Przegląd olejów i oliw


2017-07-28
Oleje i oliwy to jedno ze źródeł zdrowia i urody. Ale jak to możliwe, skoro zawierają one tłuszcze, a tłuszcze uchodzą za niezdrowe. No właśnie, tylko uchodzą, bo w rzeczywistości tłuszcz tłuszczowi nierówny. Jedne tłuszcze są niezdrowe, drugie mają właściwości zdrowotne.

Tłuszcze nasycone

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Tłuszcze nasycone występują w mięsie i margarynach. To niezdrowe tłuszcze. Co prawda z jednej strony dostarczają energii, aczkolwiek z drugiej strony podwyższają cholesterol zatykający naczynia krwionośne, przyczyniając się do chorób krążenia zagrażających sercu i mózgowi.

Tłuszcze nienasycone

Tłuszcze nienasycone występują w oliwie, olejach, orzechach i masłach. To zdrowe tłuszcze. Dostarczają energii, a co najważniejsze obniżają cholesterol chroniąc przed miażdżycą oraz zapobiegając chorobom krążeniowym.

Olej czy oliwa

Na początku należy rozróżnić czym jest olej, a czym jest oliwa i jakie jedno z drugim na właściwości. Oliwę tłoczy się tylko i wyłącznie z oliwek. Olej tłoczy się z kolei na przykład ze słonecznika, kukurydzy, rzepaku lub pestek winogron. Podczas smażenia i pieczenia oliwy utleniają się o wiele mniej niż oleje, a w związku z tym, że utlenianie stanowi szkodliwy proces, zaleca się stosowanie oliw do potraw na gorąco, zaś olejów do potraw na zimno.

Oliwa z oliwek

 Oliwa z oliwek występuje przeważnie w wersjach extra virgin i virgin. Oliwa extra virgin, najdroższa i najzdrowsza, nadaje się do wszystkiego, a więc gotowania, smażenia, pieczenia i polewania dań na zimno. To oliwa z pierwszego tłoczenia o oliwkowym zapachu i smaku, którą wytwarza się w dobę po zbiorze oliwek. Zawiera tłuszcze nienasycone. Oliwa virgin, nieco tańsza ale też zdrowa, nadaje się głównie do smażenia i pieczenia. To oliwa z drugiego i trzeciego tłoczenia o oliwkowym zapachu i smaku. Zawiera tłuszcze nienasycone.

Olej ze słonecznika

Olej ze słonecznika posiada delikatny zapach i smak. Stosuje się go do przyrządzania potraw na ciepło i na zimno. Zawiera tłuszcze nienasycone.

Olej z kukurydzy

Olej z kukurydzy posiada migdałowy zapach i smak. Najbardziej sprawdza się w przygotowywaniu potraw na zimno. Zawiera tłuszcze nienasycone.

Olej z rzepaku

Olej  z rzepaku nie posiada zapachu, a w smaku pozostaje w miarę delikatny. Doskonały w potrawach na ciepło i na zimno. Zawiera tłuszcze nienasycone.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron odznacza się lekko słodkim zapachem i smakiem. Nadaje się do stosowania na zimno i na ciepło. Pozwala uchronić potrawy przed tłustym smakiem i zapachem, efektem czego stosuje się go do sałatek i surówek. Zawiera tłuszcze nienasycone.

 Sprawdź oliwy i oleje w alezielonysklep.pl.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JustynaZ

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl