Wielkanoc w azjatyckiem stylu


2011-04-14
Czy co roku z okazji Świąt Wielkanocnych przyrządzasz stały, powielany od lat zestaw potraw i nuży cię przygotowywaniem ciągle tych samych dań? Jeżeli tak, podpowiemy ci jak wprowadzić odrobinę rewolucji do świątecznego menu i urozmaicić tegoroczne święta egzotyczną nutą…

Zapewne każdy z nas ma swój ulubiony zestaw wielkanocnych potraw. Takich pyszności jak żurek z białą kiełbasą, pieczony schab, szynka czy mazurek nie może zabraknąć na świątecznym stole.  Warto jednak w tym wyjątkowym czasie zaskoczyć domowników i zaserwować chociaż jedno danie odbiegające od kanonu tradycyjnych potraw.

Jeżeli chcesz zajadać się smaczną i egzotyczną potrawą, zamiast powszechnie przygotowywanej sałatki jarzynowej, możesz postawić na smaczną i łatwą potrawę w stylu azjatyckim. Oto przepis:

Sałatka z kurczakiem i awokado

Składniki, 2 porcje: 2 garście poszarpanej sałaty i/lub Rukli, 1 dojrzałe awokado, ½ marchewki, ½ ogórka, 150 g piersi z kurczaka, ugotowanej lub usmażonej, szczypiorek, grubo zmielony pieprz

Sos                                                                                                                                        

Składniki: ½ filiżanki śmietanki kremówki, ½ filiżanki Sosu Sojowego Kikkoman

Grzanki

Składniki: 2 kromki białego pieczywa, sól i pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pieczywo pokroić w kostkę, włożyć do miski, posypać solą oraz pieprzem i wymieszać z oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temperaturze w 180C przez 10-15 minut na złoty kolor. Na półmiskach ułożyć sałatę, dodać obrane i pokrojone w kawałki awokado, pokrojoną w słupki marchewkę oraz ogórka. Piersi z kurczaka pokroić w paski, ułożyć na sałacie, posypać posiekanym szczypiorkiem oraz grubo zmielonym pieprzem. Dodać grzanki. Śmietankę wymieszać z Sosem Sojowym Kikkoman i polać sałatkę przed samym podaniem.

Tak przygotowana sałatka na pewno wprowadzi nutę świeżości do twojej kuchni. Wielkanoc już tuż, tuż, warto więc zawczasu postarać się, by na świątecznym stole obok tradycyjnych potraw znalazła się chociaż jedna nowatorska propozycja.  Spróbuj a nie pożałujesz!

 Smak mięsa możesz zmienić używając innej niż zazwyczaj marynaty. Do tego celu użyj sosu sojowego firmy Kikkoman, który idealnie sprawdza się w tej roli . Doskonale wzbogaci nie tylko smak mięs czy ryb ale także wszelkich zup, sałat, dipów czy dressingów. Przy jego użyciu możesz  odmienić niejedną nudną potrawę wielkanocną.

Inną propozycją na odrobinę innowacji w kuchni jest przygotowanie jako deseru ciasteczek w chińskim stylu. W łatwy sposób zrobisz samodzielnie ten tradycyjny chiński specjał w domu. Mogą one z powodzeniem zastąpić tradycyjny sernik czy makowiec.

Poniżej podajemy oryginalny przepis:

Składniki:  35 dag mąki, 8 dag cukru, 3 jajka, 2 łyżki oleju, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli,  migdały bez skórki

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajka, olej, sól, cukier i cukier waniliowy zagnieść na dość twarde ciasto. Następnie ciasto cienko rozwałkować i wyciąć kwadraty. Na środku każdego z kwadratów ułożyć migdał. Rogi ciasteczek zlepić u góry. Blachę wysmarować olejem, ułożyć na niej ciasteczka i piec około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Tak przyrządzonymi smakołykami z pewnością pozytywnie zaskoczysz wszystkich członków swojej rodziny i nie tylko!


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

5_tka

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl