Prosecco idealne


Prosecco idealne
2014-05-13
Wina Prosecco od setek lat doceniane są ze względu na ich złożoność smaku, która w połączeniu z orzeźwiającą lekkością, decyduje o ich wyjątkowości. Nic dziwnego, Prosecco jest białym, musującym winem wytrawnym, z wyczuwalną nutą jabłka i aromatycznych owoców cytrusowych.

Jego ojczyzną są północne Włochy – zielona i żyzna kraina leżąca pomiędzy wybrzeżem Adriatyku, romantyczną Wenecją oraz zapierającymi dech w piersi Dolomitami.

 

Wszystkie rodzaje Prosecco idealnie komponują się z wszelkimi daniami z uwagi na ich niską zawartość alkoholu (około 11%) oraz orzeźwiający smak. Mocno musujące bąbelki, typowe dla Prosecco pochodzą z procesu fermentacji, która ma miejsce w dużych hermetycznie zamkniętych zbiornikach. Następnie jest przelewane pod ciśnieniem do butelek.

 

Stosowane do wytwarzania win Prosecco winogrona odmiany glera (wcześniej znane jako prosecco) znane są od czasów rzymskich i są jedną z najstarszych odmian winorośli we Włoszech. Ich pochodzenie oraz nazwa wywodzi się od miasteczka Prosecco w prowincji Triest. Piwnice Mionetto założone w 1887 przez Francesco Mionetto w małej wiosce Valdobbiadene są symbolem jakości niezmiennie od ponad 125 lat. W samym sercu regionu Prosecco, Mionetto produkuje wyjątkowe wina, które cieszą podniebienia konsumentów na całym świecie ulubioną marką Mionetto Prosecco.

 

 

MIONETTO PROSECCO D.O.C. TREVISO BRUT

To włoskie wino musujące (Prosecco) z regionu Treviso, przyjemnie wytrawne, wytwarzane z białej odmiany winogron glera o przyjemnym smaku lukrecji, miodu i akacji. Najlepiej smakuje solo, jako aperitif, dzięki połączeniu słodyczy z kwasową świeżością. Doskonałe jest również z domieszką soku ze świeżych brzoskwiń, pomarańczy lub innych owoców – jako klasyczny wenecki koktajl Bellini – idealny na popołudnie. Mionetto Prosecco będzie znakomitym partnerem także w kuchni, genialnie komponuje się z włoską szynką z melonem, truskawkami, malinami czy innymi owocami sezonowym. Idealnie pasuje do owoców morza, sushi, krewetek czy wędzonego łososia.

 

Aby w pełni docenić jego smak pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze! Mionetto Prosecco najlepiej smakuje, gdy ma ok. 6-8 stopni C.

 

Rekomendowana cena na półce to 28 zł. 

 

 

 

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl