Savoir vivre przy filiżance herbaty


Savoir vivre przy filiżance herbaty
2017-02-27
Herbata to wyjątkowy napój, którego picie wymaga stosownej oprawy. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy jest ona podawana podczas formalnego spotkania lub eleganckiego przyjęcia. Ekspert Ahmad Tea London, Julia Popcowa, przygotowała kilka ważnych porad dla prawdziwych koneserów herbacianych.

 

W czym podawać?

Choć wielu z nas picie herbaty kojarzy z dużym, często kolorowym kubkiem gorącego naparu, tradycyjna szkoła mówi, że powinno się ją podawać w filiżance, szczególnie tej, wykonanej z cienkiej porcelany o szerokim brzegu – cieszy ona oko i wzbudza poczucie estetyki. Nie zapominajmy także o spodku, który doda tej czynności jeszcze więcej elegancji. Zadbajmy o to, żeby zastawa, której używamy pasowała do siebie: jeżeli mamy elegancki mały czajniczek, to dopasujmy do niego ładne nieduże filiżanki lub czareczki. Do dużego dzbanka można użyć większych, mniej finezyjnych filiżanek. Do przezroczystego, szklanego dzbanka pasują z kolei szklane filiżanki, które mogą mieć liczne metalowe elementy. Gdy już zadamy sobie trud przygotowania herbaty w pięknym naczyniu, nie podawajmy dużych kubków do jej picia.

Kubek z pokrywką i sitkiem doskonale sprawdzi się w pracy, gdyż może pełnić jednocześnie funkcje czajnika i filiżanki, natomiast przy spotkaniu herbacianym możemy popsuć cały jego czar, stawiając przy pięknym, porcelanowym czajniczku półlitrowe kubki z postaciami z kreskówek – powiedziała Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Jak serwować?

Zanim postawimy czajnik z herbatą na stół sprawdźmy, czy z dzióbka nie cieknie - widok brązowej plamy po herbacie na białym obrusie jest mało estetyczny. Poza tym herbata pozostawia dość trwałe ślady, które trudno sprać w pralce. Nalejmy wodę do czajniczka i spróbujmy nalać płyn do filiżanki czy kubka. Jeżeli pod spodem zrobi się mokra plama oznacza to, że potrzebne nam będzie malutkie urządzenie, które wkładane jest do dzióbka czajnika od zewnątrz i nazywa się "wyłapywacz kropli".

W dobrym tonie jest podawanie naparu w czajniczku, z którego wcześniej zostało wyjęte siteczko z fusami. Możemy także postawić na stole dodatkowy imbryk z gorącą wodą, którą będzie można rozcieńczyć zbyt mocny napar – mówi Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Jeśli chcemy nalać herbatę osobie, z którą akurat spędzamy czas, musimy podejść do niej z prawej strony. Z tej również strony powinno położyć się łyżeczkę, jeśli nasz gość jest praworęczny. Nie zapominajmy także o serwetkach, które warto złożyć w trójkąt, a następnie podłożyć pod spodek – dzięki temu rytuał nabierze szczególnego charakteru. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na widniejący na nich nadruk, by był adekwatny do charakteru naszego spotkania.

Jeżeli planujemy długie posiedzenie, warto zadbać o specjalny kapturek do czajniczka, który pozwoli nam dłużej cieszyć się gorącym napojem. W temperaturze pokojowej herbata stygnie bardzo szybko.

Herbaciane dodatki

Duża część smakoszy herbacianych uwielbia pić napar z ulubionymi dodatkami, takimi jak: cukier, miód, mleko, słodzik czy konfitura. Wszystkie z nich należy podawać w małych naczyniach, każdy osobno. Nie zapominajmy także o przygotowaniu łyżeczek oraz szczypiec do cukru w kostkach. Jeśli do herbaty mamy zamiar podać cytrynę, musi być ona pozbawiona skórki.

Grunt to dobre zachowanie

Wielu z nas wie, ale często zapomina o tym, że żadnych napojów nie powinno się pić z łyżeczką w środku. Zarówno ze względu na dobre zachowanie, jak i nasze bezpieczeństwo. Nierzadko zdarza nam się również nie pamiętać, że do wymieszania cukru należy używać osobnej łyżeczki, nigdy tej, którą znaleźliśmy w cukiernicy. Coraz rzadszym, ale również spotykanym problemem jest zbyt głośne mieszanie.

Wykonujmy delikatne, koliste ruchy, nie dotykając łyżeczką ścianek naczynia, gdyż tylko takie zachowanie uznaje się za kulturalne – tłumaczy Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Herbata dobrej jakości

Zapraszając ważną dla nas osobę na herbaciany podwieczorek lub formalne spotkanie postarajmy się, by herbata była dobrej jakości. Warto również przygotować się wcześniej i zakupić kilka rodzajów mieszanek, by odwiedzająca nas osoba miała wybór i mogła skosztować swojego ulubionego napoju - powiedziała Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Polecamy wcześniej wyposażyć się w herbatę czarną (np. Earl Grey Ahmad Tea London), zieloną (np. Pure Green Tea Ahmad Tea London) oraz owocową (np. Strawberry Sensation Ahmad Tea London).

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London, znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl