Bakaliowe dodatki na grilla


Bakaliowe dodatki na grilla
2017-05-17
Możemy już oficjalnie oznajmić nadejście wiosny! Teraz jest już ciepło i można cieszyć się tą „prawdziwą” wiosną. Zaprosiłeś już znajomych na grilla? Zaskocz ich pysznymi, zdrowymi daniami!

Grill jest chyba najpopularniejszym sposobem spędzania ciepłych wiosennych weekendów i można bardzo szybko go zorganizować. Tym razem jednak podpowiadamy, w jaki sposób zaskoczyć gości potrawami innymi niż tradycyjna kiełbaska, karkówka czy boczek. Wystarczą sery, warzywa i smaczne, zdrowe dodatki takie jak bakalie, np. suszone jagody goji czy orzechy włoskie od HELIO. Postaw także na kolorowe, wiosenne sałatki. Wtedy będziesz mieć pewność, że Twój grill nabierze nowego oryginalnego charakteru, który spotka się z uznaniem gości, szczególnie tych poszukujących lekkich potraw i myślących o przedwakacyjnej poprawie sylwetki.

 

Grillowane sery

W jaki sposób zazwyczaj przygotowujesz grillowane sery? Jeżeli tylko kładziesz je na tacce i czekasz aż się zarumienią - w tym roku postaw na dodatki. Poeksperymentuj z orzechami, które wydobędą unikalny smak każdego serów. Postaw na jagody goji, które dopełnią smak oscypka. Niech poniesie Cię fantazja!

Przykładowo dla urozmaicenia smaku sera camembert i mozarelli, możesz je posypać siekanymi orzechami włoskimi HELIO. Wtedy pod wpływem temperatury, orzechy zatopią się w tych miękkich serach. Co ważne, orzechy włoskie nie tylko dodadzą smaku, ale także przyczynią się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych.

Jako słodki naturalny dodatek oczywiście zawsze sprawdza się żurawina. Tym razem możesz jednak postawić na coś nowego - suszone jagody goji HELIO, które często nazywane są „najzdrowszymi owocami świata” lub „czerwonymi diamentami Wschodu” i należą do grupy superfoods, czyli tak zwanej „superżywności”. Zachwycają się nimi gwiazdy kina i muzyki na całym świecie, a ze względu na smak, wysoką zawartość witamin i minerałów, jagody goji zyskały popularność również w Polsce.

 

Grillowane warzywa

Skorzystaj z darów natury i przygotuj pyszne warzywa z grilla. Polecamy bakłażana, cukinię oraz paprykę. W celu nadania klasycznej potrawie wyjątkowego charakteru warto jako dodatek do bakłażana i cukinii użyć orzechów włoskich lub pestek dyni HELIO. Wystarczy je posiekać i posypać warzywa. Jeśli nie masz wprawy w grillowaniu warzyw – nasiona dodaj na końcu, żeby się nie przypaliły.

Masz trochę więcej czasu przed weekendowym grillem? Przygotuj nadziewane papryki. Jednym z pomysłów na farsz jest połączenie kaszy z masłem, cebulą i orzechami włoskimi HELIO. Wcześniej trzeba tylko ugotować kaszę i wydrążyć paprykę. Innym pomysłem na nadzienie dla wegetarian jest połączenie warzyw z serem feta. Fetę wymieszaj ze śmietaną, dodaj pietruszkę, pestki dyni i podsmażone wcześniej pomidory z cebulą. Przed podaniem posyp wierzch pestkami dyni HELIO.

Używając czerwonej, zielonej i żółtej papryki – zachwycisz swoich gości wiosennymi kolorami na talerzu. Dla dodatkowej dekoracji użyj czerwonych jagód goji. Pięknie będą komponować się ze wszystkimi kolorami warzyw. Pamiętaj, że paprykę grillowaną łatwo spalić, a tym samym zepsuć smak farszu.

 

Sałatki

Jeżeli nie masz pomysłu na nowy przepis na sałatkę, wykorzystaj mix sałatkowy Italia HELIO. To mieszanka nasion dyni i słonecznika oraz jednych z najbardziej luksusowych orzechów świata - pinii. Orzechy pinii nadają mixowi niepowtarzalnego smaku, sprawiając że będzie pasował do prawie każdego rodzaju sałat. Na przykład jako jeden ze składników najprostszego przepisu - wystarczy połączyć mieszankę sałat zielonych z pomidorami koktajlowymi i całość uwieńczyć mixem sałatkowym Italia HELIO. Innym szybkim pomysłem na sałatkę na wiosennego grilla jest połączenie zielonej rukoli z żółtym serem i oliwą, a całość dla smaku doprawiona mixem sałatkowym Italia. Możesz je dodać bezpośrednio z wygodnego opakowania HELIO lub wcześniej uprażyć na patelni.

 

Smacznego!


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Ela_K

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl