… a od kaszy człowiek zdrów! Zimą sięgamy po kasze
Tyle rodzajów kasz, a jeszcze więcej różnorodnych potraw, które można z nimi przyrządzić! Gryczana pasuje do mięs, z kuskusem przygotujemy pyszne azjatyckie dania, a jaglana sprawdzi się na pożywne śniadanie.
Kasze są sycące, a zarazem lekkostrawne. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo i magnez oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę E. Kasza jest znana w Polsce od XVI wieku. Dziś możemy się cieszyć jej wieloma rodzajami:
· kasza gryczana – wyróżnia się kaszę nieprażoną i prażoną. Powstaje, jak jej nazwa wskazuje, z gryki, która pochodzi z Chin i Japonii. Mimo pochodzenia z dalekich stron, jest niezwykle popularna w Europie. To jedna z najzdrowszych kasz - zawiera spore ilości kwasu foliowego, magnezu, cynku i potasu. Dzięki np. potasowi może pomóc wpływać na prawidłowe ciśnienie krwi. Ugotowana, najlepiej smakuje w połączeniu z daniami mięsnymi, takimi jak gulasze. Można z niej również przyrządzać placki, pasztety czy zapiekanki.
· kasza jęczmienna – w zależności od grubości ziarna, wyróżnia się kaszę pęczak, perłową, grubą, średnią i drobną. Zawiera witaminę PP, która polecana jest przy kłopotach z cerą, ponieważ pomaga zachować zdrową skórę. Kasza jęczmienna zawiera bardzo dużo błonnika. W kuchni najczęściej występuje w roli bazy dla krupniku.
· kasza manna – czyli inaczej grysik. Kojarzy się z potrawami dla dzieci, bo jest bardzo drobną kaszą pszenną. Zawiera błonnik, jest źródłem żelaza i jodu. Rozgotowana kasza tworzy kleik, na bazie którego powstają zupy mleczne, budynie i kremy. Tradycyjnie spożywana jest przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego.
· kasza jaglana – mogą ją spożywać osoby uczulone na gluten, bo pochodzi z ziarna prosa. Warto ją nie tylko gotować, ale także prażyć na patelni. Popularna jaglanka to źródło żelaza, krzemu, witaminy B1, B6 i B2, która pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie. Kasza jaglana to niemałe zaskoczenie w kuchni – świetnie pasuje do potraw mięsnych, warzywnych, zup i deserów. Stanowi również pomysł na pożywne śniadanie, z dodatkiem mleka i owoców.
· kasza kukurydziana – powstaje z kukurydzy, która była od wieków znana w Ameryce Południowej. Z czasem stała się popularna na całym świecie. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i polecana nawet dla bardzo małych dzieci. Ma dużo witaminy E oraz luteiny.
· kuskus – jest bardzo drobną kaszą z pszenicy twardej durum. Łatwo się ją przygotowuje, bo wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Kuskus jest bogata w węglowodany i białko. Świetnie smakuje także na zimno, jako dodatek do sałatek.
· kasza owsiana – produkowana z ziaren owsa. Jest za to bardzo kaloryczna. W owsiance znajduje się m.in. białko i błonnik.
· kasza bulgur – to rodzaj kaszy pszenicznej, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. W Azji jest spożywana na równi z ryżem.
Czas na konkrety! Z kaszy można wyczarować pyszne i często nowatorskie dania, bo każdy jej rodzaj ma swoje walory smakowe i niezwykłe właściwości kulinarne.
Zapiekana gryczana
Kasza gryczana jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs, ale sprawdzi się także w nieco bardziej wyrafinowanej formie – z warzywami. Taką propozycją są zapiekane bakłażany z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem. Warzywa najpierw podsmaża się na patelni, a następnie w garnku przygotowuje mięso mielone z pomidorami z puszki i kaszą. Na koniec należy ułożyć bakłażany na talerzu, dodać farsz i przykryć startą mozzarellą. Teraz zapiekamy! To świetne danie na karnawałową imprezę:
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
- Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- pomidory pelati z puszki
- 100 g kaszy gryczana ugotowana na sypko
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 bakłażany
- 2 jajka
- 100 g mozzarelli
- łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą usuwając nadmiar soli.
- Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie, nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.
- W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz produkt Knorr do spaghetti, aby nadać smaku. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
- Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Rozgrzewająca jaglana
Smażona kasza jaglana z warzywami to danie jednogarnkowe – idealne na rozgrzewający, zimowy obiad. Warzywa, które powinny znaleźć się w tym daniu, to: bakłażan, cukinia, biała cebula oraz żółta i czerwona papryka.
„Cechą charakterystyczną kaszy jaglanej jest delikatny posmak goryczki. Jeśli za nim nie przepadasz, dokładne opłukanie kaszy w zimnej wodzie powinno go zniwelować. Tak przygotowaną kaszę ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę, rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze i piecz przez pół godziny. Smak upieczonych warzyw będzie wyrazistszy, a ponadto z cebuli i papryki wydobyta zostanie naturalna słodycz” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do przyprawienia potrawy można użyć czosnku i posiekanej papryczki chili.
Kasza jaglana smażona z warzywami
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- bakłażan
- 2 cebule
- cukinia
- papryka żółta
- papryka czerwona
- mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów pelati
- 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj według wskazówek producenta.
- Posiekaj czosnek i chili.
- Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokrój w kostkę o grubości 2 cm na 2 cm. Wszystkie warzywa pomieszaj z Ramą i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Warzywa piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.
- Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki, wsyp Knorr do lasagne, który doda smaku potrawie i nada jej odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj 2- 3 minuty. Warzywny gulasz podawaj z kaszą jaglaną.
Egzotyczny kuskus
Kuskus to kasza, która kojarzy się z azjatyckim i afrykańskim smakiem. Aby spróbować egzotycznej kuchni, można wykorzystać przepis na kurczaka marynowanego w harissie z dodatkiem kaszy kuskus. Harissa to pasta z ostrych papryczek i czosnku, która jest niezwykle popularnym składnikiem dań w Maroku, Tunezji, Libii czy Algierii. W połączeniu z jogurtem naturalnym stworzy aromatyczną marynatę do mięs.
„Do smaku harissy pasować będą pomidory, cukinia, papryka i cebula. Danie uzupełni kuskus, charakterystyczny dla kuchni z północy Afryki. Zalej kaszę bulionem, aby nabrała smaku, i poczekaj, aż napęcznieje. W tym czasie przygotuj dip z ogórka, limonki i mięty. Jego smak złagodzi ostrość kurczaka” – radzi szef kuchni Knorr. Przed podaniem, kurczaka dekoruje się świeżą kolendrą, pietruszką i cząstkami limonki lub cytryny:
Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka lub skrzydełek
- ciecierzyca z puszki
- czerwona papryka
- cukinia
- 2 pomidory
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty Harissa
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 200 g kuskusu
- Rosół z kury Knorr
- jogurt naturalny
- limonka
- jogurt grecki
- pęczek mięty
- ogórek zielony
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i osusz. W misce pomieszaj połącz zwykły jogurt naturalny, harissę oraz Przyprawę do kurczaka Knorr, która sprawi, że kurczak będzie pikantny w smaku i soczysty po upieczeniu. Kurczaka obtocz w marynacie i odstaw do zamarynowania na 12 godzin.
- Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą i ułóż na dnie naczynia. Na warzywach połóż kurczaka razem z marynatą. Całość w staw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.
- Ciecierzycę opłucz i połącz z surowym kuskusem. W 300 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową. Gotowym rosołem zalej kuskus wymieszany z ciecierzycą. Płynu powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Całość nakryj talerzykiem i odstaw na 10 minut, aby wszystko zmiękło.
- Przygotuj dip: Zielonego ogórka obierz i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ogórka na tarce na grubych oczkach. Miętę posiekaj, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wszystko razem połącz z jogurtem w misce.
- Na dużym talerzu ułóż kuskus. Na środku talerza połóż małą miseczkę, a wokół niej ułóż warzywa pod kurczaka. Na warzywach ułóż kurczaka. Do miseczki wlej dip.
Meksykański pęczak
Jak kasza, to musi być kaszotto! To potrawa inspirowana włoskim risotto, tylko w wersji z kaszą jęczmienną pęczak. Kaszotto jest popularne w kuchni meksykańskiej. Świetnie sprawdzi się z delikatnym mięsem drobiowym, czerwoną fasolą, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Sekretem smaku udanego kaszotto są zioła.
„Intensywności nada tej potrawie dodatek niewielkiej ilości wędzonego boczku oraz pikantna papryczka jalapeno, którą opcjonalnie możesz zastąpić posiekanym chili. Zadbaj o to, aby gotowe danie odpowiednio doprawić. Wybierz np. aromatyczną mieszankę mielonej kolendry i kminu rzymskiego. Zioła będą wyjątkowo intensywne w smaku, jeśli zmiażdżysz je w moździerzu” – doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Potrawę serwuje się ze startym na drobnych oczkach tarki serem cheddar oraz posiekaną natką świeżej kolendry:
Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- łyżka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
- 300 g piersi z kurczaka
- 50 g boczku wędzony w kawałku
- papryka zielona
- 200 g pomidorków koktajlowych z puszki
- 100 g fasoli czerwonej z puszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka jalapeno w zalewie
- 0,5 łyżeczki kuminu
- łyżeczka kolendry mielonej
- 30 g sera cheddar
- pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, czosnek posiekaj, boczek, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę jalapeno pokrój w krążki, fasolę odcedź i przepłucz, a ser zetrzyj na drobnej tarce.
- Pierś z kurczaka oprósz przyprawą Knorr, aby nadać jej wyjątkowy smak. Boczek przesmaż w garnku na rozgrzanej Ramie, dodaj kurczaka i smaż chwilę razem, mieszając co chwilę.
- Dodaj czosnek, cebulę, paprykę oraz przyprawy, wymieszaj. Następnie wsyp kaszę i smaż razem 3 minuty. Wlej 300 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
- Następnie dodaj pomidory oraz fasolę i gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i przykryj – odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła cały płyn.
- Następnie dodaj pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj starty ser, wymieszaj i podawaj.
Lekki bulgur
Kasza to nie tylko dodatek do obiadu, ale także składnik zdrowych sałatek. Do kaszy bulgur pasuje ser feta i pomidorki koktajlowe. Po ugotowaniu kasza powinna być chrupiąca. Następnie przygotowuje się warzywa, ser feta i ciecierzycę. Sałatka najlepiej będzie smakować z dodatkiem sosu i świeżych ziół:
Sałatka z bulgurem i fetą
Składniki:
- 250 g kaszy bulgur lub kuskus
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 4 cebule dymka ze szczypiorkiem
- 2 łyżki świeżej mięty
- pęczek natki pietruszki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 150 g sera feta
- ciecierzyca z puszki
- Sos sałatkowy francuski Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj 500 ml wody, rozpuść w niej jedną kostkę rosołową, wsyp bulgur, kaszę przykryj, odstaw na około 20 minut, aby zmiękła.
- Cebulę pokrój w kostkę, szczypior, miętę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Pomidory przekrój na cztery części, pokrusz serem feta.
- W misce przygotuj sos sałatkowy, aby nadać aromatu, połącz go z bulgarem, ciecierzycą, posiekanymi ziołami i pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę posyp pokruszonym serem feta.
Nadesłał:
Anna1
|