Co dzieje się w lokalnym browarze, a nie miałeś o tym pojęcia


Co dzieje się w lokalnym browarze, a nie miałeś o tym pojęcia
2024-05-29
W europejskich krajach w ostatni piątek maja świętowany jest Dzień Sąsiada. To znakomita okazja do zacieśniania relacji z sąsiadami z osiedla czy zza płotu i do dowiedzenia się, co się dzieje „po sąsiedzku”.

Browar Okocim zaprasza Brzeszczan do obejrzenia wystawy prac Piotra Jedlińskiego na ogrodzeniu Stacji Uzdatniania Wody wzdłuż ul. Browarnej.

W maju Browar opublikował pierwszy Lokalny Raport Wpływu, który adresuje wnioski ze zrealizowanego dialogu społecznego i w przyjaznej formule podsumowuje jego działania środowiskowe oraz społeczne. By o naszych działaniach odpowiedzialnościowych mówić w sposób ciekawy, powstał cykl grafik z Ptaszkiem Staszkiem w roli głównej. Zachęcam, by je zobaczyć i przeczytać, co robimy na rzecz lokalnego środowiska oraz mieszkańców mówi Marcin Będlin, dyrektor Browaru Okocim.

 

Ścieki mieszkańców trafiają do Browaru?

Woda użyta w procesach okołoprodukcyjnych np. do mycia butelek czy instalacji, trafia do browarnianej oczyszczalni ścieków. Docierają tam również ścieki z miasta Brzesko, które stanowią 2/3 wolumenu jej pracy. Oczyszczone ścieki spełniają wysokie normy środowiskowe i trafiają do ekosystemu rzeki Uszwica. Często ich parametry są lepsze niż parametry wody płynącej w rzece np. po ulewnych opadach i roztopach. – Oczyszczalnia Browaru Okocim oczyszcza rocznie 2 400 000 m3 ścieków. Jest to równowartość ponad 900 basenów olimpijskich – podsumowuje dyrektor.

 

W dążeniu do zeroemisyjności

Biogaz powstający w procesie oczyszczania ścieków, a dokładnie w procesie fermentacji metanowej w browarianej oczyszczalni ścieków, jest źródłem ciepła do ogrzania budynków oczyszczalni i energii elektrycznej np. do jej oświetlenia – tłumaczy Marcin Będlin, dyrektor Browaru. Równolegle rozwijany jest program wykorzystania energii słonecznej. Na terenie Browaru zainstalowano trzy pierwsze instalacje fotowoltaiczne o mocy 49,5 kW każda.

 

Strażacy trenują w Browarze

Od wielu lat Browar Okocim udostępnia swoją powierzchnię do ćwiczeń dla strażaków. Dzięki temu jednostki z powiatu oraz województwa doskonalą swoje umiejętności i podnoszą kwalifikacje ratowniczo-gaśnicze oraz współdziałania służb na rzeczywistym obiekcie przemysłowym. Ćwiczenia obejmują różne scenariusze, takie jak gaszenie pożarów, ewakuacja, udzielanie pierwszej pomocy i dostarczanie wody. Organizacja takich działań na terenie Browaru, z jego złożoną infrastrukturą, jest nieoceniona dla efektywnego reagowania na potencjalne zagrożenia, zwiększając bezpieczeństwo zarówno pracowników browaru, jak i mieszkańców regionu.

 

Lokalny Raport Wpływu Browaru Okocim jest ważnym krokiem w kierunku zrozumienia roli, jaką Browar wywiera na środowisko i społeczność. Jest on również zaproszeniem do kolejnych rozmów, na rzecz rozwoju regionu. Szczegółowy opis działań znajduje się w Raporcie pod linkiem


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

AliDut

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl