Urządzamy imprezę andrzejkową w domu


Urządzamy imprezę andrzejkową w domu
2017-11-12
Imieniny Andrzeja, obchodzone z 29 na 30 listopada, to ostatni dzwonek na huczną imprezę nim na dobre rozpocznie się adwent.

Andrzejki to noc pełna magii i czarów, a co za tym idzie – doskonałej zabawy w gronie bliskich lub znajomych. Jeśli organizujesz domówkę, czarodziejskim grom powinny towarzyszyć też smaczne przekąski. Co przygotować na andrzejkowe menu? Jak zrobić faworki idealne? Sprawdź nasze inspiracje, dzięki którym wywróżysz sobie kulinarny sukces!


Czary mary i przekąski gotowe!

Zimne przekąski to doskonały pomysł na każdą imprezę. Również na andrzejkach najlepiej sprawdzą się przysmaki na tak zwany jeden gryz – koreczki czy mini tortille. Goście pochłonięci zabawą w każdym momencie będą mogli skosztować też rarytasów podanych w formie deski serów i wędlin. Jak zawsze swoich amatorów znajdzie też sałatka. Szczególnie, jeśli zamiast z ziemniakami, podamy ją z winogronami i serem pleśniowym.

Sałatka andrzejkowa

Potrzebne składniki:

  • 200 g miksu sałat

  • 250 g winogrona

  • 200 g sera pleśniowego

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

  • pieprz

  • sól


Sposób przygotowania:

Umyj i osusz sałatę. Winogrona oberwij z łodyg i pokrój na połówki. Ser pokrój w niewielką kostkę. Wszystko wymieszaj. Oliwę, ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz połącz ze sobą w osobnej miejsce. Sos dodaj do sałatki i ponownie zamieszaj.

Podgrzewanie andrzejkowej atmosfery

Gdzieś pomiędzy topieniem wosku a interpretacją wróżb swoim gościom podaj główne danie na ciepło. Aby zaoszczędzić swój czas, możesz przygotować je dzień wcześniej. Na jesienną imprezę idealnie nada się rozgrzewające chili con carne, które najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu. Przypadek? A może magia przeznaczenia?

Danie główne na andrzejkowe party

Potrzebne składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 1 czerwona cebula

  • 400 g pomidorów krojonych w kartoniku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 papryczki chili

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz

  • natka pietruszki

  • kwaśna śmietana do dekoracji


Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chilli i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj krojone pomidory wraz z koncentratem. Przypraw całość słodką papryką, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu około pół godziny. Na koniec dodaj fasolę z kukurydzą oraz czekoladę, która po roztopieniu nada potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Przed podaniem chilli con carne posyp pietruszką i ozdób kleksem kwaśnej śmietany.

Andrzejki na słodko

Na andrzejkowym stole nie może również zabraknąć przekąsek na słodko. Symbolem przedadwentowej imprezy są oczywiście chrupiące, złociste i rozpływające się w ustach faworki. Nie wiesz jak zrobić faworki? To nie czarna magia!

Złociste chrusty na Andrzeja

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka spirytusu

  • ½ łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczki soli

  • 4 żółtka

  • 4 łyżki śmietany

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj żółtka, śmietanę i spirytus, a następnie zagnieć na jednolitą masę. Ciasto przełóż na blat i ubijaj około 10 minut drewnianym wałkiem. Płaskie ciasto zwijaj i zbijaj naprzemiennie. Dzięki temu faworki po zrobieniu będą idealnie kruche. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na blacie lekko podsypanym mąką. Zbyt duża jej ilość sprawi, że faworki staną się twarde i gumowate. Rozwałkowane ciasto pokrój na prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm. Każdy kawałek natnij w środku, a przez nacięcie przełóż jeden z końców. Faworki smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu usuń odkładając chrusty na papierowy ręcznik. Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.



Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Serwis kulinarny
http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl