… a od kaszy człowiek zdrów! Zimą sięgamy po kasze


… a od kaszy człowiek zdrów!  Zimą sięgamy po kasze
2017-02-22
Tyle rodzajów kasz, a jeszcze więcej różnorodnych potraw, które można z nimi przyrządzić! Gryczana pasuje do mięs, z kuskusem przygotujemy pyszne azjatyckie dania, a jaglana sprawdzi się na pożywne śniadanie.

Kasze są sycące, a zarazem lekkostrawne. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo i magnez oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę E. Kasza jest znana w Polsce od XVI wieku. Dziś możemy się cieszyć jej wieloma rodzajami:

·         kasza gryczana – wyróżnia się kaszę nieprażoną i prażoną. Powstaje, jak jej nazwa wskazuje, z gryki, która pochodzi z Chin i Japonii. Mimo pochodzenia z dalekich stron, jest niezwykle popularna w Europie. To jedna z najzdrowszych kasz - zawiera spore ilości kwasu foliowego, magnezu, cynku i potasu. Dzięki np. potasowi może pomóc wpływać na prawidłowe ciśnienie krwi. Ugotowana, najlepiej smakuje w połączeniu z daniami mięsnymi, takimi jak gulasze. Można z niej również przyrządzać placki, pasztety czy zapiekanki.

·         kasza jęczmienna – w zależności od grubości ziarna, wyróżnia się kaszę pęczak, perłową, grubą, średnią i drobną. Zawiera witaminę PP, która polecana jest przy kłopotach z cerą, ponieważ pomaga zachować zdrową skórę. Kasza jęczmienna zawiera bardzo dużo błonnika. W kuchni najczęściej występuje w roli bazy dla krupniku.

·         kasza manna – czyli inaczej grysik. Kojarzy się z potrawami dla dzieci, bo jest bardzo drobną kaszą pszenną. Zawiera błonnik, jest źródłem żelaza i jodu. Rozgotowana kasza tworzy kleik, na bazie którego powstają zupy mleczne, budynie i kremy. Tradycyjnie spożywana jest przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego.

·         kasza jaglana – mogą ją spożywać osoby uczulone na gluten, bo pochodzi z ziarna prosa. Warto ją nie tylko gotować, ale także prażyć na patelni. Popularna jaglanka to źródło żelaza, krzemu, witaminy B1, B6 i B2, która pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie. Kasza jaglana to niemałe zaskoczenie w kuchni – świetnie pasuje do potraw mięsnych, warzywnych, zup i deserów. Stanowi również pomysł na pożywne śniadanie, z dodatkiem mleka i owoców.

·         kasza kukurydziana – powstaje z kukurydzy, która była od wieków znana w Ameryce Południowej. Z czasem stała się popularna na całym świecie. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i polecana nawet dla bardzo małych dzieci. Ma dużo witaminy E oraz luteiny.

·         kuskus – jest bardzo drobną kaszą z pszenicy twardej durum. Łatwo się ją przygotowuje, bo wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Kuskus jest bogata w węglowodany i białko. Świetnie smakuje także na zimno, jako dodatek do sałatek.

·         kasza owsiana – produkowana z ziaren owsa. Jest za to bardzo kaloryczna. W owsiance znajduje się m.in. białko i błonnik.

·         kasza bulgur – to rodzaj kaszy pszenicznej, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. W Azji jest spożywana na równi z ryżem.

 

Czas na konkrety! Z kaszy można wyczarować pyszne i często nowatorskie dania, bo każdy jej rodzaj ma swoje walory smakowe i niezwykłe właściwości kulinarne.

 

Zapiekana gryczana

Kasza gryczana jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs, ale sprawdzi się także w nieco bardziej wyrafinowanej formie – z warzywami. Taką propozycją są zapiekane bakłażany z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem. Warzywa najpierw podsmaża się na patelni, a następnie w garnku przygotowuje mięso mielone z pomidorami z puszki i kaszą. Na koniec należy ułożyć bakłażany na talerzu, dodać farsz i przykryć startą mozzarellą. Teraz zapiekamy! To świetne danie na karnawałową imprezę:

Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek 
  • Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
  • pomidory pelati z puszki
  • 100 g kaszy gryczana ugotowana na sypko
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 bakłażany
  • 2 jajka
  • 100 g mozzarelli
  • łyżka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą usuwając nadmiar soli.
  2. Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie, nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.
  3. W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz produkt Knorr do spaghetti, aby nadać smaku. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.

 

Rozgrzewająca jaglana

Smażona kasza jaglana z warzywami to danie jednogarnkowe – idealne na rozgrzewający, zimowy obiad. Warzywa, które powinny znaleźć się w tym daniu, to: bakłażan, cukinia, biała cebula oraz żółta i czerwona papryka.

„Cechą charakterystyczną kaszy jaglanej jest delikatny posmak goryczki. Jeśli za nim nie przepadasz, dokładne opłukanie kaszy w zimnej wodzie powinno go zniwelować. Tak przygotowaną kaszę ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę, rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze i piecz przez pół godziny. Smak upieczonych warzyw będzie wyrazistszy, a ponadto z cebuli i papryki wydobyta zostanie naturalna słodycz” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do przyprawienia potrawy można użyć czosnku i posiekanej papryczki chili.

Kasza jaglana smażona z warzywami

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • bakłażan
  • 2 cebule
  • cukinia
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów pelati
  • 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 
  • Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według wskazówek producenta.
  2. Posiekaj czosnek i chili.
  3. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokrój w kostkę o grubości 2 cm na 2 cm. Wszystkie warzywa pomieszaj z Ramą i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Warzywa piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.
  4. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki, wsyp Knorr do lasagne, który doda smaku potrawie i nada jej odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj 2- 3 minuty. Warzywny gulasz podawaj z kaszą jaglaną.

 

Egzotyczny kuskus

Kuskus to kasza, która kojarzy się z azjatyckim i afrykańskim smakiem. Aby spróbować egzotycznej kuchni, można wykorzystać przepis na kurczaka marynowanego w harissie z dodatkiem kaszy kuskus. Harissa to pasta z ostrych papryczek i czosnku, która jest niezwykle popularnym składnikiem dań w Maroku, Tunezji, Libii czy Algierii. W połączeniu z jogurtem naturalnym stworzy aromatyczną marynatę do mięs.

„Do smaku harissy pasować będą pomidory, cukinia, papryka i cebula. Danie uzupełni kuskus, charakterystyczny dla kuchni z północy Afryki. Zalej kaszę bulionem, aby nabrała smaku, i poczekaj, aż napęcznieje. W tym czasie przygotuj dip z ogórka, limonki i mięty. Jego smak złagodzi ostrość kurczaka” – radzi szef kuchni Knorr. Przed podaniem, kurczaka dekoruje się świeżą kolendrą, pietruszką i cząstkami limonki lub cytryny:

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka lub skrzydełek
  • ciecierzyca z puszki
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty Harissa
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • 200 g kuskusu
  • Rosół z kury Knorr
  • jogurt naturalny
  • limonka
  • jogurt grecki
  • pęczek mięty 
  • ogórek zielony

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i osusz. W misce pomieszaj połącz zwykły jogurt naturalny, harissę oraz Przyprawę do kurczaka Knorr, która sprawi, że kurczak będzie pikantny w smaku i soczysty po upieczeniu. Kurczaka obtocz w marynacie i odstaw do zamarynowania na 12 godzin.
  2. Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą i ułóż na dnie naczynia. Na warzywach połóż kurczaka razem z marynatą. Całość w staw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.
  3. Ciecierzycę opłucz i połącz z surowym kuskusem. W 300 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową. Gotowym rosołem zalej kuskus wymieszany z ciecierzycą. Płynu powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Całość nakryj talerzykiem i odstaw na 10 minut, aby wszystko zmiękło.
  4. Przygotuj dip: Zielonego ogórka obierz i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ogórka na tarce na grubych oczkach. Miętę posiekaj, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wszystko razem połącz z jogurtem w misce.
  5. Na dużym talerzu ułóż kuskus. Na środku talerza połóż małą miseczkę, a wokół niej ułóż warzywa pod kurczaka. Na warzywach ułóż kurczaka. Do miseczki wlej dip.

 

Meksykański pęczak

Jak kasza, to musi być kaszotto! To potrawa inspirowana włoskim risotto, tylko w wersji z kaszą jęczmienną pęczak. Kaszotto jest popularne w kuchni meksykańskiej. Świetnie sprawdzi się z delikatnym mięsem drobiowym, czerwoną fasolą, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Sekretem smaku udanego kaszotto są zioła.

„Intensywności nada tej potrawie dodatek niewielkiej ilości wędzonego boczku oraz pikantna papryczka jalapeno, którą opcjonalnie możesz zastąpić posiekanym chili. Zadbaj o to, aby gotowe danie odpowiednio doprawić. Wybierz np. aromatyczną mieszankę mielonej kolendry i kminu rzymskiego. Zioła będą wyjątkowo intensywne w smaku, jeśli zmiażdżysz je w moździerzu” – doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Potrawę serwuje się ze startym na drobnych oczkach tarki serem cheddar oraz posiekaną natką świeżej kolendry:

Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 
  • łyżka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr 
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 50 g boczku wędzony w kawałku
  • papryka zielona
  • 200 g pomidorków koktajlowych z puszki
  • 100 g fasoli czerwonej z puszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka jalapeno w zalewie
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • 30 g sera cheddar
  • pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, czosnek posiekaj, boczek, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę jalapeno pokrój w krążki, fasolę odcedź i przepłucz, a ser zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Pierś z kurczaka oprósz przyprawą Knorr, aby nadać jej wyjątkowy smak. Boczek przesmaż w garnku na rozgrzanej Ramie, dodaj kurczaka i smaż chwilę razem, mieszając co chwilę.
  3. Dodaj czosnek, cebulę, paprykę oraz przyprawy, wymieszaj. Następnie wsyp kaszę i smaż razem 3 minuty. Wlej 300 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
  4. Następnie dodaj pomidory oraz fasolę i gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i przykryj – odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła cały płyn.
  5. Następnie dodaj pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj starty ser, wymieszaj i podawaj.

 

Lekki bulgur

Kasza to nie tylko dodatek do obiadu, ale także składnik zdrowych sałatek. Do kaszy bulgur pasuje ser feta i pomidorki koktajlowe. Po ugotowaniu kasza powinna być chrupiąca. Następnie przygotowuje się warzywa, ser feta i ciecierzycę. Sałatka najlepiej będzie smakować z dodatkiem sosu i świeżych ziół:

Sałatka z bulgurem i fetą

Składniki:

  • 250 g kaszy bulgur lub kuskus
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 4 cebule dymka ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • pęczek natki pietruszki
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 150 g sera feta
  • ciecierzyca z puszki
  • Sos sałatkowy francuski Knorr 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj 500 ml wody, rozpuść w niej jedną kostkę rosołową, wsyp bulgur, kaszę przykryj, odstaw na około 20 minut, aby zmiękła.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, szczypior, miętę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Pomidory przekrój na cztery części, pokrusz serem feta.
  3. W misce przygotuj sos sałatkowy, aby nadać aromatu, połącz go z bulgarem, ciecierzycą, posiekanymi ziołami i pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę posyp pokruszonym serem feta.

Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl