Co na obiad? Kulinarne inspiracje laureatów programu „Doceń polskie”
Kolejne kulinarne inspiracje laureatów programu „Doceń polskie”! Tym razem producenci artykułów spożywczych nagrodzonych znakiem jakości zapraszają do przygotowania dań doskonałych na rodzinny obiad. Pierogi, rolada, pasztet, a na deser tort. Brzmi zwyczajnie? To tylko pozory!
Podstawą każdego posiłku są sprawdzone składniki i… wypróbowany przepis. Laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” nie tylko dostarczają produktów najwyższej jakości, ale także inspirują do odkrywania nowych smaków i twórczego podejścia do gotowania. Producenci nagrodzonej żywności dowodzą, że nawet dobrze znane potrawy (jak rolady, czy pierogi) można przyrządzić w nowy, atrakcyjny sposób. Pasztet, choć kojarzy się z mięsem, równie dobrze smakuje w wersji wegetariańskiej, a naleśniki świetnie sprawdzą się podawane w formie tortu.
Decyzję o przyznaniu certyfikatu „Doceń polskie” podejmuje Loża Ekspertów, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej. Znakiem tym honorowane są tylko artykuły, które uzyskały wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Godło nie jest nadawane automatycznie, każdy produkt z charakterystycznym, biało-czerwonym znakiem został sprawdzony, jest więc wart bliższego poznania.
Kabanosy Pieczone na dwa sposoby
Kabanos Pieczony Maestro to propozycja z oferty Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. W asortymencie firmy znajdziemy aż 10 specjałów Maestro nagrodzonych znakiem „Doceń polskie”; wśród nich są nie tylko kabanosy, ale także kabanoski w nietuzinkowych smakach (takich jak: pikantne papryczki piri piri, aromatyczny bekon, soczysta żurawina, czy klasyczna papryka).
Rolady wieprzowe z kabanosem
Składniki:
- 50 dag mięsa wieprzowego z szynki
- 2 szt. Kabanosów Pieczonych Maestro (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
- musztarda (1 łyżeczka na 1 sztukę rolady)
- 2 ząbki czosnku
- 2 sztuki cebuli
- ogórki kiszone (1 pasek na 1 sztukę rolady)
- papryka czerwona- papryka zielona
- sól i pieprz do smaku
- margaryna, woda
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4-5 plastrów, po czym zbijamy je tłuczkiem (przez folię) na cienkie płaty. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem, a następnie odkładamy w chłodne miejsce na pół godziny. Po tym czasie każdy płat mięsa nacieramy musztardą, układamy na nim po kawałku kabanosa, po słupku zielonej i czerwonej papryki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mięso zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz (np. margarynę), umieszczamy w niej przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron. Rolady pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Sos: Powstały podczas pieczenia wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując. Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku uniwersalną przyprawą lub/i przyprawą w płynie.
Pierogi z kabanosem i ziemniakami
Przepis pochodzi z bloga KulinarnaManiusia.pl: http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/08/pierogi-z-kabanosem-i-ziemniakami.html
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 120 g Kabanosów Pieczonych Maestro (nagrodzonych tytułem TOP PRODUKT i godłem „Doceń polskie”)
- 700 g ugotowanych ziemniaków (na farsz)
- 3 cebule
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem, po czym studzimy. Następnie dodajemy mąkę i rozbełtane jajka. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy ciasto. Po chwili przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze wyrabiamy (jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło należy dodać jeszcze odrobinę mąki). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na placki i (np. przy użyciu szklanki) wykrawamy z nich koła. Trzeba przy tym zadbać, by stolnica zawsze była lekko podsypana mąką. Farsz:Ugotowane i wystudzone ziemianki tłuczemy tłuczkiem. Kabanosy ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni (na łyżce oleju) dusimy cebulkę, a na sam koniec dodajemy starte kabanosy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy.
Lepimy pierogi; na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi, po czym gotujemy je w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżką oleju (po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 4-5 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze).
Pasztet nie tylko dla wegetarian
Do jego przyrządzenia zachęca firma Look Food Sp. z o.o., w asortymencie której znajdziemy 3 produkty uhonorowane certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Loża Ekspertów nagrodziła m.in. Ekologiczny błonnik gryczany, będący składnikiem pasztetu z soczewicy.
Pasztet z soczewicy
Składniki:
- 500 g marchewki
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food (TOP PRODUKTU programu „Doceń polskie”)
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego Look Food
- 2 ząbki czosnku
- 650 ml bulionu warzywnego
- 2 jajka
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól himalajska, kmin rzymski, papryka suszona, cynamon
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie trzeba ją zeszklić na oleju kokosowym. Dodajemy startą marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy suchą soczewicę, suchą kaszę jaglaną, błonnik gryczany i gotujemy do miękkości przez 15 min. Następnie dodajemy ciecierzycę i miksujemy wszystko na gładką masę. Na sam koniec dodajemy jajka i mieszamy całość. Pasztet pieczemy w 180°C przez godzinę.
Tort, którego nie trzeba piec
Recepturą na naleśnikowy tort dzieli się firma Premium Distribution Sp. z o.o., oferująca m.in. wody mineralne Jaworowy Zdrój. Fani naleśników wiedzą, że sekretem przygotowania tego przysmaku jest dodanie do nich właśnie wody gazowanej. Godła jakości zdobyło w sumie 6 propozycji firmy Premium Distribution, w tym 3 wody Jaworowy Zdrój oraz ANTIOXIDANT woda antyoksydacyjna wzbogacona wodorem (wszystkie nagrodzono także tytułami TOP PRODUKT).
Tort naleśnikowy
Składniki ciasta:
- 2 szklanka mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej Jaworowy Zdrój (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
- szczypta soli
- 6 łyżki masła lub oleju roślinnego
- łyżeczka kurkumy
Składniki masy:
- 500 g mascarpone
- 1l mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
Dodatkowo: ulubione świeże owoce (np. maliny, truskawki, jagody)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę Jaworowy Zdrój, sól i kurkumę. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto, a następnie dodajemy roztopione masło (lub olej roślinny) i dalej miksujemy (możemy także wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni; po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy mikserem, dodając przy tym małymi porcjami cukier puder. Ubijamy całość do uzyskania sztywnej konsystencji, po czym ustawiamy mikser na najniższe obroty i powoli dodajemy mascarpone. Naleśnika smarujemy masą, układamy na nim owoce, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy tę czynność. Wierzch i boki gotowego tortu dekorujemy masą i owocami (możemy użyć startej czekolady lub kwiatów jadalnych, np. bratków). Wstawiamy do lodówki na minimum 5h.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 780 115 953
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Nadesłał:
Adventure Media
|