Wielkanoc pełna smaku


Wielkanoc pełna smaku
2017-04-13
Kto z nas nie czeka na ten czas przez cały rok?

Kto z nas nie czeka na ten czas przez cały rok? Unoszący się po całym domu aromat białego barszczu, wyjątkowy zapach pieczonych bab, wspólne malowanie pisanek i dekorowanie koszyczka, a co najważniejsze cała rodzina przy jednym stole… Wielkanoc to z pewnością jeden z najpiękniejszych momentów w roku! Te rodzinne święta, pełne zwiastunów budzącej się do życia wiosny to dla nas także powrót do niezapomnianych świątecznych smaków. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy na wielkanocnym stole, jednak czy wiemy, dlaczego tradycyjnie co roku pojawiają się na nim akurat te dania? Odkryjcie z marką WINIARY tajemnice wielkanocnej symboliki, kulinarne inspiracje, a także sekrety niepowtarzalnego smaku świątecznych dań.

 

Smak tradycji

Podczas wielkanocnego śniadania na naszych stołach co roku pojawia się tradycyjnie jedna
z wielkanocnych zup. W centralnej i wschodniej Polsce podczas pierwszego świątecznego posiłku podaje się barszcz biały, w południowej i zachodniej części naszego kraju serwuje się natomiast żurek. Te tradycyjne zupy dawniej były symbolem Wielkiego Postu. W niektórych regionach Polski przed Świętami organizowano nawet „pogrzeb żuru” jako symboliczne rozstanie się z okresem powstrzymywania się od pokarmu. Obecnie wielkanocne zupy są jednymi z najważniejszych potraw na świątecznym stole, gdyż to właśnie je jadamy z poświęconymi wcześniej jajkami, chrzanem czy kiełbasą. Niepowtarzalny smak i wyjątkowy aromat tych tradycyjnych zup uzyskamy przygotowując je z Żurkiem i Barszczem białym Nasza Specjalność WINIARY. Polecamy także nowy - Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY, przygotowany na żytniej mące razowej. Propozycje od marki WINIARY zawierają składniki znane z naszych kuchni, m.in. mąkę z polskich zbóż, czosnek, cebulę i majeranek. Te tradycyjne zupy możemy wzbogacić ulubionymi składnikami. Jeśli w tym roku chcecie podać bliskim wielkanocną zupę
w nieco innym wydaniu, możecie pokusić się o wzbogacenie klasycznego przepisu o ulubione dodatki, np. mleko kokosowe i imbir, filet rybny czy młode liście szpinaku.

Jajka, pisanki, wydmuszki…

Jajka to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych symboli Świąt Wielkanocnych. Przygotowujemy
z nich pisanki, dodajemy je do tradycyjnych zup, dekorujemy nimi dom i najważniejsze - podajemy je na świąteczny stół w rozmaitych odsłonach. Z majonezem, faszerowane, w towarzystwie zimnych sosów, musów czy z rzeżuchą. Przy kulinarnych wariacjach z jajkami w roli głównej niezastąpiony będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji
i doskonałej jakości od wielu lat pomaga polskim rodzinom w przyrządzaniu pysznych wielkanocnych potraw. Możemy wzbogacić nim smak nie tylko wielkanocnych jajek, ale także zimnych przystawek i wielkanocnych sałatek. To nieodłączny składnik świątecznych przepisów. Od lat gości na naszych stołach i nadaje potrawom wyjątkowego charakteru. Zainspiruj się jego smakiem i poszerzaj swoje kulinarne horyzonty!

Aromatyczne mięsa

Tradycyjnie na naszym wielkanocnym stole pojawiają się także pyszne, soczyste mięsa, które są symbolem kończącego się właśnie Wielkiego Postu. Niegdyś były one przez naszych dziadków
i pradziadków uznawane za synonim dostatku, który ma rodzinie zapewniać zdrowie i płodność. Podczas Świąt Wielkanocnych serwujemy je pod rozmaitymi postaciami – pasztetów, kiełbas, pieczeni, czy jako główny element świątecznego obiadu. Do pieczonych i duszonych mięs warto dodać Kostkę mięsną WINIARY, która sprawi, że świąteczne mięsa staną się niezwykle aromatyczne. Smak zimnych pieczeni i pasztetów możemy wzbogacić Sosem chrzanowym WINIARY z dodatkiem tartego chrzanu. Będzie wyśmienicie smakował także w towarzystwie zimnych przekąsek, czy klasycznych jajek na twardo. Jego smak urozmaici nawet najprostszą potrawę.

Po inspiracje na pyszne dania z wykorzystaniem produktów marki WINIARY zapraszamy na www.winiary.pl.

Jakie produkty sprawią, że Twoje wielkanocne dania będą znikać ze stołu w mgnieniu oka? 



Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

IP1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl