Siesta z bakaliową paschą wielkanocną


Siesta z bakaliową paschą wielkanocną
2017-04-13
Pascha to wyjątkowy deser przygotowywany tylko raz w roku. Ten smakołyk ma wielowiekową tradycję i jest kwintesencją Świąt Wielkanocnych. Pascha zachwyca lekkością świeżego twarogu i waniliowymi nutami, a z dodatkiem wyśmienitych bakalii Siesta będzie wykwintną propozycją.

Tradycja przygotowywania paschy pochodzi z Rosji. W naszym kraju przyjęła się przede wszystkim we wschodnich rejonach, ale warto bliżej poznać sekret receptury paschy i przyrządzić ją na Święta. Ten oryginalny deser to doskonała alternatywa dla tradycyjnego sernika, a mleczno-bakaliowy smak na długo pozostanie w pamięci domowników i gości. Jej przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności, dlatego to znakomity

Bakaliowa pascha

 

Składniki:

- 1 kg sera (zmielony twaróg lub twaróg sernikowy w wiaderku)

- 200 g dobrego masła

- 5 żółtek

- 1 szklanka miodu

- Rodzynki sułtanki Siesta

- Migdały płatki Siesta

- Morele suszone Siesta

- Żurawina suszona Siesta

- Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita

- Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita

- Szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z miodem, dodaj masło, ser, sól i cukier wanilinowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj bakalie. Wymieszaj składniki. Przygotuj cienką ściereczkę, gazę lub ręczniki papierowe i wyłóż nimi sitko, które należy umieścić w garnku bądź misce. Wlej masę, delikatnie uklep i wstaw miskę z sitkiem do lodówki. Przez gazę ściekać będzie woda, dlatego co jakiś czas kontroluj jej poziom i usuwaj wodę z miski. Pascha powinna pozostać w lodówce całą noc. Następnego dnia przełóż masę do foremki, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na 5 godzin. Pascha jest gotowa. Przed podaniem możesz udekorować deser bakaliami lub przygotować dekorację ze świeżych bazi i bukszpanu.

 

Smacznego!

Rodzynki sułtanki Siesta, 90 g, cena: ok. 2,40 zł

Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 7 zł

Morele suszone Siesta, 100 g, cena: ok. 6 zł

Żurawina suszona Siesta, 90 g, cena: ok. 5 zł


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl