Ciepłe dania na chłodne wieczory


Ciepłe dania na chłodne wieczory
2019-01-11
Znacie to uczucie, gdy w chłodne wieczory nie możecie oprzeć się ciepłym i pożywnym daniom? Bo my tak! I wtedy najlepsze okazują się przepisy znane od lat, pielęgnowane przez nasze mamy i babcie.

Sprawdźcie, jakie potrawy przeniosą nas w dziecięce czasy i z czym je doprawić, aby były wyraziste w smaku i wyjątkowo rozgrzewające.


Przeczytaj również:

Słynny kotlet schabowy, czy sznycel panierowany to już klasyka. Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną. W zimowe wieczory dodaje energii, a surówki dostarczą nam porcję witaminy C. Doceniamy go szczególnie po długiej nieobecności w domu, zwłaszcza po zagranicznych wojażach. To właśnie takich smaków jesteśmy spragnieni najbardziej. Okazuje się, że większość z nas na co dzień je w biegu, przygotowuje szybkie dania, albo stawia na dietę bogatą w warzywa i owoce. Tradycyjne posiłki z kuchni polskiej pojawiają się w naszej diecie coraz rzadziej. A właśnie to one są najbardziej sycące i wprost idealne na zimowe wieczory. Co jeszcze sami przygotujemy w domu?

Postaw na tradycyjną kuchnię

Do łask wraca kiełbasa. Coraz więcej masarni przygotowuje wyroby wysokiej jakości, oparte na dawnych recepturach naszych dziadków i babć. Takie produkty smakują wybornie. Są wysoko mięsne i genialnie doprawione. I jak się okazuje, po taką kiełbasę warto sięgnąć nie tylko na grilla, ale i na domową kolację. Wystarczy ją naciąć i podsmażyć na patelni z dodatkiem małej porcji oleju. Smażymy ok. 30 min na małym ogniu co sprawi, że kiełbasa będzie odpowiednio przyrumieniona, z chrupiącą skórką i co ważne – nieprzepalona. Na oddzielnej patelni uduśmy pokrojoną w pióra cebulę, dodając pod koniec procesu kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub ketchupu, dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i grubo zmielony pieprz. Pomidorowe dodatki możecie zastąpić również musztardą. Aromat będzie wyśmienity, a konsystencja kremowa. Jeśli chcecie pożywne i rozgrzewające danie, ale odrobinę lżejsze, postawcie na pieczonego łososia w chrzanowym kremie. Przed upieczeniem ryby, dobrze przyprawcie ją pieprzem cytrynowym lub kompozycją świeżych ziół np. rozmarynu i mięty. Rybę warto piec w piekarniku, zawiniętą w folię aluminiową lub rękaw. Pod koniec pieczenia przygotujmy sos chrzanowy. Wystarczy  połączyć ze sobą 200 ml jogurtu naturalnego, 150 ml śmietany 12 %, 1 łyżkę chrzanu, 1 łyżeczkę Musztardy Kieleckiej chrzanowej i 1 mały pęczek posiekanego koperku. Upieczonego już łososia podajemy z takim świeżym, intensywnie chrzanowym sosem. Rozgrzewka gwarantowana!

Dodaj do smaku

Potrawy, potrawami, ale czym by one były właśnie bez wyrazistych dodatków? Naszym ponadczasowym faworytem w przyprawianiu jest musztarda. Ma tak uniwersalne zastosowanie, że można ją użyć zarówno jako marynatę do mięs na etapie przygotowania oraz jako dodatek, do już przygotowanych potraw. Rodzajów musztard jest naprawdę sporo, ale my skupimy się na ocenie dwóch diametralnie różnych – klasycznej Musztardy Kieleckiej delikatesowej i Musztardy Kieleckiej chrzanowej. Pierwsza zasługuje na wyróżnienie za łagodny smak i aksamitną konsystencję. To ważne, ponieważ wydobywa aromat dań. Idealnie komponuje się ze schabem, karkówką i żeberkami. Z kolei Musztarda Kielecka chrzanowa jest wyrazista i roztacza aromat tartego korzenia chrzanu. Zda egzamin jako baza sosów na ciepło i dipów do pieczeni. W wyborze musztard nieprzypadkowo padło na te, produkowane od ponad 85 lat w Kielcach. Kulinarni eksperci doceniają je za skład oparty na znanych składniach i naturalnych przyprawach. Co więcej, powstają na bazie octu wytwarzanego w drewnianych kadziach, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Dziś to rzadkość, dlatego warto podkreślać pochodzenie tych produktów.

Mimo popularności kuchni fusion i inspiracji smakami z różnych stron świata, polska tradycyjna kuchnia jest niezastąpiona. Pożywna, smaczna i niesłychanie aromatyczna. Spróbujcie przygotować kilka takich potraw w zimowe wieczory, a będziecie do nich wracać częściej niż myślicie.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: 2,35  zł brutto /190g

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: 2,35 zł brutto /190g



Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl