5 sposobów na jesienne dania z burakami


5 sposobów na jesienne dania z burakami
2016-11-02
Czemu taki czerwony? Złośliwi powiedzą, że ze wstydu, bo przez lata burak był nieco zapomnianym warzywem. Dziś jednak dzielnie walczy o swoje dobre imię. Jak? Zaskakuje mnogością zastosowań, zachwyca piękną barwą, jaką nadaje potrawom i oczywiście doskonałym smakiem.

Miejsce buraka w kuchni? Skojarzenia są proste: barszcz i ćwikła. Te dania często pamiętamy ze stołówek. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, bo przywodzą na myśl wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Dla innych - mogą być oznaką stołówkowej nijakości smaku. Ci drudzy powinni się do nich przekonać, przygotowując buraki w nowej, odświeżonej wersji. Przepisy na buraczane dania poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.


1.   Zupa - krem po królewsku

Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków. Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany. Będzie wykwintnie!

Zupa krem z buraków:

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 2 sztuki RosółzkuryKnorr­
  • 150 g ziemniaków
  • 100 ml śmietany 36%­
  • łyżka masła
  • łyżka majeranku suszonego
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

1. Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.

2. Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem.

3. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

 

2.       Zasmażane - idealne do mielonych

Prawie każdy z dzieciństwa ma jakąś swoją jedzeniową traumę, powstałą najczęściej na skutek... niewłaściwego doprawienia potrawy. Tak bywa z ćwikłą podawaną do drugiego dania. Nie powielajmy tego samego błędu. Buraki, nawet jeśli mają być tylko dodatkiem, zasługują na należytą atencję i właściwe przygotowanie:

Kotlety mielone z buraczkami

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego, wieprzowego
  • Fix Kotlety mielone Knorr
  • 40 g bułki tartej
  • 2 jabłka
  • 400 g buraków
  • Połówka cytryny
  • Cukier
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
  • Tłuszcz rośliny do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1.       Przyrządź mięso mielone. Najpierw przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.

2.       Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.

3.       Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.

4.       Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.

5.       Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.

 

3.       Upieczone doskonale

Pieczone buraki potrafią zachwycić! Ich smak jest unikalny, słodkawy, a jednocześnie wyrazisty. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Doskonale komponują się z serami, np. typu blue, oraz orzechami.

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue

Składniki:

  • 4 buraki
  • 200 g zielonej sałaty
  • Sos sałatkowy francuski Knorr
  • Kilka listków cykorii
  • 150 g sera typu blue
  • 100 g orzechów włoskich
  • Łyżka miodu
  • Ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Starannie umyte buraki skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą morską. Tak przygotowane zawiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 170⁰ C piekarniku przez godzinę. Następnie odstaw upieczone warzywa do ostygnięcia.
  2. Wymieszaj intensywnie ziołowy Sos sałatkowy francuski Knorr z 3 łyżkami oliwy i niewielką ilością wody. Następnie dodaj do sosu miód i wybrany ocet.
  3. Buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i wymieszaj z orzechami w misce. Następnie na talerzu wyłóż liście cykorii, a na nich mieszankę buraczano-orzechową i liście zielonej sałaty.
  4. Pokruszonym serem typu blue posyp wierzch sałatki. Polej całość przyrządzonym wcześniej sosem.

To nie wszystko - pieczone buraczki potrafią się odnaleźć w niezwykle wykwintnych daniach. Szef kuchni Knorr proponuje Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - na specjalne okazje. Plasterki buraków i ogórków stworzą doskonałą bazę, na której położymy tatara. A gdy udekorujemy go kawiorem i ziołami, okaże się daniem na miarę mistrza kuchni!

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

Składniki:

  • Wędzona sieja
  • Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr
  • Cebula szalotka
  • 3 małe buraki
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Tymianek
  • Świeży ogórek
  • 100 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 10 g czarnego kawioru
  • 200 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz sieję, by otrzymać samo mięso. Pokrój drobno szalotkę, jajko i zioła, dodaj je do mięsa, skrop oliwą, wymieszaj i dopraw.
  2. Dokładnie opłucz buraki, posyp odrobiną cukru i Przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Zalej oliwą i octem balsamicznym, aby były zanurzone. Włóż do piekarnika i piecz w 150° C przez około 2 godziny. Następnie wyjmij buraki i pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Wodę z octem i cukrem zagotuj i odstaw do wystudzenia. Pokrój ogórka w cienkie plastry i marynuj w roztworze przez godzinę.
  4. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa - oprócz rzodkiewki - przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu, wrzuć rzodkiewkę i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
  5. Na talerzu ułóż plastry ogórka i ziemniaki. Na wierzchu ułóż tatara. Tak przygotowaną potrawę udekoruj kawiorem i ziołami.

4. Gołąbki... w botwinie

Nie tylko bulwy buraka są jadalne. Również wystające nad ziemię liście mogą przyczynić się do stworzenia niecodziennego dania. Liście botwinki mogą pomóc stworzyć wyjątkowe gołąbki wypełnione farszem, w którym aromatyczne jesienne grzyby odegrają kluczową rolę:

Botwinka z grzybami

Składniki:

  • 20 dużych liści botwinki
  • Przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr
  • 150 g grzybów mrożonych
  • Biała cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 30 ml oliwy do smażenia
  • 100 ml wina

Sposób przygotowania:

  1. Umyte liście botwinki umieść na krótki czas we wrzącej wodzie.
  2. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na oliwie. Następnie posiekaj grzyby i dodaj je do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Wlej 100 ml wina i gotuj całość, aż płyn odparuje.
  3. Składniki dopraw rozkruszoną mini kostką Knorr, która cechuje się wyjątkowo intensywnym, czosnkowym smakiem, oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Tak przyrządzony farsz nakładaj w niewielkiej ilości na liście botwinki i zawijaj podobnie jak klasyczne gołąbki. Danie serwuj z sosem grzybowym, z ułożonymi na wierzchu liśćmi świeżych ziół.

  5. Elegancja i szyk, czyli pianka z buraków

Pianka z buraków wygląda efektownie i równie dobrze smakuje. Któż przypuszczałby, że jej przyrządzenie może być takie proste? Spektakularnie prezentująca się forma może posłużyć do stworzenia wielu fantastycznych potraw:

 

Pianka z buraków

Składniki:

  • Pół kilograma buraków
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 5 jajek
  • Cytryna
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
  • Łyżka masła
  • Łyżka octu
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel.
  2. Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki.
  4. Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰ C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze.
  5. Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.

 

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl