Co zdrowego podjadać przed telewizorem?
Co wybrać zamiast chipsów czy słonych, smażonych orzeszków, by nie rezygnować z zasad zdrowego odżywiania?
Coraz więcej osób chce zdrowo jeść, jednak na imprezie czy w kinie łatwo nas nachodzi chęć na kaloryczną i niezdrową przekąskę. Co zatem wybrać zamiast chipsów czy słonych, smażonych orzeszków, by nie rezygnować z zasad zdrowego odżywiania? Dobrą alternatywą są m.in. paluszki wypiekane bez użycia tłuszczu czy chrupiące warzywa z dipami.
Chrupiące warzywa do dipów
Warzywa to podstawa naszej diety. Aby smacznie wyglądały i z powodzeniem zastąpiły imprezowe przekąski, wystarczy je atrakcyjnie podać. Przygotuj dipy np. czosnkowy na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz hummus o smaku naturalnym, paprykowym lub pomidorowym. Sosy przełóż do małych miseczek i ustaw na tacy. Wokół ułóż w przezroczystych szklankach lub na małych talerzach pokrojone w słupki warzywa np. paprykę, marchewkę, seler. Idealnie sprawdzą się też różyczki brokułów czy kalafiora. Oglądając odcinki ulubionego serialu sięgaj po właśnie takie przekąski, smaczne i zdrowe, więc odruch podjadania w tym przypadku wyjdzie ci na zdrowie.
Paluszki zamiast chipsów
Chipsy, choć smaczne, są pełne tłuszczu oraz soli. Należy ich unikać lub całkowicie odstawić. Zamiast chipsów można jednak wybrać zdrowe paluszki, również chrupiące i pyszne, np. o smaku bazylii
i oregano czy ziół prowansalskich. – Paluszki np. Bio czy Bez E są świetną alternatywą dla chipsów czy słonych orzeszków. Obie serie występują zarówno w wersji wytrawnej, która z powodzeniem zastąpi chipsy oraz w wersji słodkiej np. z miodem i orzechami czy miodem i cynamonem. Słodsze smaki
z pewnością pokochają dzieci. Pamiętajmy, że paluszki wypieka się w piecach, bez użycia tłuszczu, którego ogromne ilości zużywa się smażąc chipsy – mówi Renata Panasewicz z firmy Stema Polska.
Chipsy tylko domowej roboty
Jest jednak sposób na nieodpartą ochotę na chipsy, nie sięgaj po te ze sklepowych półek, ale zrób je samodzielnie! Tylko wtedy masz pewność, że wiesz co jesz. Nie bez powodu najmodniejszy ostatnio jest jarmuż, który zawiera białko, błonnik, witaminy C i K, wapń czy potas. Umyte i wysuszone liście jarmużu wystarczy dokładnie obtoczyć w mieszance oleju roślinnego (ok. 3 łyżki) z ulubionymi przyprawami np. papryką słodką i ostrą czy solą himalajską. Następnie jarmuż wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 150 stopni na około 5-8 minut. Należy uważać, by liście się nie spaliły. Tak przygotowane chipsy są zdrowe i pyszne.
Nadesłał:
dorota5
|