jakości makaronu, pełnej gamy pieczywa takich jak chleb, bułki czy chałki. Rozwiązania doczekały się również słodkie wypieki i drożdżówki bez zawartości glutenu, przetwory mączne i makarony, o takich samych walorach smakowych jak normalne produkty pszenne czy żytnie. Jedynym minusem jest jednak nadal dość wysoka cena, która może odstraszać potencjalnego klienta.
Dieta bezglutenowa to prawdziwe wyzwanie dla osoby, która dotychczas miała niewiele wspólnego ze sferą kuchenną. Moda na bezglutenową oprócz rynku poruszyła jednak sferę blogów internetowych i portali. Powstało i powstaje coraz więcej wpisów, które umożliwiają wypieki produktów bezglutenowych w domowych warunkach. Wszystko przy użyciu mąk naturalnie bezglutenowych, czyli jaglanej, gryczanej, kukurydzianej a nawet ryżowej, które w równie łatwy sposób można otrzymać ze zmielenia konkretnej kaszy. Domowe pieczenie bez glutenu początkowo może sprawiać kilka trudności, ale masa opinii, porad i komentarzy dostępnych na portalach z pewnością ułatwi nam dojście do perfekcji.
Nadesłał:
archnews
|