Przegląd olejów i oliw
Oleje i oliwy to jedno ze źródeł zdrowia i urody. Ale jak to możliwe, skoro zawierają one tłuszcze, a tłuszcze uchodzą za niezdrowe. No właśnie, tylko uchodzą, bo w rzeczywistości tłuszcz tłuszczowi nierówny. Jedne tłuszcze są niezdrowe, drugie mają właściwości zdrowotne.
Tłuszcze nasycone
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Tłuszcze nasycone występują w mięsie i margarynach. To niezdrowe tłuszcze. Co prawda z jednej strony dostarczają energii, aczkolwiek z drugiej strony podwyższają cholesterol zatykający naczynia krwionośne, przyczyniając się do chorób krążenia zagrażających sercu i mózgowi.
Tłuszcze nienasycone
Tłuszcze nienasycone występują w oliwie, olejach, orzechach i masłach. To zdrowe tłuszcze. Dostarczają energii, a co najważniejsze obniżają cholesterol chroniąc przed miażdżycą oraz zapobiegając chorobom krążeniowym.
Olej czy oliwa
Na początku należy rozróżnić czym jest olej, a czym jest oliwa i jakie jedno z drugim na właściwości. Oliwę tłoczy się tylko i wyłącznie z oliwek. Olej tłoczy się z kolei na przykład ze słonecznika, kukurydzy, rzepaku lub pestek winogron. Podczas smażenia i pieczenia oliwy utleniają się o wiele mniej niż oleje, a w związku z tym, że utlenianie stanowi szkodliwy proces, zaleca się stosowanie oliw do potraw na gorąco, zaś olejów do potraw na zimno.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek występuje przeważnie w wersjach extra virgin i virgin. Oliwa extra virgin, najdroższa i najzdrowsza, nadaje się do wszystkiego, a więc gotowania, smażenia, pieczenia i polewania dań na zimno. To oliwa z pierwszego tłoczenia o oliwkowym zapachu i smaku, którą wytwarza się w dobę po zbiorze oliwek. Zawiera tłuszcze nienasycone. Oliwa virgin, nieco tańsza ale też zdrowa, nadaje się głównie do smażenia i pieczenia. To oliwa z drugiego i trzeciego tłoczenia o oliwkowym zapachu i smaku. Zawiera tłuszcze nienasycone.
Olej ze słonecznika
Olej ze słonecznika posiada delikatny zapach i smak. Stosuje się go do przyrządzania potraw na ciepło i na zimno. Zawiera tłuszcze nienasycone.
Olej z kukurydzy
Olej z kukurydzy posiada migdałowy zapach i smak. Najbardziej sprawdza się w przygotowywaniu potraw na zimno. Zawiera tłuszcze nienasycone.
Olej z rzepaku
Olej z rzepaku nie posiada zapachu, a w smaku pozostaje w miarę delikatny. Doskonały w potrawach na ciepło i na zimno. Zawiera tłuszcze nienasycone.
Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron odznacza się lekko słodkim zapachem i smakiem. Nadaje się do stosowania na zimno i na ciepło. Pozwala uchronić potrawy przed tłustym smakiem i zapachem, efektem czego stosuje się go do sałatek i surówek. Zawiera tłuszcze nienasycone.
Sprawdź oliwy i oleje w alezielonysklep.pl.
Nadesłał:
JustynaZ
|