Alkohol w karnawale – kilka porad
..czyli jak pić, aby się nie upić.
Gdy ułan przesadził ze spożyciem alkoholu w czasie uroczystości, to – wedle anegdoty – starszy stopniem wznosił toast za ułana, życząc mu zdrowia. Było to dyskretne zasygnalizowanie, że żołnierzowi został wydany zakaz dalszej konsumpcji jakiegokolwiek alkoholu na resztę wieczoru. Wszak istniało zagrożenie, że jeździec kawalerii, wzmocniony alkoholem, mógłby dać ponieść się „ułańskiej fantazji” i jakimś czynem splamić honor swój oraz całej jednostki. Umiejętne picie czystej wódki jest sztuką, dlatego Gutt Vodka przygotowała poradnik, podpowiadający jak należy pić w karnawałowym okresie, aby się nie upić.
Nie pij na pusty żołądek
O tej podstawowej zasadzie często się słyszy, jednak zdarza się, że niektórzy ją bagatelizują. To błąd, ponieważ spożywany na czczo alkohol szybciej dostaje się do krwiobiegu, przez co szybciej osiągamy stan upojenia. Dlatego przed wypiciem pierwszego kieliszka dobrze jest coś zjeść. Należy jednak mieć na uwadze, że zawartość tłuszczu w potrawie wpływa na działanie alkoholu. Nie oznacza to jednak, że tłuszcz niweluje jego działanie, tylko że wchłanianie alkoholu jest wolniejsze. Choć zdawać by się mogło, że po zjedzeniu tłustego można więcej wypić, to liczmy się z tym, że efekty spożycia większej ilości alkoholu ostatecznie będą równie odczuwalne, z tym że nieco później.
Do wódki dobrze jest zagryzać...
Wódka, podobnie jak whisky czy rum, ma swój specyficzny smak. Ze względu na to, że jest jedynym alkoholem, który można wypić „na raz”, jest on silniej odczuwalny. Warto jest zawczasu przygotować zakąski, które złagodzą smak alkoholu, ale go nie zabiją. Ponieważ okres karnawałowych zabaw rozpoczyna się w styczniu, wódkę można łączyć z potrawami obecnymi na naszych stołach w zimę, jak np. z marynatami, kiszonymi ogórkami, grzybami w occie, rybami. Bardzo dobrze łączy się ona ze słonymi produktami, dlatego kawior będzie świetnie nadawał się na zakąskę.
.. ale nie wszystkim powinno się ją popijać
Wódki nie powinno popijać się napojami gazowanymi, ponieważ zawarty w nich dwutlenek węgla wpływa na zwiększenie stężenia alkoholu we krwi. Soki i nektary dobrze smakują z czystą wódką, choć przy tym połączeniu lepiej jest się ograniczyć do drinków. Popijając kieliszek wódki, korzystniej sięgnąć po niegazowaną wodę mineralną. Smak wódki nie ulegnie wtedy całkowitemu zatraceniu, zaś nasz organizm pozostanie nawodniony.
Pij z klasą
W czasie spożywania alkoholu, ważne też jest nastawienie. Kierując się zasadami savoir-vivre’u, kontrolujemy swoje zachowanie po wypiciu wódki. Głowy nie odchylamy do tyłu. Pijemy „na wdechu”, poprzez nabranie w usta powietrza, przełknięciu trunku, a następnie wydechu, pozbawionego jakichkolwiek odgłosów. Nie powinniśmy też wykrzywiać twarzy. Najczęściej kieliszek wódki wychylany jest „na raz”, jednak nic się nie stanie, jeśli porcja zostanie rozłożona na dwie części.
Mieszanie alkoholi
Warto odnieść się też do mieszania alkoholi. Jedni twierdzą, że alkohole można łączyć, ponieważ wiele receptur drinków to zakłada, jak choćby Biały Rosjanin, przygotowany na bazia połączenia wódki z likierem kawowym; jeszcze inni zalecają zaczynanie od słabszych i kończenie na mocniejszych alkoholach.
Każdy organizm inaczej znosi mieszanie, podobnie jak u każdego jest inna tolerancja na alkohol, na co wpływa wiele czynników, takich jak postura ciała, wiek czy płeć. Najbezpieczniej jest trzymać się jednego typu alkoholu w czasie jednego wieczoru, ponieważ łatwiej jest nam przewidzieć, jak poczujemy się po następnym kieliszku. Ciężej określić swój stan, jeśli picie wódki urozmaicimy np. lampką wina. – dodaje Jacek Maliński z Gutt Vodka. Jednak najważniejszą zasadą, jaką bezwzględnie należy się kierować przy piciu nie tylko czystej wódki, ale i każdego alkoholu, jest umiar. Alkohol spożywa się dla przyjemności, w niewielkich ilościach, nigdy do utraty przytomności. Pamiętajmy, że pijąc w towarzystwie, powinniśmy brać odpowiedzialność nie tylko za siebie, ale też za innych, zupełnie jak w tej anegdocie o ułanach.
Nadesłał:
Core PR
|