20 stycznia - Dzień Bigosu. Polski specjał w jednym garnku na wiele sposobów


20 stycznia - Dzień Bigosu. Polski specjał w jednym garnku na wiele sposobów
2017-01-18
20 stycznia to ten dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo.

Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:

  • bigos hultajski – z dużą ilością siekanego mięsa i słoniny
  • bigos węgierski – z ostrą papryką i dużą ilością śmietany
  • bigos myśliwski – z dziczyzną oraz jagodami jałowca
  • bigos wegetariański, w którym zamiast mięsa wykorzystuje się np. soję
  • bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaśnych jabłek

 

Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski przywołuje kilka pomysłów na to pyszne danie z „jednego gara”.

Domowy

Najbardziej znany to ten tradycyjny - z kiszonej kapusty. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują go według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Zimą może nas świetnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

 „Oprócz kiełbasy, możemy dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogłębią również suszone grzyby i śliwki, najlepiej wędzone”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegółowy przepis na bigos:

Bigos w kilka minut

Składniki:

  • 800 g kapusty białej
  • 3 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego
  • 250 g kiełbasy cienkiej
  • cebula biała
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • 20 g mąki
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr, dla nadania smaku. Duś przez kilka minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.
  3. Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

 

Z aromatem tymianku

Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i właśnie tymianku. Smak podkreśli także koper włoski.

Bigos z tymiankiem

Składniki:

  • 700 g kapusty młodej
  • Esencja do duszonych mięs Knorr 
  • 500 g kiełbasy
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 0,5 pęczka kopru
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 200 ml wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj, kiełbasę i marchewkę pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
  3. Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
  4. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Duś około 60 min.
  5. Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.

 

Z ogórkami

Kolorowy bigos z ogórków kiszonych? To możliwe! Potrzebne będą ogórki kiszone, pieczarki, kiełbasa, cebule i pomidory. Potrawę najlepiej doprawić natką pietruszki i pieprzem:

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr 
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 duże pomidory
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody-wrzątek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kiełbasę, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na pół i posiekaj połowy wzdłuż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.
  2. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki oraz pomidory.
  3. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.
  4. Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.
  5. Następnie wlej rosół. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne) i duś przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natką pietruszki.

Wege bigos

Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. „Oprócz kapusty i śliwek dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywając wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki”, dodaje.


Bigos wegetariański

Składniki:

  • 200 g śliwek węgierek
  • 10 pieczarek
  • 5 świeżych pomidorów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • duża główka kapusty
  • cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • pęczek koperku
  • łyżeczka kminku
  • czerwone wino
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • pół kostki masła

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.
  3. Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
  4. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.
  5. Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.
  6. Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

„Pamiętajmy, że bigos da się mrozić i odgrzewać – smakuje wtedy tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu”, zachęca szef kuchni.

Smacznego!


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl