Burgery buraczane z oliwkami drylowanymi zielonymi OLE!


Burgery buraczane z oliwkami drylowanymi zielonymi OLE!
2021-10-18
Burgery buraczane z oliwkami drylowanymi zielonymi OLE!

Składniki:

 

  • 1 burak średniej wielkości
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej (+ do posypania)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • ½ słoika Oliwek drylowanych zielonych OLE! (plus do podania osobno)

 

Dodatkowo:

  • bułki na burgery
  • majonez wegańskich lub zwykły
  • rukola lub sałata
  • ogórki konserwowe/kiszone (opcjonalnie)
  • domowy ketchup (opcjonalnie)
  • pomidory

 

Szalotki podsmażamy na maśle lub oleju na złoty kolor. Soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy w osolonej wodzie (około 1,5 szklanki) według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Buraki ścieramy na tarce (na dużych lub średniej wielkości oczkach). Dodajemy do soczewicy wraz z jakiem, masłem, podsmażonymi szalotkami, pokrojonymi drobniej oliwkami, ząbkami czosnku. Przeprawiamy do smaku i miksujemy. Wrzucamy bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy i smażymy na patelni z olejem. Smażymy. Bułki smarujemy majonezem, ketchupem. Dodajemy plasterki ogórków, pomidorów oraz pozostałe oliwki w całości. Podajemy na ciepło.

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl