Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami! Przepisy na wiosenny lunch


Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami! Przepisy na wiosenny lunch
2017-05-04
Co na lunch? Zaczynające pysznić się na straganach warzywa aż się proszą, by po nie sięgnąć! Zamiast tradycyjnego obiadu lub drugiego śniadania do pracy możemy przygotować pyszne, obfite w witaminy i inne składniki mineralne, sałatki. A dodatkowo – niebanalne, bo spakowane do… słoika!

W obiadowej roli – sałatka z kurczakiem 

Wstając rano, przeważnie nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku do pracy. Rozwiązaniem może być szybka sałatka, która - dzięki dodatkowi mięsa - znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Kurczaka podsmażamy przez około 10 minut, a potem dodajemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę i ser. „Do przygotowanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. 

Sałatka w słoiku do pracy

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne Knorr
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  • 2 garście rukoli
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 6 łyżek fasoli czerwonej
  • papryka zielona
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. W ten sposób stworzysz aromatyczny dressing.
  2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
  3. Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
  4. Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem i gotowe!

 

Na drugie śniadanie – z „kanapkowymi składnikami”

Kolejna sałatka też będzie układana warstwami. Składniki te same, które położylibyśmy na kanapce – ale podane w formie słoikowej kompozycji stanowić będą pyszną odmianę. Do słoiczka wkładamy bowiem pokrojoną w cienkie paseczki szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory. Smaku nada sałatce starty ser oraz rukola z lubczykiem. „Szynkę możemy zastąpić wędzoną piersią kurczaka” – opowiada szef kuchni Knorr.

Sałatka z szynką i selerem

Składniki:

  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
  • rukola
  • 300 g szynki konserwowej
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • pęczek natki lubczyku
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • czarny pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.
  2. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, dla nadania kompozycji smaku. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
  3. Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.

 

Wykwintnie na lunch, czyli sałatka ze szparagami

Pomysł na szparagi? Doskonałe do sałatek, makaronów, pizzy, a nawet jajecznicy! Świetnie odnajdą się także w sałatkach. W połączeniu z rukolą i truskawkami stworzą wyjątkową kompozycję – idealną na lunch. Składniki miesza się z przygotowanym wcześniej dressingiem na bazie sosu sałatkowego Truskawka z chilli Naturalnie Smaczne Knorr. „Przełóżmy je do miski i posypmy uprażonymi kawałkami szynki oraz parmezanem. Z wierzchu polejmy kremem balsamicznym. Do sałatki można dodać prażone migdały” – radzi Piotr Murawski.

Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami

Składniki:

  • 200 g rukoli
  • pęczek białych szparagów
  • Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Naturalnie Smaczne Knorr 
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g truskawek
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 100 g sera parmezan
  • krem balsamiczny do podania

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Wystudź.
  2. Wyciśnij sok z dwóch cytryn i podziel go na dwie części. Do jednej części soku dodaj szklankę wody i dwie łyżki cukru, a następnie w powstałej w ten sposób zalewie umieść ugotowane szparagi na co najmniej jeden dzień. Drugą cześć soku połącz z oliwą i sosem sałatkowym.
  3. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, przełóż ją na tacę z pieca wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 10 minut.
  4. Ser parmezan pokrój w cienkie plasterki i pokrusz, a truskawki przetnij na pół.
  5. Rukolę, truskawki i marynowane szparagi wymieszaj z dressingiem na bazie Sosu sałatkowego Truskawka z chili Knorr, aby nadać kompozycji niezwykły smak. Przełóż do miski i posyp uprażonymi kawałkami szynki, następnie serem parmezan, a na koniec polej z wierzchu kremem balsamicznym.

 

Zawsze pod ręką – czyli na zielono sezonowo

Szpinak z boczkiem to wcale nie nowe połączenie, ale jak zwykle bardzo pyszne. Kompozycję z ich udziałem warto mieć pod ręką w pracy, kiedy przyjdzie nam ochota na małe, ale jednak treściwe co nieco. Boczek najpierw się piecze, a potem dodaje do sałatki. Do smaku najlepiej dodać truskawki, na które zbliża się właśnie sezon! „Jeśli lubimy sałatki w wersji pikantnej, możemy dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chili lub szczyptę pieprzu cayenne” – poleca szef kuchni Knorr. Całości dopełnią grzanki i orzeszki.

Sałatka szpinakowa z boczkiem

Składniki:

  • 100 g szpinaku świeżego
  • Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr 
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 6 świeżych truskawek
  • 30 g sera koziego
  • łyżka orzeszków piniowych  
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy Dijon  
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku, energicznie nim potrząsając. Tak oto powstanie pyszny sos, który dokładnie połączy składniki.
  2. Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.
  3. Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
  4. Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.

Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl