Co potrzebujesz wiedzieć o cholesterolu?


2012-04-14
Cholesterol jest cząsteczką chemiczną potrzebną do produkcji komórek ludzkich. Cholesterol jest wytwarzany w wątrobie jak i również przyjmowany z pożywieniem.

 

Jeśli z pożywieniem przyjmujemy za dużo cholesterolu, jego produkcja w wątrobie pomniejsza się. Jeśli zaś zredukujemy ilość cholesterolu w pokarmie, wątroba sama jest w stanie wytworzyć tyle cholesterolu, ile potrzebuje. 

W jaki sposób nasze ciało broni się przed naddatkiem cholesterolu? Niewykorzystane cząsteczki cholesterolu magazynują się. Na początku przez kilka miesięcy w skórze. Gdy magazyn w skórze jest zapełniony, zaczyna się magazynowanie w innych częściach. Na przykład w ścianie naczyń krwionośnych. Gdy mamy zbyt wysoki cholesterol i jest on magazynowany to taką przypadłość nazywa się miażdżycą tętnic.

Co może spowodować zbyt wysoki cholesterol? Stopniowo, w prze ciągu miesięcy albo lat, stan cholesterolu w ścianie tętnicy zwiększa się tak, że może dojść do jej przytkania. Wówczas krew nie jest w stanie przepłynąć swobodnie. Jeśli miażdżyca dotyczy tętnicy w sercu, może dojść do niedokrwienia serca.

Jak obniżyć cholesterol? Podstawowe zasady zdrowego odżywiania: powinno się być cierpliwym i uparcie stosować się do zaleceń. Powinniśmy dostarczać tylko tyle energii, ile nasze ciało potrzebuje. Nadmiar jedzenia magazynujemy „na wszelki wypadek”.

Za wysoki poziom cholesterolu co powinniśmy jeść by się go pozbyć? Powinno się odróżnić zapotrzebowanie żywieniowe młodych od potrzeb dorosłych. Do ok. 18-20 roku życia nasze ciało rośnie i potrzebuje substancji odżywczych do budowy. Do budowania potrzebne są głównie białka i tłuszcze.Dodatkowo wapń, fosfor, witaminy i mnóstwo innych substancji, jak np. cholesterol. Dorosły człowiek nie wykorzystuje już znaczących ilości białka i tłuszczu do zbudowania ciała. Także poziom niezbędnego cholesterolu jest zdecydowanie mniejsza. Decydująca różnica w składzie chemicznym jedzenia jest pomiędzy pożywieniem roślinnym i zwierzęcym. Rośliny nie mają cholesterolu, zaś najwięcej jest cholesterolu w czerwonym mięsie.

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Tobisz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl