Chłodnik pomidorowo-fasolowy


2019-07-18
Zupa to pożywne i lekkie danie, które przez wiele osób wybierane jest jako pomysł na obiad. Co zrobić, jednak kiedy za oknem wysoka temperatura, a nam brakuje ochoty na ciepły posiłek. Miłośników zup z pewnością zadowoli wersja podawana na zimno w postaci chłodnika pomidorowo-fasolowego.

Składniki:

· 1 kg pomidorów

· 2 puszki fasoli białej Happy Frucht

· 2 duże papryki czerwone

· 1 mała szalotka

· 1 ząbek czosnku

· 1 łyżeczka masła

· sól, pieprz

· dodatki według uznania

 

Wykonanie:

1. Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ściągamy skórki, a obrane pomidory kroimy.

2. Masło przekładamy na dużą patelnię, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu zeszklenia.

3. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką i lekko podduszamy.

4. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut.

5. Uzyskaną mieszankę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl