5 pomysłów na wykorzystanie ciasta naleśnikowego


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
5 pomysłów na wykorzystanie ciasta naleśnikowego
2017-10-22
Naleśniki, przyrządzane już w starożytnym Rzymie, na stałe zagościły na polskich stołach. Z powodzeniem sprawdzają się jako szybki obiad, sycące śniadanie czy przyjemny podwieczorek.

Uwielbiają je dorośli i dzieci, a to wszystko za sprawą ogromnego potencjału drzemiącego w tych cienkich, okrągłych placuszkach powstających z kilku zaledwie składników. Bo równie dobrze smakują one na słodko, jak i na słono. Pod warunkiem, że znamy dobry przepis na ciasto na naleśniki!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Sprawdzone ciasto na naleśniki

Dobre ciasto na naleśniki to połowa sukcesu. W końcu stanowi ono bazę naleśników na słono lub słodko -  takich, jakie lubimy najbardziej. Z naszego przepisu przygotujesz okrągłe placki, które będą dobrze wysmażone i niezbyt tłuste jednocześnie. A przy tym elastyczne i równomiernie zarumienione. Po prostu idealne!

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki wody

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki

  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

Ciasto na naleśniki przygotuj zaczynając od dokładnego wymieszania mokrych i suchych składników w osobnych miskach. Po połączeniu, masa naleśnikowa powinna być lejąca i pozbawiona grudek. Jeśli odstawisz je na kwadrans, bąbelki powietrza ulotnią się, a gluten zwiąże.

Po tym czasie przystąp do smażenia placków. Wybierz do tego dobrze rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. Ciasto na naleśniki wylewaj na niewielką ilość tłuszczu – dzięki temu naleśniki nie będą się przypalać. Gdy ciasto się zarumieni, ściągnij naleśniki, napełnij je farszem i podawaj.

1. Naleśniki z czekoladą

Naleśniki z czekolada to propozycja dla wszystkich miłośników łakoci. By je przygotować, wystarczy, że do suchych składników dodasz nieco kakao. W ten sposób jasne ciasto na naleśniki nabierze lekko brązowego koloru i przyjemnie czekoladowego smaku. To jednak nie wszystko – naleśniki z czekoladą serwuj z polewą z roztopionej… tak, tak, czekolady. Słodki smak zrównoważy zamknięty w środku każdego placka serek mascarpone.

2. Amerykańskie naleśniki

Klasyczne amerykańskie pancakes, to doskonały przepis na sycące śniadanie, które doda Ci energii na kolejne godziny w ciągu dnia. Do ich przygotowania, poza przepisem na ciasto na naleśniki, potrzebne Ci będą karmelizowane banany, ulubione posiekane orzechy oraz oczywiście słodki syrop klonowy do polania placuszków. Jeśli chcesz uzyskać, by Twoje naleśniki były równie puszyste co tradycyjne pancakes, do ciasta dodaj nieco proszku do pieczenia.

3. Zapiekane naleśniki na słono

Naleśniki to świetna propozycja obiadowa dla osób żyjących w ciągłym biegu. Wartościowe danie dla całej rodziny przyrządzisz z ciasta na naleśniki, które po upieczeniu przełożysz naprzemiennie farszem z podsmażonego mięsa mielonego, papryki i cebuli w naczyniu żaroodpornym. Zapieczone naleśniki na słono po wyjęciu z piekarnika możesz posypać ulubionym serem.

4. Zielone naleśniki

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie ciasta na naleśniki są placki na zielono. Swój nietypowy kolor zawdzięczają one dodatkowi świeżego szpinaku, który należy zblendować z naleśnikową masą. Co ciekawe, szpinak nada naleśnikom wyłącznie barwę, nie zmieniając jednocześnie ich smaku. Dzięki temu oryginalne naleśniki możesz podać ze słodkim nadzieniem. Idealnie komponować będą się one z twarożkiem i konfiturą.

5. Jesienne naleśniki z grzybami

Co zrobić z ciasta naleśnikowego oprócz tradycyjnych naleśników? Naleśniki z czekoladą i szpinakiem to nie wszystko! Jesienią warto wypróbować naleśników na słono, faszerowanych świeżymi grzybami znalezionymi podczas spaceru po lesie. Usmażone ciasto na naleśniki napełnij grzybowym farszem, posyp startym żółtym serem i zawiń w roladki. I gotowe!

 

Nadesłał:

Serwis kulinarny
http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl