Cerutin Junior D-żelki – słońce w słoiku
Niedobór witaminy D w populacji europejskiej coraz częściej jest opisywany jako pandemia – dotyczy około 80% dzieci i 90% dorosłych!1
Brak tej witaminy mieć poważne konsekwencje zdrowotne, gdyż odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, kształtowanie się kości i zębów u dzieci oraz wpływa na układ krążenia.
Witamina D powstaje w skórze ludzi i zwierząt i jest jedną z niewielu witamin, które organizm może wyprodukować sam pod wpływem promieni słonecznych. Aby rozpoczął się proces wytwarzania witaminy, musi dojść do połączenia dwóch czynników. Po pierwsze – musi pojawić się promieniowanie UVB, po drugie – nasza twarz i dłonie muszą być na to promieniowanie wystawione minimum przez 15 minut, codziennie. Niestety, w naszym klimacie jest to znacznie utrudnione, dlatego też suplementacja składnika jest wskazana zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych.
Witamina D jest niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu – przede wszystkim ma wpływ na układ odpornościowy oraz przyswajanie wapnia – składnika decydującego o prawidłowej gospodarce kości. Niedobór witaminy D może doprowadzić do poważnych wad postawy u dzieci i do rozwoju krzywicy. Dodatkowo witamina D oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy, jak również na układ krążenia.
Oczywiście można próbować suplementować witaminę D z pożywieniem. Duża jej ilość znajdziemy w tranie, mleku, jajkach, żółtym serze, maśle czy tłustych rybach – takich jak łosoś czy śledź. Jednak zazwyczaj nie są to ulubione składniki diety naszych dzieci i podanie im codziennie odpowiednich ilości tych produktów może być kłopotliwe. Na przykład osoba dorosła musiałaby zjeść codziennie około 20 jajek, by dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę tej witaminy. Ponieważ zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej należy spożywać dziennie 5 µg witaminy D niezależnie od wieku, to podobną liczbę jajek powinno jeść codziennie każde dziecko!2
Dlatego warto, by rodzicie sięgnęli po nowy suplement diety, przeznaczony specjalnie dla dzieci – Cerutin® Junior D-żelki. Są to pyszne żelki o smaku cytrynowym i pomarańczowym, przeznaczone dla dzieci powyżej 3. roku życia jako uzupełnienie diety w witaminę D. W jednym żelku znajduje się 5 µg tej witaminy, co stanowi 100% referencyjnej wartości spożycia. Warto więc podawać dziecku po jednym żelku dziennie przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowo-wczesnowiosennym, kiedy za oknem brakuje slońca.
Cerutin® Junior D-żelki są dostępne w aptekach, w cenie około 14 zł za opakowanie zawierające 240 gramów żelków, czyli około 50 sztuk.
__________________
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2912737/
2. Vitamins: what they do and where to find them (EUFIC). W: European Food Information Council [on-line]. 10-12-2010. Cytat: Vitamin D