Czas na domowy obiad zimową porą!
Gdy za oknem prószy śnieg, a do Świąt jeszcze daleko, pomyśl o urozmaiceniu swojego domowego obiadu, przygotowując go dla siebie i bliskich w niecodzienny sposób! Wyobraź sobie, że jego przyrządzenie w gronie najbliższych może być ciekawym i smacznym eksperymentem.
Panierowane mini kotleciki drobiowe
Pierś z kurczaka to jeden z najbardziej popularnych rodzajów mięs. Można ją wykorzystać do polskich obiadów na różne sposoby – świetnie sprawdza się grillowana, w panierce czy duszona z warzywami. Wszystkie te przepisy są dobrze znane nie tylko przez nas, lecz także przez nasze dzieci. Żeby urozmaicić im ten wspólny rodzinny posiłek, możemy podać chrupiące mini kotleciki drobiowe panierowane płatkami śniadaniowymi Cornflakes od Lubelli.
– Małe kotleciki to najlepszy sposób, aby zachęcić swoich podopiecznych do jedzenia. Są łatwe i szybkie do przygotowania, wymagają tylko większego przyłożenia się do ich wykonania ze względu na swój mały rozmiar. Im więcej panierki, tym maluchy chętniej zabiorą się za jedzenie. Warto poczekać aż kotleciki ostygną. Wtedy dziecko będzie mogło wziąć mini kotlecika do ręki i jeść samodzielnie - radzi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Chrupiący schabowy
W czasie zimowej pory powinniśmy sobie pozwolić na coś smacznego i pożywnego. Jeśli znajdziemy czas na przygotowanie obiadu, warto pomyśleć o drobiazgu, który zaskoczy naszych większych domowników. Schabowy w panierce z płatków kukurydzianych to kolejna prosta i pyszna propozycja, która powinna zawitać na polskim zimowym stole.
– Schabowego w panierce z płatków kukurydzianych robi się równie łatwo, jak jego wersję z klasyczną panierką. Kotleta należy rozbić troszkę mocniej niż zazwyczaj. Płatki kukurydziane polecam pokruszyć na drobniejsze części niż przy kotletach drobiowych - Poleca kucharz.
Sportowa równowaga
Jeśli prowadzimy aktywny tryb życia, potrzebujemy zbilansowanej diety. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki z pełnoziarnistymi płatkami, którą można wykonać z kilku składników, które znajdziemy bez problemu w każdym niemal przydrożnym sklepie – rukoli, pomidorków koktajlowych, świeżego ogórka, sera Feta oraz piersi z kurczaka.
– Ci, którzy nie rezygnują z treningów porą zimową, mogą wybrać prosty przepis na obiad, czyli sałatkę z dodatkiem gotowanego na parze kurczaka. Aby przygotować sałatkę wystarczy, że połączymy ze sobą rukolę, kilka pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych oraz plasterków świeżego ogórka. Do tego możemy dodać kosteczki sera Feta. Do miseczki z przygotowanymi warzywami dodajemy ugotowanego kurczaka. Najlepiej, gdy przyrządzimy go na parze z aromatycznymi przyprawami, jak zioła prowansalskie. Dzięki nim kurczak będzie jeszcze bardziej soczysty, a jego smak świetnie skomponuje się ze świeżymi warzywami. Żeby nadać sałatce chrupkiego akcentu, polecam dodać do niej garść płatków kukurydzianych Corn Flakes w odsłonie Klasycznej lub Pełne Ziarno! – doradza kucharz.
Przepis - Mini kotleciki drobiowe
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 3
Składniki:
- cała pierś z kurczaka
- 50g płatków kukurydzianych Cornflakes Lubella Klasyczne
- 2 jajka
- szczypta soli, świeżo mielonego pieprzu i tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- liście szpinaku
Przygotowanie:
1. Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki.
2. Rozbij jajka do miski i rozbij ją widelcem na jednolitą masę.
3. Dodaj do jajka sól, świeżo mielony pieprz i szczyptę tymianku.
4. Obtocz obficie kawałki kurczaka w jajku, a następnie dokładnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
5. Na dużej paleni rozgrzej oliwę z oliwek z dużą łyżką prawdziwego masła dla aromatu.
6. Układaj delikatnie kotleciki na patelni, tak aby panierka z płatków się nie odkleiła i smaż z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.
7. Gotowe kotleciki można udekorować świeżymi liśćmi szpinaku i kawałkami czerwonej cebuli czy soczystych pomidorów.
SMACZNEGO !
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni warszawskiej restauracji Północ Południe. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
Nadesłał:
k.samoraj1
|