Przygotuj pyszną andrzejkową zabawę z marką WINIARY!


2016-11-30
Jak Andrzejki, to tylko z marką WINIARY!

Andrzejkowy wieczór to wspaniała okazja do spotkań w gronie bliskich i przyjaciół, podczas których możemy wspólnie oddać się szaleństwu pełnemu pomysłowych wróżb i czarodziejskich zabaw. Jeśli planujemy zorganizować imprezę u siebie w domu musimy pamiętać nie tylko o oryginalnych dekoracjach i zabawach, ale także pysznym i zaskakującym, jak andrzejkowe przepowiednie - menu. Idealnie sprawdzą się tu szybkie przekąski, które zaspokoją głód, a których przyrządzenie nie zajmie nam wiele czasu. Zainspiruj się pomysłami marki WINIARY, dzięki którym ten wieczór będzie nie tylko magiczny, ale także zapamiętany przez Twoich bliskich na długo!

Andrzejki, obchodzone w nocy z 29 na 30 listopada, to czas pełen czarów i magii, a także wspólnych przyjacielskich spotkań. Gdy za oknem hula wiatr, zapominamy o jesiennej aurze organizując domowe przyjęcia wypełnione czarodziejskimi zabawami, wróżbami
i horoskopami. Zgodnie z tradycją, w tym czasie chętnie sobie wróżymy - na przykład lejąc wosk przez dziurkę od klucza, a z uformowanych w ten sposób figur przepowiadamy przyszłość i powodzenie. Organizując andrzejkową imprezę u siebie w domu, musimy pamiętać jednak nie tylko o wyjątkowych dekoracjach i zabawach, ale także o pysznym menu, które umili wspólnie spędzony czas. Warto postawić na szwedzki stół, pełen pysznych, andrzejkowych przekąsek, które skutecznie zaspokoją głód naszych gości i sprawią, że pełni energii dotrwają na naszej imprezie do rana! Z pomysłami na apetyczne i szybkie w wykonaniu przystawki przychodzi marka WINIARY.

Wspaniale w ten nastrojowy wieczór sprawdzą się roladki z łososiem i rukwią. Do przygotowania tej pomysłowej, ale i szybkiej przekąski będziemy potrzebować: 4 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 4 łyżek serka śmietankowego, 10 sztuk łososia wędzonego w płatach, pół opakowania rukwi wodnej, czerwonej cebuli oraz grubo zmielonego pieprzu do smaku. Cebulę siekamy w drobną kostkę, płaty łososia rozkładamy na desce do krojenia i każdy smarujemy grubo majonezem wymieszanym z serkiem. Posypujemy cebulą, pieprzem, a następnie układamy po kilka listków rukwi wodnej. Zwijamy delikatnie każdą roladkę, układamy na talerzu lub desce. Posypujemy całość pieprzem i pozostałą rukwią. Tak przygotowane roladki możesz podać z chrupiącymi kromkami chleba. Jedno jest pewne – znikną w mgnieniu oka!

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich oryginalną, ale ciepłą przekąską przygotuj zapiekane pieczarki, nadziewane smakowitym farszem z podsmażanej cebuli i pieczarkowych trzonków. Ta propozycja jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i przy tym naprawdę pyszna! Do jej przygotowania potrzebujemy: przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, 8 sztuk dużych pieczarek, ogórka kiszonego, cebuli, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, jednego jajka i 8 plastrów żółtego sera. Pieczarki myjemy, trzonki odcinamy i drobno siekamy. Z plasterków sera wycinamy krążki, a pozostały kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, tak samo robimy z ogórkiem. Cebulę podsmażamy z posiekanymi wcześniej pieczarkami, dodajemy ser, jajko, ogórek i natkę pietruszki, a następnie doprawiamy przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY i mieszamy. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem i przykrywamy krążkami sera. Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut i podajemy z chrupiącą bagietką na liściach sałaty, udekorowane natką pietruszki. Ta gorąca przekąska bez wątpienia umili nastrojowy, andrzejkowy wieczór!

Podczas andrzejkowej nocy znakomicie sprawdzą się też sałatki! Są pożywne, proste w przygotowaniu i smakują wszystkim bez wyjątku. Naszą propozycją na andrzejkowy stół jest sałatka z kurczakiem, którą idealnie uzupełni sos na bazie octu balsamicznego, z miodem, bazylią i oregano. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w suszonych pomidorach z bazylią, 2 filetów z kurczaka, szczypty bazylii i oregano, 3 łyżek oleju, 1 łyżki octu balsamicznego, mixu sałat, 10 pomidorków truskawkowych i jednego małego ogórka sałatkowego. Filet delikatnie rozbijamy na 1,5-2 cm grubości, umieszczamy go na jednej połowie pergaminu, drugą połową zaś przykrywamy mięso od góry. Kurczaka zawiniętego w pergamin kładziemy na rozgrzanej wcześniej patelni i smażymy na małym ogniu na kuchence gazowej lub na średniej mocy kuchence elektrycznej 5 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone. Przekładamy całość na talerz, a papier wyrzucamy. Bazylię i oregano mieszamy z olejem, miodem i octem balsamicznym. Mięso kroimy w paski, a pomidorki na ćwiartki. Ogórek kroimy na połowę, usuwamy nasiona i kroimy na półplasterki. Na półmisku układamy sałatę, pomidory, ogórki i paski kurczaka, a całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym. Smacznego!

Potrzebujesz więcej inspiracji na oryginalne przekąski? Wejdź na www.winiary.pl i zaskocz swoich bliskich różnorodnością przygotowanych posiłków! 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

IP1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl