Chcesz być zdrowa? Zadbaj o swoje jelita!
To trudne do wyobrażenia, ale każdy człowiek jest jedną wielką kolonią różnych bakterii. Nasz organizm zasiedla dziesięciokrotnie więcej tych mikroorganizmów niż mamy własnych komórek1.
Ich wpływ jest nie do przecenienia, a naukowcy ciągle odkrywają nowe związki pomiędzy działaniem flory jelitowej a funkcjonowaniem różnych narządów. Najnowsze prace dotyczą jej roli w oddziaływaniu na mózg2. Dlatego tak ważne jest utrzymanie mikroflory jelit w równowadze.
Jak przywrócić równowagę mikroflorze jelitowej?
Częstymi objawami zachwianej równowagi mikroflory jelitowej są zaburzenia czynności przewodu pokarmowego – wzdęcia, zaparcia, biegunki oraz przewlekłe zmęczenie i bóle głowy. Gdy zaobserwujemy u siebie takie objawy lub jesteśmy w trakcie lub po antybiotykoterapii, warto sięgnąć po kefir lub jogurt naturalny, najlepiej przygotowany samodzielnie, oczywiście pod warunkiem, że nie cierpimy na nietolerancję laktozy. Innymi produktami, które pomogą przywrócić równowagę mikroflorze jelitowej, są kiszonki – kapusta kiszona, ogórki kwaszone, czy inne warzywa i owoce przygotowane w taki sposób.
Warto również wprowadzić do naszej diety synbiotyki ze szczepami bakterii, które wpłyną pozytywnie na równowagę naszej mikroflory jelitowej, takie jak Multilac® i Multilac® Baby.
Multilac® i Multilac® Baby to synbiotyki o właściwościach potwierdzonych w badaniach
Zarówno Multilac®, jak i Multilac® Baby zostały poddane szeregowi badań, które potwierdziły ich właściwości. Szczególne znaczenie ma innowacyjna technologia enkapsulacji MURE® (Multi Resistant Encapsulation) i mikroenkapsulacji Micro MURE®.
W badaniu przeprowadzonym pod kierownictwem Profesora Jacka Piątka z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu stwierdzono, że technologia Micro MURE®, zastosowana
w synbiotyku Multilac® Baby, efektywnie chroni preparat przed niekorzystnym wpływem kwasu solnego znajdującego się w żołądku, co pozwala żywym kulturom bakterii zawarty w synbiotyku bezpiecznie dotrzeć do jelit3.
Kolejne badanie dotyczyło porównania stabilności i dezintegracji kapsułek wykonanych
w technologii MURE® z innymi kapsułkami zawierającymi probiotyki w warunkach symulujących środowisko żołądka. Badanie potwierdziło, że technologia MURE® najlepiej chroni dobroczynne bakterie przed kwasem żołądkowym, co w efekcie pozwala na lepszą kolonizację bakterii w miejscu docelowym, czyli w jelitach4.
Innym ważnym czynnikiem w ocenie działania synbiotyków jest adhezja żywych szczepów bakterii, czyli ich skuteczność w zasiedlaniu błony jelitowej. W kolejnym badaniu przeprowadzonym na synbiotyku Multilac® stwierdzono, że kombinacja szczepów bakterii w nim zawarta może być charakteryzowana jako silnie adhezyjna6.
Multilac® to synbiotyk, w którego składzie znajduje się aż dziewięć szczepów bakterii. Przeprowadzone badania potwierdzają, że w warunkach beztlenowych najszybciej namnażają się mikroorganizmy znajdujące się w preparatach zawierających największą różnorodność gatunków dobroczynnych bakterii5.
Multilac® i Multilac® Baby – nowa generacja synbiotyków
MULTILAC® jest nowoczesnym synbiotykiem, który zawiera aż 9 szczepów żywych kultur bakterii oraz składnik odżywczy – oligofruktozę. W preparacie MULTILAC® została zastosowana innowacyjna technologia enkapsulacji – MURE®, która chroni bakterie przed niskim pH soku żołądkowego, solami żółci oraz enzymami trawiennymi. Umożliwia to ich adaptację i przeżywalność w świetle jelita oraz zachowanie wysokiej aktywności biologicznej. Żywe szczepy bakterii sprzyjają utrzymaniu prawidłowego działania przewodu pokarmowego, a zawarty w MULTILAC® składnik odżywczy – oligofruktoza – stanowi źródło energii potrzebnej dla rozwoju bakterii zawartych w preparacie, umożliwiając ich szybsze namnażanie się w przewodzie pokarmowym.
Szczepy bakterii zawarte w MULTILAC® mają zdolność do rozkładania laktozy na cukry proste, co jest korzystne dla osób z niedoborem laktazy, nietolerujących mleka i jego przetworów. MULTILAC® nie zawiera mleka, kazeiny – jest bezpieczny dla osób z alergią na produkty z tej grupy.
MULTILAC® Baby to najnowszej generacji synbiotyk, który zawiera składnik odżywczy
– fruktooligosacharydy oraz aż 9 szczepów bakterii. W składzie MULTILAC® Baby znajduje się L. rhamnosus GG – jest to jeden z najlepiej udokumentowanych i znanych lekarzom szczepów bakteryjnych o potwierdzonej badaniami zdolności kolonizacji jelit. Prawidłowa i zrównoważona flora bakteryjna jest szczególnie ważna w przypadku niemowląt pomiędzy 6 a 9 miesiącem życia, u których bariera jelitowa nie jest jeszcze wystarczająco szczelna, aby prawidłowo chronić przed patogenami, alergenami, a także innymi niekorzystnymi dla zdrowia dziecka czynnikami.
MULTILAC® Baby to innowacyjny produkt – w preparacie zastosowano technologię mikroenkapsulacji – Micro MURE®. Polega na pokryciu bakterii dwiema ochronnymi powłokami: białkową i polisacharydowo-hydrokoloidową. Podwójna ochrona zabezpiecza dobre bakterie przed niszczącym działaniem soku żołądkowego i enzymów trawiennych wydłużających ich przeżywalność. Fruktooligosacharydy stanowią źródło energii dla bakterii zawartych w preparacie, umożliwiające szybsze namnażanie się w przewodzie pokarmowym. MULTILAC® Baby nie zawiera mleka ani kazeiny – jest bezpieczny m.in. dla osób z alergią na produkty z tej grupy.
MULTILAC® i MULTILAC® Baby to wygoda stosowania – tylko 1 kapsułka/saszetka dziennie, najlepiej na noc. Preparat może być przechowywany w apteczce – nie wymaga przechowywania w lodówce. MULTILAC® Baby stosuje się już od 4. miesiąca życia.
MULTILAC® jest dostępny w aptekach, w cenie około 12 złotych za opakowanie zawierające 10 kapsułek.
MULTILAC® Baby jest dostępny w aptekach, w cenie około 14 złotych za opakowanie zawierające 10 saszetek.
Multilac® i Multilac® Baby zostały docenione przez Państwową Akademię Nauk (PAN) i otrzymały tytuł INNOWACJI ROKU za technologię enkapsulacji MURE® i mikroenkapsulacji Micro MURE®.
_______________________
1. Jakub Gołąb, Marek Jakóbisiak, Witold Lasek, Tomasz Stokłosa; Immunologia. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007, str. 312.
2. Wang Y, Kasper LH (2014). "The role of microbiome in central nervous system disorders". Brain Behav Immun. 38: 1–12.
3. Dr hab. med. Jacek Piątek, Prof. UMP; Katedra i Zakład Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych Szpitala w Jarocinie, mgr Beata Oleśków, Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Jarocinie; „Badanie porównawcze „in vitro” stabilności i dezintegracji preparatu wykonanego w technologii Micro MURE® z innymi preparatami zawierającymi probiotyki, w warunkach symulujących środowisko żołądka.”
4. Dr hab. med. Jacek Piątek, Prof. UMP; Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, „Badanie porównawcze “in-vitro” stabilności i dezintegracji kapsułek wykonanych w technologii MURE® (Multi Resistant Encapsulation) z innymi kapsułkami zawierającymi probiotyki, w warunkach symulujących środowisko żołądka.”;
wydawnictwo: Medycyna Praktyczna, wydanie I, str. 13- 16.
5. Dr hab. med. Jacek Piątek, Prof. UMP; Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego
w Poznaniu, dr med. Magdalena Gibas-Dorna, Katedra i Zakład Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, „Badanie porównawcze “in-vitro” kinetyki wzrostu kolonii bakteryjnych zawartych
w preparacie MULTILAC® z wybranymi probiotykami dostępnymi na rynku.”, wydawnictwo: Medycyna Praktyczna;
wydanie I, str. 5-12.
6. Dr hab. med. Jacek Piątek, Prof. UMP; Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego
w Poznaniu. Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych Szpitala w Jarocinie. „Oznaczenia zdolności adhezyjnych bakterii zawartych w złożonym preparacie probiotyku do kultury nabłonka jelitowego Caco-2”, wydawnictwo: Medycyna Praktyczna;
wydanie I, str. 17-22.