Blisko 37 tysięcy uczniów w programie edukacyjnym „Lubelli”!
W drugiej edycji programu „Lubella inspiruje i edukuje” dedykowanego gimnazjalistom w całej Polsce wzięło udział blisko 37 tysięcy uczniów, 2 tysiące klas i prawie 900 szkół.
„Lubella inspiruje i edukuje” to ogólnopolski program, którego celem było uświadomienie gimnazjalistom jak ważna jest prawidłowa i urozmaicona dieta oraz jak istotną rolę zajmują w niej produkty zbożowe.
Nauczyciele, którzy zgłaszali klasę do projektu, przeprowadzali z uczniami 3 lekcje w oparciu o scenariusze opracowane przez ekspertów ds. odżywiania. Zainteresowanie programem było ogromne. Zgłosiło się do niego blisko 37 tysięcy uczniów, 2 tysiące klas i prawie 900 szkół z całej Polski.
Prawidłowe odżywianie – ważny temat dla szkół
- Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pracy, jaką wykonali gimnazjaliści i radości, jaką sprawiło im wspólne gotowanie – mówi Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej firmy Lubella. – Bardzo cieszy nas nie tylko fakt, że uczniowie tak chętnie doskonalą swoje kulinarne umiejętności, ale też coraz częściej zwracają uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu. To również zasługa nauczycieli, którzy są otwarci na wprowadzanie do szkół elementów edukacji związanej z prawidłowym odżywianiem, w tym roli produktów zbożowych w codziennej diecie. Przeprowadzenie zajęć dotyczących tej tematyki w aktywnej, innowacyjnej formie jest najlepszą metodą na utrwalenie zdobytej wiedzy.
Scenariusze dostosowane do potrzeb nastolatków
Z pewnością o powodzeniu programu zdecydowały merytoryczne materiały edukacyjne, które zostały przygotowane specjalnie z myślą o oczekiwaniach wymagającej grupy jaką są gimnazjaliści. Niełatwo bowiem zaciekawić tematem nastolatków, którzy każdego dnia mają styczność z setkami informacji, serwowanych im za pośrednictwem różnych kanałów.. Aby zdobyć ich uwagę, warto sięgnąć po innowacyjne metody. Dlatego szczególnym zainteresowaniem cieszyła się gra szkolna. Jej formuła nawiązywała do popularnych wśród młodych ludzi programów kulinarnych. Uczniowie podzieleni na kilkuosobowe drużyny wcielali się w rolę uczestników telewizyjnego show i rozwiązywali sześć różnorodnych zadań. Musieli, m.in. rozszyfrować nazwy stosowane przez profesjonalnych szefów kuchni, skomponować smaczny, zdrowy posiłek, poznać ciekawostki dotyczące produktów zbożowych oraz warzyw i owoców.
Szkoły, które zrealizowały wszystkie scenariusze mogły dodatkowo wziąć udział w konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Polegał on na przygotowaniu dania według autorskiego przepisu, wykonaniu jego fotografii oraz utrwaleniu na zdjęciu radości ze wspólnego gotowania. Jury stanęło przed niełatwym zadaniem wytypowania laureatów. Nadesłane prace cechowała ogromna kreatywność i staranność wykonania. Ostatecznie zwyciężyły zespoły z gimnazjów z Pruchnika, Trzcianki i Jarosławia.
Nadesłał:
info@synertime.pl
|