Sekret udanej pizzy z Galeo


Sekret udanej pizzy z Galeo
2018-01-24
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To proste danie, które dzięki nieskończonej liczbie wersji ma wielu wielbicieli. Z łatwością można je przygotować również samodzielnie. Domowym wariantom smaku i aromatu najłatwiej nadać za pomocą przyprawy do pizzy i zapiekanek Galeo.
Włoska pizza charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem oraz niewielką ilością dodatków, za to ogromną wagę przykłada się do ich jakości. Może być bianca (bez sosu) lub rossa (z sosem pomidorowym). Natomiast wersja amerykańska charakteryzuje się grubszym ciastem i obfitością składników. O jej smaku decydują również zioła i przyprawy, których ciekawą kompozycję znajdziemy w przyprawie do pizzy i zapiekanek Galeo. To właśnie mieszanka bazylii, kolendry, czosnku i oregano ze szczyptą chili nada domowym wypiekom charakterystyczną, włoską nutkę.

Swoje korzenie pizza wywodzi już ze starożytności, a według niektórych nawet z prehistorii. Jej początkiem były po prostu płaskie, pieczone placki. W starożytnej Grecji były jedzone z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół, i właśnie w takiej formie trafiły do Rzymian. W Italii popularne stały się również wersje z serem i anchovies oraz z rybami. Kiedy we Włoszech pojawiły się pomidory, powstały wersje z sosem. Jednak pizza, początkowo kojarząca się z tanim jedzeniem, swoją wielką popularność zdobyła dopiero w XX wieku, dziś jest znana i lubiana na całym świecie. Co ciekawe, Polacy zarówno chętnie kupują ją w lokalu, jak i przygotowują ją samodzielnie w domu. 

Jak zrobić pyszną pizzę we włoskim stylu? Najlepiej ciasto przygotować min. dzień wcześniej, żeby ulotniły się z niego wszystkie pęcherzyki powietrza – przez godzinę trzymać w temperaturze pokojowej pod ściereczką, a potem w lodówce w zamkniętym pojemniku o dwukrotnej objętości ciasta. Jeżeli przygotowujemy je z proporcji na kilka placków, do wyrośnięcia odstawiamy już poporcjowane ciasto. Do 1,5 szklanki mąki – najlepsze efekty uzyskamy łącząc dwa rodzaje mąki, np. semolinę (mąkę z pszenicy twardej) oraz mąkę pszenną typu „550” (z pszenicy zwyczajnej) – dodajemy 5 g suszonych drożdży, 2 pełne łyżki oliwy, łyżkę przyprawy do pizzy i zapiekanek Galeo oraz 0,5 szklanki bardzo zimnej wody, a następnie zagniatamy ciasto. Następnego dnia wykładamy ciasto na blachę (ok. 35 x 40 cm) posmarowaną olejem, skrapiamy oliwą i pieczemy z ulubionymi dodatkami w maksymalnie nagrzanym piekarniku z termoobiegiem przez ok. 10 minut (czas zależy od mocy piecyka). Jeśli decydujemy się na przygotowanie pizzy rossa, warto zrobić sos na bazie np. pomidorów z puszki, krojonych i bez skórki. Doprawiamy je do smaku przyprawą do pizzy i zapiekanek Galeo oraz dodajemy łyżkę oliwy, ewentualnie sos można zblendować.

Przyprawę do pizzy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.

***

Przyprawa do pizzy i zapiekanek to kompozycja aromatycznych ziół typowych dla kuchni włoskiej, zaostrzona nutką chili. Nada smak pizzy oraz zapiekankom na bazie makaronu.
Składniki: sól, bazylia, czosnek granulowany, kolendra, oregano, cukier, chili.
Masa netto: 12 g

Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl