Szef kuchni z Poznania w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!


Szef kuchni z Poznania w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!
2017-09-15
Łukasz Wącirz, szef kuchni restauracji Avocado w Poznaniu, znalazł się w gronie półfinalistów tegorocznej edycji S.Pellegrino Young Chef, globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej, organizowanego od wielu lat przez kultową włoską markę wody S.Pellegrino.

Osobowość z poznańskiej restauracji

Łukasz Wącirz od początku swojej kariery zawodowej związany jest z Poznaniem, chociaż doświadczenie zbierał też w kuchniach restauracji w Warszawie i Bydgoszczy. Szlifów w zawodzie nabierał w Llangoed Hall w Walii, czy podczas staży w restauracjach takich jak Hand & Flowers (2 gwiazdki Michelin) i The Simpsons (1 gwiazdka Michelin). Ponadto 2 lata temu reprezentował Polskę w konkursie S.Pellegrino Young Chef w Rumuni. Od maja 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni w restauracji Avocado w Poznaniu, gdzie w menu postawił na sezonowość, serwując swoim gościom najlepsze produkty dostępne na rynku.

Potrawa, którą młody szef kuchni przygotował w ramach zgłoszenia do konkursu, to nowa forma żurku podawana z chipsami z chrzanu oraz szpondrem wołowym. „Zawsze staram się korzystać ze składników, które są łatwo dostępne. Największym wyzwaniem dla mnie jest reinterpretacja znanych już połączeń oraz dań. Chociaż swoją przygodę z gotowaniem rozpocząłem dosyć dawno, to nadal jestem przekonany, że chcę temu poświęcić resztę życia ”- powiedział finalista, Łukasz Wącirz. 

Wyjątkowe jury z polskim akcentem

S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni – utalentowanych i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie i sposobie podania potrawy. Inicjatywa, w pełni wpisująca się w misję marki S.Pellegrino, ma na celu wspieranie ich rozwoju,  jak również – rozwoju wysokiej klasy gastronomii – fine dining.

Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Podczas półfinału odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować jeszcze trzech wyjątkowych szefów kuchni: Miłosz Grabowski z restauracji Pod Różą w Krakowie oraz dwóch reprezentantów Gdyni: Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik oraz Jan Kilański z restauracji Główna Osobowa. Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którym zasiadają wybitni szefowie kuchni z kilku krajów, m.in. Wojciech Modest Amaro, szef kuchni Atelier Amaro pierwszej restauracji w Polsce odznaczonej gwiazdką Michelin.

„Jestem bardzo zadowolony, że z 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. To dowodzi, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby – chętne do doskonalenia swoich umiejętności i polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój – widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów – który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku” – mówi Amaro.

Zwycięzca, którego poznamy w październiku weźmie udział w finale, który odbędzie się w czerwcu 2018 r. w Mediolanie. 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

wiska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl